Η καλοκαιρία παραπλανά. Η επιδημία δεν έχει τελειώσει. Η μετάλλαξη Δέλτα καιροφυλακτεί. Ειδήμονες προειδοποιούν για πιθανό τέταρτο κύμα πανδημίας από το φθινόπωρο.Κύμα καύσωνα πριν την ώρα του με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 30 βαθμούς Κελσίου προκαλεί αυτήν την περίοδο αισθήματα ευφορίας στους ανθρώπους. Τα κρούσματα κορωνοϊού βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, στις εντατικές έχουν ελευθερωθεί κρεβάτια και οι ασθενείς εκεί δεν είναι σε βαριά κατάσταση, ενώ ο εβδομαδιαίος δείκτης θετικότητας ανά 100.000 κατοίκους έπεσε κάτω από το 10. Σε όλη τη Γερμανία τα μέτρα έχουν χαλαρώσει. Τα ψώνια στα καταστήματα γίνονται και χωρίς τεστ, για ένα καφεδάκι ή ένα ποτό σε καφέ και μπιστρό το ίδιο. Ακόμη και ο χορός επιτρέπεται σε ορισμένα κέντρα χορού για να μην αναφερθούμε στο Public Viewing για τα ματς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, που γίνεται άνευ ορίων. Υπάρχει ωστόσο μια σημαντική λεπτομέρεια: Η πανδημία δεν έχει ακόμη περάσει.

Τι θα γίνει με τα σχολεία και τις μάσκες;

Στην εβδομαδιαία του έκθεση το αρμόδιο Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI) δίνει βάρος στην εξάπλωση των μεταλλάξεων κορωνοϊού και επισημαίνει ότι κυρίως η μετάλλαξη Δέλτα, που εντοπίστηκε πρώτα στις Ινδίες, μεταδίδεται και στη Γερμανία. Και όπως εκτιμούν οι ειδικοί, είναι η πιο μεταδοτική από όλες τις μέχρι τώρα μεταλλάξεις. Είναι ο λόγος που στη Βρετανία έχουν αυξηθεί σημαντικά τα κρούσματα, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση να αναβάλει για 4 εβδομάδες την ολοκληρωτική άρση των μέτρων. Για την ώρα ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός Δέλτα στη Γερμανία εντοπίστηκε στο 6% των κρουσμάτων, όταν πριν 4 εβδομάδες ήταν στο 2%. Σε απόλυτους αριθμούς τα κρούσματα είναι 800, τα περισσότερα σε ηλικιακές ομάδες άνω των 60. Και η πρόβλεψη είναι ότι ο ιός συνέχεια θα εξαπλώνεται σύμφωνα με το RKI. Στο μεταξύ όμως και η πολιτική διέγνωσε τον αυξανόμενο κίνδυνο. Το θέμα απασχόλησε ιδιαίτερα τη πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Υγείας των κρατιδίων με τον Γενς Σπαν. Ένα άλλο επίσης σημαντικό θέμα ήταν τα εμβολιαστικά κέντρα, που μάλλον θα λειτουργούν μέχρι το τέλος του χρόνου. “Συμφωνήσαμε να διατηρήσουμε ένα μίνιμουμ λειτουργικότητας που θα επιτρέπει και πάλι γρήγορα την επιστροφή στo μάξιμουμ” δήλωσε ο Σπαν μετά τη συνάντηση. Καλύτερα κάτι παραπάνω παρά κάτι λιγότερο, είναι το σύνθημα του Σπαν, αλλά πώς αυτό θα μετουσιωθεί στην πράξη, είναι υπόθεση των υπουργών Υγείας κάθε κρατιδίου.

Ένα άλλο σημείο προβληματισμού είναι οι ταξιδιωτικές οδηγίες εισόδου στη χώρα, κυρίως τώρα που ξεκινά η κύρια τουριστική περίοδος. Αυτό που ισχύει μέχρι τώρα είναι ότι όποιος έρχεται από περιοχή κινδύνου, θα πρέπει να μπει σε καραντίνα ή να προσκομίσει αρνητικό τεστ PCR. Για χώρες με υψηλά κρούσματα μετάλλαξης Δέλτα, όπως οι Ινδίες και η Βρετανία, ισχύει 14ήμερη καραντίνα που δεν μπορεί να μειωθεί με αρνητικό τεστ. Όποιος μπαίνει στη χώρα αεροπορικώς, πρέπει να περάσει από τεστ πριν μπει στο αεροπλάνο. Σε αντίθεση με πέρυσι το φετινό καλοκαίρι έχουν πολλαπλασιαστεί τα εξεταστικά κέντρα. Και βέβαια είναι οι μάσκες. Οι Γερμανοί θέλουν να ξέρουν, εάν θα καταργηθούν.Και σε αυτό το σημείο το λόγο έχουν τα κρατίδια. Σε εμπορικούς δρόμους με μεγάλη κίνηση δεν χρειάζονται παντού μάσκες, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τα λεωφορεία και το μετρό. “Οι μάσκες θα μας ακολουθούν για ένα μεγάλο διάστημα ακόμη, τώρα ξεκινά η περίοδος της ατομικής ευθύνης, ο ένας για τον άλλο” επισήμανε ο Γερμανός υπουργός Υγείας. Όσο περισσότεροι βρίσκονται σε κλειστό χώρο, τόσο μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι η βούληση για χρήση μάσκας, αφού ακόμη δεν μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο.

Τέμπο στους εμβολιασμούς

Και στα σχολεία; Το θέμα είναι ακανθώδες. Στη Γερμανία οι σχολικές διακοπές εκτείνονται από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο και δεν συμπίπτουν ακριβώς από κρατίδιο σε κρατίδιο. Για τους μαθητές κάτω των 12 δεν συστήνεται εμβολιασμός σύμφωνα με την Μόνιμη Εμβολιαστική Επιτροπή. Αλλά από τα 12 μέχρι τα 16 ο εμβολιασμός είναι θέμα επιλογής, όπως εξάλλου και ο εμβολιασμός γενικά στη Γερμανία. Στη διάσκεψη των υπουργών Παιδείας αποφασίστηκε ότι από το φθινόπωρο θα αποκατασταθεί το μάθημα με την πλήρη παρουσία των μαθητών και την τήρηση φυσικά όλων των υγειονομικών μέτρων. Γενικά πάντως τα παιδιά δεν θεωρούνται υπερμεταδότες, αν και τελευταία κι αυτό αμφισβητείται. Το κρίσιμο ερώτημα παραμένει: Υπάρχει το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος πανδημίας το φθινόπωρο με επιστροφή για άλλη μια φορά σε μέτρα λοκντάουν; Υπάρχουν πολιτικοί που το φοβούνται, όπως ο σοσιαλδημοκράτης εμπειρογνώμων Καρλ Λάουτερμπαχ, που σε τηλεοπτική του εμφάνιση περιέγραψε πόσο πιο μεταδοτική, ανθεκτική και επικίνδυνη είναι η μετάλλαξη Δέλτα, σε ότι αφορά στην εξέλιξη της νόσου, και επίσης σε όποιον έχει κάνει μόνο την πρώτη δόση. “Ελπίζω πάντως ότι δεν θα εμφανιστεί ένα τόσο μεγάλο κύμα, επειδή πολλοί έχουν κάνει και τις δύο δόσεις” δηλώνει αισιόδοξα.

Το γερμανικό εμβολιαστικό πρόγραμμα δέχτηκε τελευταία ένα χτύπημα. Το εμβόλιο της γερμανικής φαρμακευτικής εταιρείας Curevac δεν αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικόσύμφωνα με πρώτες αναλύσεις. Και στα άλλα υπάρχει πάντα ένα ποσοστό αβεβαιότητας που οφείλεται στις συνεχείς καθυστερήσεις στις παραδόσεις λόγω ελλείψεων στην παραγωγή. Προς το παρόν ένας στους δύο έχει κάνει την πρώτη δόση, ένας στους τέσερεις και την δεύτερη. Τελευταία ο εμβολιαστικός ρυθμός έχει εντατικοποιηθεί. Σημαντικός παράγων παραμένει η ατομική στάση, επισημαίνει ο Γκέρνοτ Μαρξ, πρόεδρος της Διεπιστημονικής Ένωσης Εντατικής Θεραπείας και Ιατρικής Έκτακτης Ανάγκης. „Εάν πολλοί αποδειχθούν απρόσεκτοι, τότε από το φθινόπωρο μπορεί να πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα και να εμφανιστεί τέταρτο κύμα. Και τότε υπάρχει κίνδυνος νέας έκρηξης με βαριά ασθενείς και πολλά θανατηφόρα κρούσματα”. Ανάμεσα σε επιδημιολόγους είναι διαδεδομένη η άποψη ότι η πανδημία δεν πρόκειται να εξαφανιστεί εντελώς. H Covid-19 θα γίνει μια “κανονική” ασθένεια όπως και οι άλλες. Και από το φθινόπωρο ίσως θα πρέπει να γίνει μια ακόμη εμβολιαστική δόση. Έτσι εξηγείται γιατί οι πολιτικοί αποφάσισαν να μην καταργήσουν όλα τα εμβολιαστικά κέντρα.

Κάι – Αλεξάντερ Σολτς

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ