Γιάννης Δελόγλου

Γράφει ο Γιάννης Δελόγλου.

ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗ. Με ανοιχτό φύλλο πορείας βρίσκονται στους δρόμους τα μέλη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βάδης Βυρτεμβέργης, για να αποσπάσουν υποσχέσεις και να βρεθούν λύσεις σε χρόνια προβλήματα, που έχουν πολλά από τα 107 σχολεία του Ομόσπονδου κρατιδίου όπου ζουν 85.000 Έλληνες επί συνόλου 300.000 της Γερμανίας. Κι ενώ οι άνθρωποι αυτοί οικοδομούν ό,τι είναι δυνατόν, προσπαθούν να βελτιώσουν την κατάσταση συγκρούονται πολλές φορές τα αιτήματά τους στην αδιαλλαξία και την επιπολαιότητα κάποιων διχασμένων αρμοδίων, καρεκλοκενταύρων στην ουσία παραγόντων. Αγοράζουν χρόνο από τον εαυτό τους, στερούν τον χρόνο από τις οικογένειές τους, με προσωπικά οικονομικά έξοδα πολλές φορές και ευτυχώς με την άριστη συνεργασία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας «ΑΡΙΣΤΟΛΕΛΗΣ», Δευτεροβάθμιας ΕΛΜΕ αλλά και της Συντονίστριας Εκπαίδευσης κας Κωνσταντίνας Παλαιολόγου, προσπαθούν να βρουν την χρυσή τομή σε θέματα που αποφασίζει και επιβάλλει το Υπουργείο Παιδείας και «δια βίου μάθησης» με λεκτικό μακιγιάζ στα λόγια και τις αποφάσεις του. Είναι δυνατόν σε μία εκπαιδευτική πολιτική που άρχισε δειλά στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και ανδρώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’70, να μιλούν από τότε οι «φωστήρες» του ΥΠΕΠΘ και τώρα οι «δια βίου μάθησης» και μάλιστα ενισχυμένη με αναπληρωτή υπουργό, λες και ήταν εκεί η έλλειψης του Υπουργείου, για νέα μοντέλα εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων του Εξωτερικού.

Όλα τα χρόνια τα ίδια ακούγονται. Άλλα μοντέλα, άλλα βιβλία. Ποιους ευνοεί αυτή η ανορθόδοξη πολιτική όταν από τη μία δαπανώνται κάποια ποσά και από την άλλη διαπιστώνουν ότι ήταν λάθος τους και επανέρχονται, για να ξανακάνουν τα ίδια λάθη; Μήπως δεν ήταν οι ίδιοι πολιτικοί που θριαμβευτικά τόνιζαν ότι ήθελαν «κυριλέ» σχολεία στη Γερμανία όταν ενοικίασαν ένα τριώροφο σπίτι για σχολείο με μηνιαίο μίσθωμα 19.949 €; Δεν ήταν οι ίδιοι που χρηματοδότησαν Εκδοτικούς Οίκους για έκδοση βιβλίων που κρίθηκαν από τους ίδιους άχρηστα δύο χρόνια μετά; Μήπως δεν είναι οι ίδιοι που άνοιξαν λογαριασμό στήριξης Ελληνικής οικονομίας από ξενιτεμένους που τους θυμόταν όταν, τότε, είχαν οφέλη από το Συνάλλαγμα και τώρα τους θυμούνται μόνο κατά την διάρκεια εκλογών; Και από την άλλη τα σχολεία … κλείνουν!.. Αλλού δικαιολογημένα και αλλού όχι. Στα μέτρα λιτότητας της Ελληνικής Πολιτείας η συρρίκνωση των σχολείων στη Γερμανία είναι πλέον σήμα κατατεθέν. Τα πολιτικά τους όμως σφάλματα, όπως αυτό του Λυκείου Στουτγάρδης που πληρώνουν 19.949 € το μήνα για 130 παιδιά και αποτελούν έγκλημα για την Εθνική Οικονομία τα κουκουλώνουν και … πάμε παραπέρα!

Η φετινή έναρξη των μαθημάτων βρήκε την Βάδη Βυρτεμβέργη φτωχότερη από αριθμό μαθητών, από αριθμό εκπαιδευτικών και βέβαια σχολικών μονάδων. Από τους εκπαιδευτικούς που έφυγαν από τα σχολεία τής περιοχής ήρθαν μόνο 2, που σημαίνει ότι από τους 175 που υπήρχαν πριν από έναν χρόνο πέσαμε στον διψήφιο αριθμό των 92 ! Πλήγμα και για τα Νηπιαγωγεία που λειτουργούν τώρα αντί των 5 ημερών μόνο 2 ή 3 ημέρες. Πλήγμα και στα σχολεία τής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά θάνατος στα Λύκεια, γιατί η συνεχόμενη μείωση των παιδιών στα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια φέρνει σταδιακά τον μαρασμό στα Λύκεια. Ένας καλομελετημένος σχεδιασμός τής αφάνισης των σχολείων για τα παιδιά εκείνων που οι πολιτικοί μας είναι … διπλά υπερήφανοι και πολύ συγκινημένοι όταν χρειάζονται την ψήφο τους.

Κινούμεθα και αναπνέουμε μέσα σε μία κοινωνική ατμόσφαιρα απ’ όπου απουσιάζει η λογική, όπου μάχονται οι εκπρόσωποι των συλλόγων και της ομοσπονδίας και όπου εκτίθενται εκπαιδευτικοί από την ίδια την διεύθυνση του υπουργείου που ανήκουν, γιατί δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν όπως πρέπει. Σε μια τέτοια περίπτωση σε ακόμη δυσκολότερη θέση είναι η Συντονίστρια κα Κωνσταντίνα Παλαιολόγου και το επιτελείο της, που από κοινού καταβάλλουν προσπάθειες να περιορίσουν τα προβλήματα που τρέχουν με ρυθμό «δια βίου μάθησης» !..

Ήταν λοιπόν στραβό το κλήμα το έφαγε και το άλλοτε ΥΠΕΠΘ. Και ενώ δεν είναι λίγοι που ψάχνουν … ξυρισμένους αετούς και δρομολογούν διαλόγους παραπληροφόρησης, το πλέον δραστήριο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων με … ενέσεις θάρρους, αγωνιστικότητας και αξιοπρέπειας μάχεται στην πρώτη γραμμή, για να προλάβει τα χειρότερα. Σε μία εκ νέου συνέλευση στην αίθουσα του θεάτρου Friedenau ενημέρωσε τους εκπροσώπους των συλλόγων για την κατάσταση αλλά και για την κατάντια που επικρατεί στην Εκπαίδευση. Ο πρόεδρος και ο γραμματέας Αναστάσιος Σαλτσογλίδης και Αθανάσιος Κήπας, η ΓΓ Γλυκερία Ράπτου αλλά και τα υπόλοιπα μέλη με διάλογο πήραν και έδωσαν μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, άφησαν δε να εννοηθεί ότι «κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με μερικούς, που δήθεν θέλουν λύσεις, αλλά βλέπουν διαφορετικούς … εφιάλτες».

Αυτοί, λοιπόν, που ποζάρουν σαν … προφήτες ας γίνουν δημιουργοί της μοίρας τους και ας μας αφήσουν να βρούμε τον δρόμο που θέλουν τα παιδιά μας, τόνισε πρόεδρος συλλόγου, που μοχθεί αρκετά χρόνια τώρα για ένα καλύτερο σχολείο στην πόλη όπου κατοικεί.

Παρήγορο γεγονός σε όλη τη διαδικασία ήταν και η παρουσία εκπροσώπου τού «στρατηγείου» της κας Παλαιολόγου που έδινε τις ανάλογες πληροφορίες, η παρουσία του προέδρου της ΕΛΜΕ Αθανασίου Γάκη αλλά και η επιστολή τού Δ.Σ. του Συλλόγου Σασκάλων και Νηπιαγωγών. Φορείς που αγωνιούν, που θωρακίζουν με αρετές και αξίες την αποστολή και το λειτούργημά τους. Φορείς που μάχονται για το Ελληνόπουλο της Διασποράς και που ξέρουν το χρέος τους απέναντι στην ιστορία.

Ο κ. Σαλτσογλίδης καυτηρίασε την εγωιστική αδιαλλαξία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ), που θέλει να κηδεμονεύσει τους άλλους συλλόγους βάζοντας διλήμματα και με το επιχείρημα ότι αυτή έχει επαφές με αξιωματούχους της Πολιτείας, ενώ ο υπεύθυνος Τύπου Αθανάσιος Κήπας τόνισε ότι ενώ κάποιοι μόχθησαν για να αναλάβουν οι κοινότητες τη λειτουργία των Ελληνικών Σχολείων ο πρόεδρος της ΟΕΚ Κώστας Δημητρίου δεν δέχτηκε κάτι τέτοιο προφανώς γιατί γνωρίζει τις αδυναμίες των Ελληνικών Κοινοτήτων στη Γερμανία.

Δεν έμεινε βέβαια ασχολίαστο κι αυτό το πολύ σοβαρό θέμα και αρκετοί τόνισαν σε μεταξύ τους συζητήσεις ότι αν αδυνατεί το «δια βίου μάθησης» να ρυθμίζει την λειτουργία των σχολείων, θα μπορούσε να το κάνει η αναγνωρισμένη ως τρίτη επίσημη Θρησκεία στη Γερμανία, η Ορθόδοξη Ιερά Μητρόπόλη, κι αυτό όχι μόνο για την αναγνώριση της αλλά οι ιερείς της έχουν την κατάλληλη μόρφωση, ενώ δεν γίνεται κάτι τέτοιο στο σύνολο των Κοινοτήτων. Για όσους όμως είναι όλα «καλά και ρόδινα» καταπέλτης ήταν η τοποθέτηση τού πρόεδρου του συλλόγου γονέων της πόλης Untertürkheim που έκλεισε το Γυμνάσιό τους με 21 μαθητές παρά τα ευχολόγια κάποιων ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί !.. Ο κ. Χατζηαναστασίου τόνισε μάλιστα ότι όποια σχολεία δεν έχουν χάρτες μπορούν να τους προμηθευτούν από το σύλλογό του καθώς επίσης και βιβλία που έστειλαν οι αρμόδιοι σε ένα … κλειστό σχολείο !.. Αν και δεν το λαμβάνουμε ως σπατάλη σε καιρούς μάλιστα δύσκολους καλό είναι το «δια βίου μάθησης» να μην είναι και «δια βίου … αδιαφορίας».

Τα 4.268 Ελληνόπουλα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τα 1.150 της Δευτεροβάθμιας θα ήθελαν, τουλάχιστον, περισσότερη φροντίδα μαζί βέβαια και των μαθητών των Λυκείων που για φέτος είναι 220.

Ο πέντε (5) φορές Υφυπουργός Παιδείας αργότερα Υπουργός Δικαιοσύνης και τώρα Πρόεδρος τής Βουλής των Ελλήνων κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, που επί των ημερών του έγινε το Συμβόλαιο των 19.949 € τον μήνα για το ενοίκιο του Λυκείου Στουτγάρδης για 130 μαθητές τώρα, 300 τότε, ο εμπνευστής του ανοίγματος λογαριασμού σε Τράπεζα, για να συμβάλλουν οι Απόδημοι στη στήριξη της οικονομίας στην πατρίδα μας, θα μπορούσε να μας εξηγήσει ή μάλλον να απαντήσει στον επίτιμο πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γονέων Κοσμά Μικρόπουλο, που με πίκρα δήλωσε την Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου, στα εγκαίνια του Λυκείου: « … ήρθαν δέκα άτομα (μαζί και ο κ. Πετσάλνικος) από την Ελλάδα να εγκαινιάσουν το Λύκειο. Δεν έφτανε ένας και με τα έξοδα των υπολοίπων να έφτιαχναν την καλύτερη Βιβλιοθήκη;».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ