Λαχταριστές μακαρονάδες με κιμά ή κρέμα γάλακτος θα αποτελούν σύντομα παρελθόν; Θα πάρουν τη θέση τους άραγε μακαρόνια από φύκια, φακές και ρίζες; Θα επιβληθούν τελικά οι τάσεις της υγιεινής διατροφής;Μακαρόνια με κιμά, καρμπονάρα, σπαγγέτι με μανιτάρια, με κόκκινη σάλτσα… Δεν έχει τέλος ο κατάλογος των ζυμαρικών και οι συνταγές που μπορεί κανείς να μαγειρέψει. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα όποιος πάει στο σουπερμάρκετ διαπιστώνει πως υπάρχουν όλο και περισσότερα είδη ζυμαρικών φτιαγμένα όμως από διαφορετικά υλικά, όπως για παράδειγμα φύκια, ρίζες, όσπρια. Στόχος είναι τα νέα αυτά είδη ζυμαρικών να είναι πιο υγιεινά.

Για τους Γερμανούς τα ζυμαρικά είναι απαραίτητο πιάτο στο τραπέζι. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa που διεξήχθη κατ’ εντολή του γερμανικού υπουργείου Διατροφής και Γεωργίας τα δυο τρίτα των ερωτηθέντων απάντησαν πως τα ζυμαρικά είναι το αγαπημένο τους φαγητό. Μόνο τα φαγητά με κρέας μπορούσαν να τα ανταγωνιστούν.

Η μέση ετήσια κατανάλωση για ένα Γερμανό κινείται περίπου στα 8 κιλά ενώ το 1980, η ποσότητα κυμαινόταν στα 4 κιλά. «Υπάρχει μια διαρκώς αυξανόμενη τάση στην κατανάλωση» δηλώνει ο Αλεξάντερ Γες, πρόεδρος της Ένωσης Σιτηρών και Οικονομίας. Το 50% των εισαγωγών προέρχεται από την Ιταλία.

Η τάση που επικρατεί γενικότερα είναι προς το πιο υγιεινό φαγητό και για το λόγο αυτό έχουν γεμίσει τα ράφια των σουπερμάρκετ με ροφήματα σόγιας αντί γάλακτος ή κομμάτια τόφου ως υποκατάστατο των αλλαντικών.

Ζυμαρικά που δεν παχαίνουν

Εάν προσέξει κανείς πιο προσεκτικά θα διαπιστώσει πως όλα αυτά τα εναλλακτικά ζυμαρικά κάνουν κακό στο ίματζ των παραδοσιακών ζυμαρικών και αυτό γιατί φιγουράρουν ως καλύτερα για τη σιλουέτα επειδή δεν παχαίνουν.

Εκστρατείες για δίαιτες με λίγους υδατάνθρακες, χωρίς γλουτένη ή vegan ρίχνουν ακόμα πιο πολύ λάδι στη φωτιά. Εν τω μεταξύ κυκλοφορούν όλο και περισσότερα ζυμαρικά από ρεβίθι, φύκια ή κάστανα. Οι παρασκευαστές προέρχονται από την Ολλανδία αλλά και τη Γερμανία.

Η εταιρεία Govida από το κρατίδιο της Ρηνανίας Παλατινάτου εδώ και δυο με τρία χρόνια κερδίζει διαρκώς έδαφος με τα ζυμαρικά χωρίς γλουτένη και πλούσια σε πρωτεΐνες. Τα ζυμαρικά από φακές είναι από τα πιο επιτυχημένα από τα συνολικά 200 προϊόντα της εταιρείας. Πελάτες τους δεν είναι μόνο άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη αλλά και άλλοι, οι οποίοι θέλουν απλώς να τρέφονται πιο σωστά και πιο υγιεινά. Σύμφωνα όμως με την διευθύντρια παραγωγής, ο αριθμός των πωλήσεων παρουσιάζει μείωση μια και ο ανταγωνισμός αυξάνεται και παίρνει μερίδιο από την αγορά.

Όσον αφορά τώρα τα κλασικά ζυμαρικά, ο κλάδος δεν φοβάται τον ανταγωνισμό από τα εναλλακτικά προϊόντα. «Υπάρχει μια τάση και μετά από πέντε χρόνια υπάρχει η αντίθετη τάση» λέει ο Γκίντο Γερεμίας από την Ένωση Παρασκευαστών Ζυμαρικών και προσθέτει πως τα κλασικά ζυμαρικά κατέχουν το 90% της γερμανικής αγοράς.

Οι κλασικές μακαρονάδες με λίγα λόγια παραμένουν ασυναγώνιστες.

Αντόνια Χόφμαν / Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ