Οι φόβοι για μια νέα κούρσα εξοπλισμών αναμένεται να μονοπωλήσουν την Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο που ξεκινά αύριο. Μιλώντας στην DW ο επικεφαλής της διάσκεψης Β.Ίσινγκερ εμφανίζεται ωστόσο αισιόδοξος.Λίγο πριν από την επίσημη έναρξη της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο, αύριο το μεσημέρι, από τους υπουργούς Άμυνας Γερμανίας-Βρετανίας ο επικεφαλής της διοργάνωσης Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ δηλώνει σε αποκλειστική συνέντευξη στην DW ότι το Brexit δεν πλήττει το κύρος και τη διεθνή σημασία της ΕΕ.

Μιλώντας στην τηλεόραση της DW τόνισε μεταξύ άλλων: «Στόχος μας στο Μόναχο είναι να δείξουμε ότι η ΕΕ είναι εδώ, ισχυρή και ενωμένη. Και σε αυτό θα συμβάλλουν όλοι οι ομιλητές από την Γερμανία, τη Γαλλία αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ρουμανία που προεδρεύει το τρέχον εξάμηνο στην ΕΕ. Το σημαντικό, κατά την άποψη μου είναι να δείξουμε στις αγγλοσαξονικές χώρες ότι είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι λόγω του Brexit η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση καταρρέει. Το αντίθετο συμβαίνει. Η αποδοχή της ΕΕ στις περισσότερες χώρες του κόσμου ενισχύθηκε το τελευταίο διάστημα».

Υπάρχουν περιθώρια διαλόγου

Η αποχώρηση ΗΠΑ και Ρωσία από την Συνθήκη INF για τους πυρηνικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς και οι φόβοι μιας νέας κούρσας εξοπλισμών και ενδεχομένως ακόμα και την επιστροφή ενός ψυχροπολεμικού κλίματος διεθνώς αναμένεται να μονοπωλήσει την Διάσκεψη για την Ασφάλεια.

Ο επικεφαλής της Διάσκεψης και πρώην πρέσβης της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ παραμένει ωστόσο αισιόδοξος: «Υπάρχουν αρκετά κοινά στοιχεία μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, μεταξύ Ευρώπης, Κίνας και άλλων χωρών για να υπάρξει και στο μέλλον διάλογος και συνεργασία έτσι ώστε να αποφευχθεί κάθε είδος ανταγωνισμού. Το ζήτημα αυτό πρέπει να συζητηθεί στο Μόναχο. Θα διεξαχθούν σκληρές και δύσκολες συζητήσεις έτσι ώστε να καθοριστούν οι προτεραιότητες για τις ηγεσίες εκείνες που θέλουν να αντιμετωπίσουν με αξιώσεις τις προκλήσεις της φετινής χρονιάς».

Κάρλα Μπλάικερ

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ