Η Βιέννη, ο διεθνής τύπος και κορυφαίοι αθλητές από όλον τον κόσμο αποθεώνουν τον Κενυάτη Ελίουντ Κιπτσόγκε. Είναι ο πρώτος άνθρωπος που έτρεξε την απόσταση του Μαραθωνίου σε λιγότερο από δύο ώρες.Το είπε και το έκανε. Ο Ελίουντ Κιπτσόγκε “τρέλανε” τα χρονόμετρα και τους φίλους του στίβου το Σάββατο, καθώς έκοψε το νήμα στον δικό του, προσωπικό Μαραθώνιο της Βιέννης σε 1 ώρα, 59 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα. Κανείς άλλος δεν έχει διανύσει την απόσταση των 42 χιλιομέτρων και 195 μέτρων σε λιγότερες από δύο ώρες. Κορυφαίοι αθλητές από όλον τον κόσμο, νυν και πρώην πρωταγωνιστές σε όλα τα αθλήματα, αντιλαμβάνονται το μέγεθος του επιτεύγματος και αποθεώνουν τον 34χρονο Κενυάτη: “Είναι η πιο εντυπωσιακή αθλητική επίδοση στην ιστορία”, λέει ο Μαρκ Κάβεντις, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στην ποδηλασία. “Είσαι ο μεγαλύτερος όλων των εποχών” αναφωνεί ο θρύλος του τένις Μπόρις Μπέκερ. Ο πρόεδρος της Κένυας υπόσχεται “υποδοχή ήρωα” στον Κιπτσόγκε, ενώ συγχαρητήρια έστειλε, μέσω Twitter, ακόμη και ο Μπαράκ Ομπάμα.

Πολλές οι ιστορικές στιγμές στον κλασσικό αθλητισμό: ο πρώτος σπρίντερ που τρέχει 100 μέτρα σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα, ο πρώτος άλτης του μήκους που προσγειώνεται στα 8 μέτρα, ο πρώτος επικοντιστής που ξεπερνά τα έξι μέτρα. Όλα αυτά τα ρεκόρ έχουν καταρριφθεί. Αλλά το όριο των δύο ωρών στον Μαραθώνιο φάνταζε απλησίαστο για έναν κοινό θνητό. Οι ειδικοί εργάζονται εντατικά για να βελτιώσουν και την παραμικρή λεπτομέρεια στην προπόνηση, στην τακτική του δρόμου, στο παπούτσι, στο ρούχο, στα τζελ υδατανθράκων, σε ο,τιδήποτε. Ο Κιπτσόγκε ευτύχησε να έχει και γενναιόδωρο χορηγό, τον Βρετανό δισεκατομμυριούχο Τζιμ Ράτκλιφ, ιδιοκτήτη της Ineos, που δεν προκαλεί πάντοτε τον θαυμασμό του διεθνούς τύπου, καθώς επιδίδεται σε εξορύξεις πετρελαίου με τη μέθοδο fracking. Δεν έχει γίνει γνωστό πόσα χρήματα διέθεσε η Ineos για το “πρότζεκτ Κιπτσόγκε” στη Βιέννη με την κωδική ονομασία Ineos 1:59 Challenge. Πάντως η αυστριακή εφημερίδα Der Standard εκτιμά ότι το προηγούμενο αντίστοιχο εγχείρημα με την επωνυμία Breaking2 στη Μόντσα της Ιταλίας, με πρωταγωνιστή και πάλι τον Κιπτσόγκε, στοίχισε στη Nike, που είχε αναλάβει τη χρηματοδότηση, γύρω στα 30 εκ. ευρώ!

41 “λαγοί” και μόνιμη …σκιά

Στη Μόντσα ο Κιπτσόγκε είχε χάσει το ρεκόρ για λίγα δευτερόλεπτα. Τον Σεπτέμβριο του 2018 δοκίμασε πάλι την τύχη του στον Μαραθώνιο του Βερολίνου που ευνοεί καλούς χρόνους, καθώς πρόκειται για βατή διαδρομή, σε ιδανικές καιρικές συνθήκες και με ενθουσιώδες κοινό. Μπορεί να μην έπεσε κάτω από δύο ώρες, αλλά έκανε νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Ήταν θέμα χρόνου να …νικήσει τον χρόνο, όλοι το διαισθάνονταν αυτό. Ο Μάρτιν Γκρίνινγκ, άλλοτε κορυφαίος μαραθωνοδρόμος και σήμερα αρχισυντάκτης του γερμανικού δρομικού περιοδικού Runner´s World, έλεγε προ ημερών: “Στοιχηματίζω ότι στη Βιέννη ο Κιπτσόγκε θα κάνει 1 ώρα, 59 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα”. Έπεσε έξω μόλις …9 δευτερόλεπτα.

Ωστόσο η ασύλληπτη επίδοση του Κιπτσόγκε στη Βιέννη δεν αναγνωρίζεται επισήμως, γιατί δεν έγινε σε επίσημη διοργάνωση. Στην πραγματικότητα το Σάββατο η Βιέννη φιλοξένησε έναν …προσωπικό μαραθώνιο του Ελίουντ Κιπτσόγκε. Λεπτομέρειες αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Die Welt: Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής ο Κιπτσόγκε είχε στο πλευρό του 41 “λαγούς” που συνεχώς εναλλάσσονταν. Πρόκειται για δρομείς που προηγούνται σε ένα μικρό κομμάτι της διαδρομής δίνοντας ρυθμό και προστατεύοντας τον “πρωταγωνιστή” από τον άνεμο, αλλά αδιαφορούν για τη δική τους επίδοση και συνήθως εγκαταλείπουν τον αγώνα μόλις ολοκληρώσουν το έργο τους. Επιπλέον, τον Κιπτσόγκε συνόδευε συνεχώς ένα αυτοκίνητο για να κάνει σκιά και να υποδεικνύει τη διαδρομή με ακτίνα λέιζερ στο οδόστρωμα. Τέλος, σε συγκεκριμένα σημεία της κυκλικής διαδρομής είχαν γίνει τεχνικές βελτιώσεις στις στροφές, οι οποίες υπολογίζεται ότι εξοικονόμησαν 13 δευτερόλεπτα στον συνολικό χρόνο. Τελικά ο Κιπτσόγκε έτρεξε με μέση ταχύτητα δύο λεπτών και πενήντα δευτερολέπτων στο …χιλιόμετρο!

Πανηγυρίζουν οι Βιεννέζοι

Αυστριακά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για αγώνα σε …συνθήκες εργαστηρίου. Κι όμως, περισσότερα από 30 τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν σε απευθείας σύνδεση την προσπάθεια του Κενυάτη δρομέα να καταρρίψει το “φράγμα” των δύο ωρών. Ο αγώνας του Κιπτσόγκε με το χρονόμετρο άρχiσε στις 8.15 το πρωί, αλλά ήδη από τις 6 χιλιάδες φίλαθλοι είχαν πιάσει θέση στα καλύτερα σημεία της διαδρομής για να ενθαρρύνουν την προσπάθεια. Οι διοργανωτές έλεγαν ότι είναι μία “χρυσή ευκαιρία για την πόλη της Βιέννης” και μία προωθητική ενέργεια που “δεν πληρώνεται με τίποτα…”. Ήταν όμως και μία καλή διαφήμιση για την επίσημη διοργάνωση του Μαραθωνίου στην αυστριακή πρωτεύουσα, που έχει δώσει ραντεβού για τον Απρίλιο του 2020. Μετά από όλα αυτά, τη Δευτέρα, ο Κιπτσόγκε με την οικογένειά του απόλαυσε τα αξιοθέατα της Βιέννης. Η βόλτα περιελάμβανε περιήγηση στον Ναό του Αγίου Στεφάνου, το σπίτι του Μότσαρτ και στο φημισμένο μουσείο Μπελβεντέρε που φιλοξενεί τα αριστουργήματα του Γκούσταβ Κλιμτ.

Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, Der Standard, Die Welt)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ