Οι διεθνείς επικρίσεις για το συνεχιζόμενο υπερβολικό εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας βρίσκουν σταδιακά ευήκοον ους και μέσα στη χώρα. Ειδικοί πιστεύουν ότι πρέπει να αυξηθεί η εσωτερική κατανάλωση.Τα οικονομικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία επιτείνουν το κύμα επικρίσεων σε βάρος της Γερμανίας. Κατά το πρώτο εξάμηνο αυξήθηκαν κατά 3,9% οι εξαγωγές προϊόντων Made in Germany σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Η αύξηση αφορά κυρίως στις εμπορικές συναλλαγές με χώρες της ΕΕ. Σε ότι αφορά τις εισαγωγές, παρά το γεγονός ότι τον Ιούνιο έμειναν στάσιμες, σε σχέση με τους πρώτους 6 μήνες του 2017 αυξήθηκαν κατά 4,8%. Τα δεδομένα αυτά δεν αλλάζουν τη διαπίστωση που τροφοδοτεί επικρίσεις για το συνεχιζόμενο υψηλό εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας σε βάρος άλλων χωρών.

«Η Γερμανία υπονομεύει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα»

Σε πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα die Welt ο Μορίς Όμπστφελντ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, κάλεσε το Βερολίνο να μειώσει το πλεόνασμα κατηγορώντας το ότι υπονομεύει τη παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα και είναι συνυπεύθυνο για τον κίνδυνο εμπορικών διενέξεων και κρίσεων στον κόσμο. «Ο κίνδυνος από την παγκόσμια ανισορροπία δεν είναι άμεσος, αλλά όλες οι ενδείξεις προοιωνίζονται μεγαλύτερο άνοιγμα της ψαλίδας» επισημαίνει ο οικονομολόγος. Στις αντίστοιχες επικρίσεις που διατυπώνει συνεχώς ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ο Όμπστφελντ κάνει μόνο έμμεση αναφορά. «Χώρες όπως η Γερμανία με υπερβολικό εμπορικό πλεόνασμα γίνονται εύκολα στόχος μέτρων προστατευτισμού από τους εμπορικούς τους εταίρους» γράφει στο άρθρο του. «Υψηλό εμπορικό πλεόνασμα δεν είναι οπωσδήποτε ένδειξη ισχύος, αλλά απόδειξη αδυναμίας για επενδύσεις και μιας λιτότητας που ξεπερνά το όριο του αναγκαίου».

Στη Γερμανία οι επικρίσεις αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος.«Το ΔΝΤ και ο αμερικανός πρόεδρος έχουν στην κριτική τους δίκαιο», υποστηρίζει στη DW ο Φάμπιαν Λίντνερ, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Χανς Μπέκλερ. «Εξάγουμε περισσότερο από όσο εισάγουμε, που σημαίνει ότι οι άλλες χώρες αυξάνουν το χρέος τους για να εισάγουν γερμανικά προϊόντα. Ζούμε δηλαδή προκαλώντας χρέη σε άλλες χώρες, κι αυτό δεν είναι βιώσιμο. Μας αρέσει γιατί δεν είναι δικό μας το χρέος, είναι άλλων. Κάποια στιγμή όμως θα έχουν δυσκολίες, όπως φάνηκε από την δημοσιονομική κρίση του 2009, 2010».

«Τα ταμεία μας είναι γεμάτα»

Θα μπορούσε βέβαια να υποστηρίξει κανείς ότι τα γερμανικά προϊόντα είναι καλύτερα και προτιμούνται περισσότερο από άλλα, αλλά ο Φάμπιαν Λίντνερ διαφωνεί. «Το πρόβλημα είναι ότι εισάγουμε πολύ λιγότερο από όσο εξάγουμε, αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα. Και οφείλεται στο ότι η εσωτερική ζήτηση τα τελευταία 20 χρόνια έμεινε στάσιμη, πρόσφατα αυξήθηκε λίγο αλλά όχι αρκετά. Θα πρέπει να αυξήσουμε τις δημόσιες δαπάνες. Τα ταμεία είναι γεμάτα από φορολογικά έσοδα, που δεν είχαμε στο παρελθόν. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να επενδύσει περισσότερο σε υποδομές. Έχουμε εμμονή με το να μην δημιουργούμε χρέος, δεν θέλουμε να το υπερβαίνουμε. Τώρα όμως που έχουμε πλεόνασμα θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τους μισθούς για να ξοδεύουν περισσότερο τα νοικοκυριά και να αυξήσουμε τις εισαγωγές».

Αντρέας Ρόστεκ Μπουέτι/Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ