Οι τουριστικοί πράκτορες δηλώνουν ευτυχείς, οι κρατήσεις έχουν αυξηθεί, η Ελλάδα επωφελείται από τις ανακατατάξεις. Μόνο στην Τουρκία η τουριστική κίνηση θα συνεχίσει να είναι πτωτική μέχρι τέλος του χρόνου.Η τουριστική κίνηση ήταν καλύτερη το καλοκαίρι, αλλά μέχρι εκεί. Η βιομηχανία, ένας κλάδος που έχει συνηθίσει σε επιτυχίες, καταγράφει στις πιο ωραίες εβδομάδες της χρονιάς θετικά πρόσημα ανάπτυξης. Αντίθετα την καλή εικόνα χαλούν οι εξελίξεις στην Τουρκία. «Λείπει ακόμη ένα μεγάλο ποσοστό του τζίρου για ταξίδια στην Τουρκία, που δεν μπορεί να συμψηφιστεί εντελώς με την αύξηση της ζήτησης για χώρες της Μεσογείου, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα» δήλωσε εκπρόσωπος του Συνδέσμου Γερμανικών Ταξιδιωτικών Γραφείων DRV.

Πολύ ανεβασμενη η Ελλάδα

Σύμφωνα με πρόσφατη καταγραφή του Ινστιτούτου Ερευνών Κατανάλωσης GfK ο τζίρος στα κλασικά τουριστικά γραφεία, από κρατήσεις μέσω διαδικτύου αλλά και από διαδικτυακές πύλες τουρισμού, έχει αυξηθεί μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου κατά 3% σε σχέση με το ασθενές διάστημα πριν από ένα χρόνο. Υπολογίζεται ότι μέχρι τέλος του χρόνου η χρονιά θα κλείσει με ένα 2%. Πέρυσι, η χρόνια άγγιξε το μείον 5%. «Η τουριστική κίνηση προς την Τουρκία συνεχίζει να παίρνει την κάτω βόλτα με διψήφια ποσοστά», επισημαίνει η ειδική σε θέματα τουρισμού Ντέρτε Νόρντμπεκ. Η αρνητική εξέλιξη οφείλεται στις τρομοκρατικές επιθέσεις και το αποτυχημένο πραξικόπημα. Πολλοί τουρίστες άλλαξαν τουριστικό προορισμό. Τέσσερα εκατομμύρια Γερμανοί ταξίδεψαν φέτος στην Τουρκία, πέρυσι ήταν 5,6 εκατομμύρια. Η καθοδική πορεία αναμένεται να συνεχιστεί και υπολογίζεται ότι η χρόνια θα κλείσει συνολικά με ενα διψήφιο μείον. Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και την Άγκυρα συνέβαλαν στο να δηλητηριαστεί ακόμη περισσότερο το κλίμα.

Αντίθετα στην πρώτη θέση παραμένει η Ισπανία. Η Ελλάδα επωφελήθηκε ιδιαίτερα από τον αναπροσανατολισμό των τουριστικών κυμάτων. Για παράδειγμα, για την Alltours η Ελλάδα ανέβηκε στον δεύτερο προορισμό με αύξηση κρατήσεων γύρω στα 30%. Αυξητική τάση παρατηρείται και στις κρατήσεις στην TUI και στον Thomas Cook. «Ο αριθμός του ποσοστού τουριστών έχει αυξηθεί, ιδιαίτερα στις χώρες της Β. Ευρώπης, τη Γερμανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο» σύμφωνα με τον τουρ οπερέιτορ.

Νέες τάσεις

Ο επικεφαλής του Thomas Cook Πέτερ Φανκχάουζερ έκανε λόγο για ένα «καλό καλοκαίρι». Όλοι οι προορισμοί ήταν ανεβασμένοι κατά 11% σε σχέση με πέρσι. Μεγάλη αύξηση κατέγραψε η ζήτηση χωρών με «πλεόνασμα» ήλιου. Επιστροφή της ζήτησης καταγράφηκε και για την Αίγυπτο και την Τυνησία, αλλά με χαμηλό ποσοστό. Σύμφωνα με μελέτη ο φόβος για τρομοκρατικές επιθέσεις επηρεάζει και φέτος τον προγραμματισμό των διακοπών. Η σημασία των διακοπών στη χώρα προέλευσης των τουριστών είναι επίσης ένα στοιχείο που επηρεάζει τη ζήτηση. Δεν είναι απαραίτητα μια καλή είδηση για τα γραφεία ταξιδίων και τους τουρ οπερέιτορ, γιατί η διαδικασία κράτησης μπορεί να γίνει και χωρίς αυτά. Υπάρχει όμως και μια νέα τάση. Όλο και λιγότεροι Γερμανοί ταξιδεύουν χωρίς να έχουν εκ των προτέρων κάνει κράτηση. Είτε καταφεύγουν τελευταία στιγμή συνολικά στη γκάμα προσφορών του εκάστοτε τουρ οπερέιτορ, είτε κάνουν μεμονωμένες προσφορές ξενοδοχείων ή αεροπορικών εταιρειών.

Dpa/ Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ