Ενημέρωση προς τους Έλληνες του εξωτερικού        

Θέμα: «Αίτημα για την παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ενστάσεων και διορθώσεων στο Κτηματολόγιο για Έλληνες του εξωτερικού»

Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να σας ενημερώσω ότι κατόπιν παρέμβασής μου στις 20.08.2011 προς τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. καθηγητή κύριο Απόστολο Αρβανίτη, -η οποία και επισυνάπτεται- ενημέρωσα για την ανάγκη παράτασης της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ενστάσεων σε ότι αφορά τους πίνακες κτηματολογίου για τους Έλληνες του Εξωτερικού.

Το αίτημα της παράτασης πιστεύω ότι θα βοηθήσει όλους εμάς, που διαθέτουμε ακίνητη περιουσία στην πατρίδα λόγω της γεωγραφικής απόστασης, αλλά και της καθυστέρησης με την οποία φθάνει η ενημέρωση από την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. ειδικά σε απομακρυσμένες ομογενειακές παροικίες ή σε διασκορπισμένους ανά την υφήλιο Ομογενείς.

Στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που δίνει η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ για τις απαιτούμενες διαδικασίες, δεν θα είχαμε την δυνατότητα να ανταποκριθούμε στις προτεινόμενες προθεσμίες ολίγων μηνών. Αποτέλεσμα αυτού θα ήταν έως και η απώλεια της περιουσίας μας, που για όλους μας, πέραν της χρηματικής αξίας, αποτελεί και έναν ισχυρό σύνδεσμο με την χώρα των παππούδων και των γονιών μας.

Συγκεκριμένα, η ημερομηνία έναρξης ανάρτησης των Πινάκων στα Γραφεία Κτηματογράφησης ορίζετε, σύμφωνα με απόφαση της εταιρείας την 14η Ιουνίου 2011, ημέρα από την οποία ξεκινά και η δίμηνη (2μήνες) προθεσμία για την υποβολή αίτησης διόρθωσης ή ένστασης.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τους κατοίκους εξωτερικού, η προθεσμία επεκτείνεται από 2 σε 4 μήνες από την προαναφερθείσα ημερομηνία έναρξης.

Η εισήγησή μου προς την αρμόδια αρχή είναι, ειδικά για τους Έλληνες κατοίκους Εξωτερικού, η διαδικασία αμφισβήτησης, διόρθωσης και ένστασης να παραμένει συνεχώς ανοικτή. Δηλαδή, μετά την ανάρτηση των πινάκων, την παρέλευση των προθεσμιών(η οποία θα πρέπει να παραταθεί πέραν του τετραμήνου και να έχει διάρκεια τουλάχιστον ενός έτους για τους ομογενείς) να οριστικοποιείται το Κτηματολόγιο. Να παρέχεται, όμως, στους Αποδήμους η νομική δυνατότητα να υποβάλλουν ένσταση για λάθος κλπ. και μετά την οριστικοποίηση του Κτηματολογίου, αρκεί να αποδεικνύουν ότι παρέμεναν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό. Η οριστικοποίηση του Κτηματολογίου θα διασφαλίσει ότι το Δημόσιο δεν θα έχει ευχέρεια να αμφισβητεί ιδιωτική περιουσία που έχει ήδη χαρτογραφηθεί. Ενώ οι ομογενείς θα έχουν τη δυνατότητα να προφυλαχθούν από περιπτώσεις ενδεχόμενης υφαρπαγής της περιουσίας τους από επιτήδειους ή από τυχόν λάθος του Κτηματολογίου.

Στην έκκλησή μας αυτή ανταποκρίθηκαν θετικά ο κ. Γρηγόρης Νιώτης, Βουλευτής Β’ Πειραιά, ΠΑΣΟΚ και Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, ο οποίος και κοινοποίησε αναφορά Α.Π.7734/5-9-11 προς τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υφυπουργό αρμόδιο για τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού και τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το ζήτημα.

Επίσης η κα. Χρύσα Αράπογλου, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κατέθεσε αναφορά, Α.Π.7744/5-9-11 ,προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ευελπιστώ ότι το αίτημα αυτό θα τύχει της θετικής ανταπόκρισης από τους επικεφαλής των συναρμόδιων υπουργείων, ως λογικό αίτημα της Ομογένειας, αλλά και ως εξαιρετικά σημαντικό μέτρο για την σταθερή και συνεχώς ενισχυόμενη διασύνδεσή των Ελλήνων του Εξωτερικού με την Πατρίδα.

Με εκτίμηση,

Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου

Γραμματέας ΣΑΕ

Συνημμένα:

Αίτημα προς την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.
Αναφορά Γρηγόρη Νιώτη
Αναφορά Χ. Αράπογλου
Απαντητική επιστολή ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.
Απαντητική επιστολή ΠΟΜΙΔΑ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ