Τελειώνει, κατά τα φαινόμενα, η οδύσσεια των προσφύγων και μεταναστών που είχαν εγκλωβιστεί στο πλοίο Diciotti, στα ανοιχτά της Σικελίας. Δικαστική έρευνα για τον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.Τα ξημερώματα της Κυριακής οι περίπου 180 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Κατάνης, μετά από δώδεκα ημέρες αναμονής. Οι περισσότεροι από αυτούς θα φιλοξενηθούν στην Ιταλία, σε κέντρα της καθολικής Εκκλησίας. Οι υπόλοιποι αναμένονται στην Αλβανία και στην Ιρλανδία. Είναι η πρώτη φορά που μια χώρα που δεν ανήκει στην ΕΕ δέχεται μετανάστες και πρόσφυγες. Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση της Ρώμης ευχαρίστησε και επίσημα εκείνη των Τιράνων.

Η όλη υπόθεση, όμως, οδήγησε και σε μια άλλη εξέλιξη: οι εισαγγελείς της Σικελίας έκαναν γνωστό, αργά το βράδυ του Σαββάτου, ότι ξεκίνησαν έρευνα σε βάρος του υπουργού εσωτερικών και αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι. Τα αδικήματα στα οποία γίνεται αναφορά είναι παράνομη σύλληψη, στέρηση ελευθερίας και κατάχρηση εξουσίας. Οι δικαστικοί έχουν ήδη συναντηθεί με στενούς συνεργάτες του Σαλβίνι στο υπουργείο Εσωτερικών της ιταλικής πρωτεύουσας.

«Δεν φοβάται» ο Σαλβίνι

Μέσα σε τρεις μήνες ειδικός τομέας της εισαγγελίας του Παλέρμο θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ζητήσει την παραπομπή σε δίκη του γραμματέα της Λέγκα. Η οποία παραπομπή, βάσει σχετικού νόμου, θα πραγματοποιηθεί μόνον αν εκφραστεί θετικά, με ψήφο της, και η Γερουσία της Ρώμης. «Δεν φοβάμαι» δηλώνει ο Σαλβίνι, για να προσθέσει ότι «οι εισαγγελείς θα έπρεπε να ασχοληθούν με τους διακινητές μεταναστών. Αν θέλουν, τους περιμένω να έρθουν να με πάρουν», ανέφερε ο ίδιος σε κομματική του ομιλία. Για να προσθέσει ότι «υπερασπίζεται πάντα τα δικαιώματα των Ιταλών».

Οι σχολιαστές γράφουν ότι η θετική ολοκλήρωση της υπόθεσης των μεταναστών βοηθά την κυβέρνηση και την Λέγκα σε επίπεδο δημοτικότητας. Όσο για την έρευνα σε βάρος του Σαλβίνι, αναμένεται κατ’ αρχήν η αντίδραση των Πέντε Αστέρων, αλλά και του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε. Επιπλέον θα πρέπει να εξακριβωθεί τί είδους στάση θα αποφασίσει να κρατήσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Αθανασία Συγγελάκη, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ