Σύσσωμη η βρετανική πλευρά κατηγορεί τη διοργάνωση της UEFA και των γαλλικών αρχών για την καθυστέρηση στον τελικό του Champions League μεταξύ Λίβερπουλ–Ρεάλ Μαδρίτης.Το πολύτιμο τρόπαιο του Champions League το κέρδισε η «Βασίλισσα» Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς επικράτησε με 1–0 επί της Λίβερπουλ στον τελικό της διοργάνωσης, που έγινε το Σάββατο στο Παρίσι. Σήμερα όμως τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης δεν εστιάζουν στο αγωνιστικό κομμάτι και την ήττα της Λίβερπουλ, αλλά στο χάος που δημιουργήθηκε έξω από το Stade de France, το οποίο τελικά έκλεψε κάτι από τη λάμψη του μεγάλου τελικού.

Εκατομμύρια ποδοσφαιρόφιλοι περίμεναν επί 36 λεπτά να ξεκινήσει ο τελικός, με την UEFA αρχικά να αποδίδει την καθυστέρηση σε «θέματα ασφαλείας». Μάλιστα στις γιγαντοοθόνες εντός του σταδίου αναγραφόταν ότι «Λόγω της καθυστερημένης άφιξης των φανς στο στάδιο, το ματς έχει καθυστερήσει. Παραπάνω πληροφορίες θα ακολουθήσουν το πολύ σε 15 λεπτά». Και ακριβώς λίγα λεπτά αργότερα ενημερώθηκαν όλοι για επιπλέον καθυστέρηση.

Μπαλάκι ευθυνών των εμπλεκομένων

Χρειάστηκαν μόλις λίγες για να έχουμε ένα μπαλάκι ευθυνών όλων των εμπλεκομένων. Η UEFA κατηγορεί την Λίβερπουλ, η Λίβερπουλ την UEFA και τη γαλλική αστυνομία, ενώ η γαλλική αστυνομία ρίχνει τις ευθύνες στους οπαδούς. Είναι αλήθεια πως εικόνες και βίντεο που ήρθαν στη δημοσιότητα δείχνουν χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού από τη γαλλική αστυνομία προς τους φιλάθλους της Λίβερπουλ. Δεν είναι μόνο οι φίλοι της ομάδας που καταγγέλλουν το γεγονός, αλλά ακόμα και οι δημοσιογράφοι που στέκονταν εκεί. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Νικ Πάροτ από το BBC, ο οποίος δήλωσε απευθείας στο ραδιόφωνο BBC 5: «Μόλις δέχτηκα σπρέι πιπεριού, για πρώτη φορά στη ζωή μου».

Από το πρωί ήταν βέβαιη η φρενίτιδα έξω από το γήπεδο, καθώς πάνω από 60.000 φίλοι της Λίβερπουλ έφτασαν στο Παρίσι. Όμως πολλοί από αυτούς είτε δεν είχαν εισιτήρια, είτε είχαν …πλαστά. Ως αποτέλεσμα και σε συνδυασμό με την απόφαση της γαλλικής αστυνομίας να κάνει έναν προέλεγχο των εισιτηρίων και των προσωπικών αντικειμένων, δημιουργήθηκε επικίνδυνη συμφόρηση χιλιόμετρα πίσω από την κεντρική είσοδο του σταδίου.

Μέσα σε όλο αυτό το χάος κάποιοι κατάφεραν να πηδήξουν πάνω από τα προστατευτικά κιγκλιδώματα, χωρίς να τους πιάσει η αστυνομία, ενώ άλλοι, που είχαν πληρώσει εκατοντάδες λίρες για να δουν το παιχνίδι, τελικά έμειναν απ’ έξω.

Οι έντονες αντιδράσεις

Με σημερινή επίσημη ανακοίνωσή της η Λίβερπουλ ζήτησε να ξεκινήσει επίσημη έρευνα για τα «απαράδεκτα γεγονότα που βίωσαν οι οπαδοί της ομάδας», ενώ παράλληλα εξέφρασε την «πλήρη απογοήτευσή» της με το ζήτημα.

Η UEFA, αν και αποδέχτηκε να διερευνήσει επισήμως το θέμα σε συνεργασία με τις γαλλικές αρχές, απάντησε ταυτόχρονα ότι «τα τουρνικέ στις θύρες των φιλάθλων της Λίβερπουλ μπλόκαραν από τους ίδιους τους οπαδούς, που προσπαθούσαν να τα περάσουν με ψεύτικα εισιτήρια». Σύσσωμη η βρετανική πλευρά πάντως υποστηρίζει ότι το πρόβλημα ήταν η κακή οργάνωση της UEFA και η συμπεριφορά της γαλλικής αστυνομίας.

Μέχρι και ο αμυντικός της Λίβερπουλ Άντι Ρόμπερτσον αποκάλεσε την διοργάνωση «μπάχαλο» και κατήγγειλε ότι δεν επετράπη η είσοδος σε φίλο του, στον οποίο ο ίδιος προσωπικά είχε δώσει γνήσιο εισιτήριο, με το πρόσχημα από τους αρμόδιους του γηπέδου ότι ήταν πλαστό. Αστυνομικοί από την πόλη του Λίβερπουλ, που συνόδευαν την αποστολή, έκαναν λόγο για «την χειρότερη εμπειρία τους σε ευρωπαϊκό αγώνα».

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ