Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 50 τραυματίστηκαν από έκρηξη στον υπόγειο σιδηρόδρομο της Αγίας Πετρούπολης, σύμφωνα με ρώσο κυβερνητικό εκπρόσωπο. Πιθανό το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης.Τουλάχιστον μία έκρηξη συγκλόνισε μετά το μεσημέρι τον υπόγειο σιδηρόδρομο στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 10 ατόμων, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης. Ο τοπικός κυβερνήτης έκανε λόγο για 50 τραυματίες ενώ πολλοί άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Ανάμεσα στα θύματα εκτιμάται ότι βρίσκονται και παιδιά.

Τα ακριβή αίτια της έκρηξης παραμένουν ακόμη υπό διερεύνηση. Οι αρχές ασφαλείας πάντως κάνουν ήδη λόγο για επίθεση.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε ότι η βόμβα που εξερράγη περιείχε καρφιά και πιθανόν πυροδοτήθηκε μέσα σε έναν συρμό ενώ κινούνταν ανάμεσα σε δύο σταθμούς στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης. Πηγές των αρμόδιων αρχών εκτιμούν ότι η ισχύς της έκρηξης αντιστοιχεί σε 200 έως 300 γραμμάρια δυναμίτη. Σύμφωνα με τις αρχές, ο εκρηκτικός μηχανισμός έφερε κομμάτια μετάλλου.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, για την έκρηξη δεν ευθύνεται βομβιστής αυτοκτονίας. Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί νωρίτερα μέσα στο βαγόνι. Όπως μετέδωσε το Interfax, βρέθηκε ένας ακόμη εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος εν συνεχεία εξουδετερώθηκε.

Το πρακτορείο Tass έκανε λόγο για δύο εκρήξεις σε διαφορετικά βαγόνια. Μάλιστα το πρακτορείο Ria, επικαλούμενο πληροφορημένους κύκλους που δεν κατονομάζονται, ανάφερε ότι υπήρξαν εκρήξεις σε δύο τουλάχιστον σταθμούς του μετρό. Ωστόσο, αυτή η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Εκκενώθηκαν σταθμοί του μετρό

Αρκετοί σταθμοί του υπόγειου σιδηροδρόμου εκκενώθηκαν και έκλεισαν. Οι μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών έχουν επιστρατευθεί για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Φωτογραφίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν τραυματισμένα άτομα στην αποβάθρα και κατεστραμμένες πόρτες ενός συρμού.

Ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ότι «εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες – εάν επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια ή αν είναι τρομοκρατικού χαρακτήρα». Όλες οι ενδείξεις παραπέμπουν σε τρομοκρατική επίθεση, δήλωσε ο Βίκτορ Οσέροφ, βουλευτής του ρωσικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου.

Στο παρελθόν είχαν σημειωθεί επιθέσεις στον υπόγειο σιδηρόδρομο της Μόσχας με πολλούς νεκρούς. Το 2010 έχασαν τη ζωή τους 38 άνθρωποι όταν δύο βομβίστριες αυτοκτονίας ενεργοποίησαν τους εκρηκτικούς τους μηχανισμούς στο μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας. Η πλειοψηφία αυτών των επιθέσεων σχετίστηκαν με ισλαμιστές τρομοκράτες από την Τσετσενία. Στην Αγία Πετρούπολη δεν είχαν σημειωθεί μέχρι σήμερα αντίστοιχες επιθέσεις.

Την αλληλεγγύη της προς τα θύματα και τις οικογένειές τους εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με ανάρτηση του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ στο twitter.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε στους ταξιδιώτες που βρίσκονται στην Αγία Πετρούπολη να παραμείνουν προς το παρόν στα καταλύματά τους και να παρακολουθούν τις περαιτέρω εξελίξεις από τα μέσα ενημέρωσης.

Ard, spiegel online / Άρης Καλτιριμτζής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ