Πρεμιέρα σήμερα για το λογισμικό Windows 11 της Microsoft. Διατίθεται δωρεάν, αλλά …όχι για όλους, ενώ δεν λείπουν οι ενστάσεις για τις προδιαγραφές.Έξι χρόνια πέρασαν από την καθιέρωση του Windows 10 και η Microsoft αποφασίζει να καινοτομήσει. Το Windows 11 είναι πιο σύγχρονο, πιο σταθερό. Από την Τρίτη 5 Οκτωβρίου είναι διαθέσιμο σε όσους χρησιμοποιούν την επιφάνεια εργασίας της Microsoft, αλλά και το συμβατό hardware των εταιρειών Lenovo, HP, Dell, Acer, Huawei και άλλων.

Για πολλούς κατόχους του Windows 10 το νέο λογισμικό θα διατίθεται μάλιστα δωρεάν, ως απλή αναβάθμιση. Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο για όσους εκπληρώνουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Πρώτη προϋπόθεση είναι ένας σύγχρονος επεξεργαστής, για παράδειγμα ο επεξεργαστής 8ης γενιάς της Intel, o Zen 2 της AMD και η γκάμα 7-series ή 8-series της Qualcomm. Παλαιότερα μοντέλα αποκλείονται από τη δωρεάν αναβάθμιση. Μία ακόμη προϋπόθεση είναι να διαθέτει ο υπολογιστής το αποκαλούμενο «τσιπ αξιόπιστης πλατφόρμας» (TPM), κάτι που δεν συμβαίνει σε πολλά μοντέλα που αγοράστηκαν πριν από το 2017.

Πρόκληση η εγκληματικότητα στο διαδίκτυο

Θα καταφέρει το νέο λογισμικό της Microsoft σε συνδυασμό με τις σύγχρονες συσκευές ασφαλείας να αντιμετωπίσει τη συνεχώς αυξανόμενη εγκληματικότητα στο διαδίκτυο; Θα φανεί στα επόμενα χρόνια. Θεωρείται βέβαιο ότι ο συνδυασμός Windows 11 και TPM θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να αναγνωριστούν και να εξουδετερωθούν τα κάθε είδους επιβλαβή προγράμματα, που μπορούν πλέον να καταλάβουν ολόκληρα δίκτυα. Δεν λείπουν όμως και οι ενστάσεις για το TPM, το οποίο, καθώς μπορεί να επαληθεύσει την αυθεντικότητα ενός συστήματος, μπορεί επίσης, για παράδειγμα, να οδηγήσει σε μία πιο αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων στο περιεχόμενο που προβάλλει ο υπολογιστής.

Ούτως ή άλλως οι υψηλές και όχι προσβάσιμες από όλους προδιαγραφές ασφαλείας για το Windows 11 είχαν προκαλέσει κριτική για τη Microsoft. Στα τέλη Ιουνίου η εταιρεία απάντησε στους επικριτές της, λέγοντας ότι «το Windows 11 έχει σχεδιαστεί ως μία συνολική βιωματική εμπειρία, γι αυτό χρειάζονται κάποιες ελάχιστες προδιαγραφές, ώστε να προσαρμοστούν το hardware αλλά και το λογισμικό, να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κόσμου και να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δυνατότητες του υπολογιστή».

Σταθμός για τους χρήστες το έτος 2025

Βραχυπρόθεσμα δεν θα υπάρξουν συνέπειες για όσους δεν μπορούν να υποστηρίξουν το Windows 11 στον υπολογιστή τους. Η υποστήριξη για το Windows 10 θα συνεχιστεί μέχρι το 2025. Η μέχρι στιγμής εμπειρία από την αντικατάσταση του Windows XP δείχνει πάντως ότι πολλοί είναι εκείνοι που δεν μεριμνούν εγκαίρως για την έγκαιρη προμήθεια νέου λογισμικού.

Για τη Microsoft πάντως το νέο λογισμικό θα αποφέρει σημαντικά κέρδη. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σήμερα περίπου 1,3 δισεκατομμύρια υπολογιστές λειτουργούν με το Windows. Εκατοντάδες εκατομμύρια συσκευές με την εφαρμογή Health App δεν πρόκειται να δώσουν «πράσινο φως» για δωρεάν αναβάθμιση στο Windows 11. Με κάθε νέο υπολογιστή ο τζιρος της Microsoft αυξάνεται κατά 25 δολάρια με τα δικαιώματα επί του λογισμικού. Επιπλέον τζίρος θα μπορούσε να προκύψει από την μελλοντική ενσωμάτωση της εφαρμογής Teams στο Windows, με προοπτική να διευκολυνθούν οι συνέργειες με το Office 365 και η Microsoft να πάρει προβάδισμα απέναντι σε σουίτες γραφείου όπως το Zoom ή το Slack. Ήδη το Slack προχώρησε σε κίνηση διαμαρτυρίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κρίστοφ Ντέρνμπαχ (DPA)

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ