Μετά το μπλοκάρισμα του λογαριασμού του προέδρου Τραμπ στις ΗΠΑ, πολλοί στη Γερμανία ζητούν να αποκλειστεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το λαϊκιστικό και ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).#AfDTwitterBanNow και #AfDRausAusTwitter (Έξω απ΄το Twitter το AfD ) είναι δύo tweets που επιλέχθηκαν από τόσους χρήστες τις περασμένες μέρες που συμπεριλήφθηκαν στις τάσεις (trends) του δημοφιλούς μέσου δικτύωσης. Mε αφορμή το μπλοκάρισμα του λογαριασμού του προέδρου Τραμπ ακούγονται ολοένα και δυνατότερα φωνές στη Γερμανία με ζητούμενο έναν αποκλεισμό του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD από το Twitter.

Είναι γνωστό ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοήθησαν καθοριστικά τόσο τον Ντόναλντ Τραμπ όσο και την Εναλλακτική για τη Γερμανία να φθάσουν εδώ που βρίσκονται σήμερα. Μέχρι πρόσφατα ο πρόεδρος Τραμπ ακολουθούνταν από 88 εκατομμύρια χρήστες. «Κερδισμένο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βγήκε και το AfD, ιδίως στα πρώτα βήματα της πορείας του κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης το 2015», εξηγεί στη DW o επικοινωνιολόγος Γιόνας Κάιζερ.

Μέσα σε μια πενταετία το AfD καθιερώθηκε στο γερμανικό πολιτικό γίγνεσθαι. Σήμερα είναι το μεγαλύτερο αντιπολιτευτικό κόμμα στο γερμανικό κοινοβούλιο. Συχνά – πυκνά, μέλη του προκαλούν αντιδράσεις στην κοινή γνώμη με τις ακραίες θέσεις και τις υποτιμητικές δηλώσεις σε βάρος πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων.

Σωστό το «μπλόκο» στον Τραμπ

Για πολλούς ειδικούς, όπως ο γερμανός Γιόνας Κάιζερ, ορθώς το Twitter μπλοκάρισε το λογαριασμό του απερχόμενου προέδρου, μιας και κατά την εκτίμησή του ο κίνδυνος που εγκυμονούν για την Δημοκρατία οι αναρτήσεις του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με δήθεν νοθεία στις προεδρικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου είναι μεγάλος.

Την ίδια στιγμή όμως η απόφαση του Twitter να αποκλείσει από ένα σημαντικό μέσο επικοινωνίας έναν εκλεγμένο πρόεδρο, είναι αδιαμφησβήτητα προβληματική. Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει την απόφαση η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία διαμήνυσε μέσω του κυβερνητικού της εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ ότι «το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης έχει καθοριστική σημασία». Παρόμοια άποψη εκφράζει στο Twitter και ο ρώσος αντικαθεστωτικός πολιτικός Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος κάνει λόγο για «λογοκρισία» με συναισθηματικά και πολιτικά κίνητρα. Ο πολιτικός επικρίνει το γεγονός ότι δεν είναι σαφές ποιος και στη βάση ποιων κανόνων λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις και διερωτάται γιατί και άλλοι πολιτικοί, όπως πχ. ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αποκλείονται από το Twitter.

Έκθεση του γερμανικού Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία και την Κοινωνία των Πολιτών (IDZ) του περασμένου Δεκεμβρίου δείχνει ότι ο αποκλεισμός ακροδεξιών πολιτικών προσώπων από ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης αποδίδει διότι περιορίζεται δραστικά η πρόσβαση στο πλατύ κοινό και τους στερεί την προσοχή της κοινής γνώμης.

Ριζοσπαστικοποίηση σε εναλλακτικά μέσα δικατύωσης

Στην έκθεση δεν συμπεριλήφθηκε η Εναλλακτική για τη Γερμανία διότι όπως εξηγεί στην DW ο Μάικ Φίλιτς, ένας από τους συντάκτες της, είναι μάλλον απίθανο να αποκλειστεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα από τα καθιερωμένα κόμματα. «Πόσο μάλλον που το AfD έχει πολλούς που το ακολουθούν στο Facebook και είναι κατά συνέπεια ιδιαίτερα προσεκτικό με τις αναρτήσεις του», εξηγεί ο γερμανός ειδικός.

Ο γερμανός επικοινωνιολόγος Γιάνας Κάιζερ λέει ότι συχνά μετά το μπλοκάρισμα λογαριασμών τους στα καθιερωμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αμερικανοί ακροδεξιοί ή ιδεολόγοι που διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας στρέφονται σε μικρότερες, ενδεχομένως και περιθωριακές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως η Dlive, στην οποία ανέβασαν βίντεο και άτομα που εισέβαλλαν στο Καπιτώλιο. Θεωρεί ότι από τη στιγμή που στις εν λόγω εταιρίες ισχύουν χαλαροί κανόνες για το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν αποκλείεται ακροδεξιοί και οπαδοί ακραίων απόψεων να στραφούν αποκλειστικά εκεί και να ριζοσπαστικοποιθούν ακόμα περισσότερο.

Ο Μάικ Φίλιτς από το Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία και την Κοινωνία των Πολιτών δεν θεωρεί οπωσδήποτε αρνητικό ότι στο ίντερνετ υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες για την πραγματικότητα. «Ούτε ή άλλως», λέει «στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν υπάρχει πραγματική ανταλλαγή απόψεων» και προσθέτει: «Υπάρχουν ευτυχώς πολλοί τόποι όπου ανταλλάσσονται απόψεις, όπως οι εφημερίδες και η ραδιοφωνία. Τα ΜΜΕ οφείλουν να είναι ανοιχτά για όσο το δυνατόν περισσότερες διαφορετικές φωνές έτσι ώστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να επιστρέψουν κάποτε εκεί από όπου ξεκίνησαν: τόπος δικτύωσης φίλων και γνωστών».

Τζον Σιλκ, Λίζα Χένελ

Επιμέλεια: Στέφανο Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ