Σε ηλικία 92 ετών πέθανε ο σκιτσογράφος και συνδημιουργός του Αστερίξ, Αλμπέρ Ουντερζό. Οι περιπέτειες του θρυλικού Γαλάτη μεταφράστηκαν σε πάνω από 100 γλώσσες και διαλέκτους και κυκλοφόρησαν σε 380 εκατομ. αντίτυπα.«Βρισκόμαστε στο 50 π.Χ. ‘Ολη η Γαλατία έχει πέσει στα χέρια των Ρωμαίων. Όλη; Όχι! Οι κάτοικοι ενός μικρού χωριού συνεχίζουν να αντιστέκονται στους κατακτητές». Με αυτές τις φράσεις ξεκινούν οι περιπέτειες του θρυλικού Γαλάτη Αστερίξ και του «εύσωμου» φίλου του Οβελίξ, που καταγράφηκαν μέχρι σήμερα σε συνολικά 38 τεύχη.

Με τη βοήθεια του μαγικού φίλτρου, το οποίο φτιάχνει με μυστική συνταγή, ο δρυΐδης του γαλατικού χωριού Πανοραμίξ, οι ανυπότακτοι κάτοικοι του χωριού αντιστέκονται με επιτυχία στους Ρωμαίους. Οι περισσότεροι αναγνώστες δεν γνωρίζουν ότι το χωριό και οι χαρακτήρες του δεν είναι αποκύημα μόνο φαντασίας. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο, γεννημένος το 1927, Αλμπέρ Ουντερζό έζησε για ένα χρόνο κοντά στον αδερφό του στο χωριό Λε Βιλάζ της Βρετάνης. Από εκεί ο σκιτσογράφος εμπνεύστηκε τους χαρακτήρες του Αστερίξ και του Οβελίξ, αλλά και των υπολοίπων κατοίκων του γαλατικού χωριού.

Το αντίπαλο δέος στα αμερικανικά κόμικ

Ο πατέρας του Ουντερζό, καταγόταν από την Ιταλία και ήταν κατασκευαστής βιολιών. Ήρθε στη Γαλλία ως μετανάστης. Ο Αλμπέρ Ουντερζό είχε «χαρούμενα αλλά φτωχικά παιδικά χρόνια» στην πόλη Ρενς και αργότερα στο Παρίσι, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Ανακάλυψε σχετικά νωρίς την αγάπη του για το σκίτσο και ξεκίνησε ήδη από το 1947 να δημοσιεύει σκίτσα στον γαλλικό και τον βελγικό Τύπο. Το γεγονός ότι είχε δυσχρωματοψία, δηλαδή δεν μπορούσε να αντιληφθεί σωστά τα χρώματα, δεν αποτέλεσε εμπόδιο για την σταδιοδρομία του. Απλά έδωσε στα χρωματιστά μολύβια του αριθμούς και συνέχισε να εργάζεται, όπως έλεγε συχνά στις συνεντεύξεις του.

Από κοινού με τον συγγραφέα Ρενέ Γκοσινί δημιούργησαν το 1959 τον θρυλικό Αστερίξ και την παρέα του αναζητώντας ένα αντίβαρο στην παντοδύναμη παρουσία των αμερικανικών κόμικ. Και τα κατάφεραν. Το 1961 κυκλοφόρησε σε 6.000 αντίτυπα το πρώτο τεύχος «Αστερίξ ο Γαλάτης». Μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα οι περιπέτειες του ανυπότακτου Γαλάτη είχαν βρει περισσότερους από ένα εκατομμύριο αγοραστές. Και διεθνώς όμως ο Αστερίξ, ο Οβελίξ και το γαλατικό χωριό γνώρισαν τεράστια επιτυχία. Μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί 380 εκατομμύρια αντίτυπα σε 80 χώρες. Οι περιπέτειες του Αστερίξ έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 100 γλώσσες και διαλέκτους. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν συνολικά δώδεκα κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου μήκους. «Πρωταρχικός μου στόχος είναι να κάνω τα παιδιά να γελούν», έλεγε κάποτε ο δημοφιλής σκιτσογράφος.

Οι περιπέτειες του μικρού Γαλάτη χωρίς τον Ουντερζό

Η ιστορία επιτυχίας του Αστερίξ δεν διακόπηκε ούτε όταν ο συνδημιουργός του Ρενέ Γκοσινί πέθανε ξαφνικά από καρδιά το 1977. Παρά τις αρχικές ενστάσεις του, ο Αλμπέρ Ουντερζό συνέχισε το έργο σε συνολικά οκτώ ακόμα τόμους, οι οποίοι έγιναν μπεστ σέλερ. Ο γάλλος δημιουργός ήταν πεπεισμένος ότι οι περιπέτειες του Αστερίξ θα έπρεπε να συνεχιστούν και στο μέλλον, ακόμα κι αν δεν συμμετείχε πια ο ίδιος ενεργά στη συγγραφή και τα σκίτσα.

Έτσι τον Οκτώβριο 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος χωρίς την υπογραφή του. «Ο Αστερίξ στους Πίκτες» ήταν δημιούργημα του διάσημου σκιτσογράφου Ντιντιέ Κονράντ. Το νέο τεύχος είχε όμως τις ευλογίες του Ουντερζό, ο οποίος πρόσεχε πάντα να μην αλλοιωθούν οι χαρακτήρες του γαλατικού χωριού. Ο σκιτσογράφος που αγαπήθηκε πολύ από εκατομμύρια αναγνώστες σε ολόκληρο τον πλανήτη θα μας λείψει ως εξαιρετικός σκιτσογράφος αλλά και δημιουργός αυτών των μοναδικών χαρακτήρων, του Αστερίξ και του Οβελίξ. Όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του, ο Ουντερζό πέθανε από καρδιακό επεισόδιο τη νύχτα στον ύπνο του στο σπίτι του στο προάστιο του Παρισιού, Νεϊγί.

Μαρί Τοντεσκίνο

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ