Ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες μπορούν από σήμερα να εμβολιαστούν. Σκέψεις για επέκταση του προγράμματος εμβολιασμού με 4η δόση για όλους από το φθινόπωρο.Από σήμερα Δευτέρα στην Αγγλία ξεκινά η διάθεση της τέταρτης δόσης ή αλλιώς του extra booster jab για όσους είναι άνω των 75 ετών, για όσους ζουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και για όσους είναι άνω των 12 ετών και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Αυτό αφορά περίπου πέντε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Υπογραμμίζεται, ότι στους ενήλικες που δικαιούνται τέταρτη δόση θα δοθεί είτε το εμβόλιο της Moderna είτε της Pfizer/BioNTech ενώ για τα άτομα 12 έως 18 ετών θα προσφέρεται μόνο το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech.

Η Αγγλία είναι το τρίτο κατά σειρά από τα τέσσερα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου που ξεκινάει τις «ανοιξιάτικες αναμνηστικές» δόσεις καθώς ήδη Ουαλία και Σκωτία έχουν ξεκινήσει το πρόγραμμα νωρίτερα τον Μάρτιο.

Το μέτρο γίνεται μετά από παρότρυνση της βρετανικής Επιτροπής Εμβολιασμών και Ανοσίας (JCVI) με στόχο να ενισχυθεί η προστασία των πιο ευάλωτων καθώς σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) τα κρούσματα άρχισαν πάλι να ανεβαίνουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε εβδομαδιαία βάση ένας στους 20 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο μολύνεται από κορωνοϊό. Ο υπουργός υγείας Σάατζιτ Τζάβιντ επανέλαβε ότι «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον COVID, λειτουργώντας όμως πάντα με λογική και σύνεση». Η φιλοσοφία και η προσέγγιση της κυβέρνησης έχουν αλλάξει τόσο πολύ, που η δημοσιοποίηση των κρουσμάτων, εισαγωγών και θανάτων γίνεται πλέον όχι σε καθημερινή αλλά σε εβδομαδιαία βάση.

Κανένα μέτρο κατά της πανδημίας στην Αγγλία

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και ένα μήνα η Αγγλία δεν έχει απολύτως κανένα μέτρο ενάντια στην πανδημία. Μάσκες και αποστάσεις έχουν καταργηθεί παντού, ακόμα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ έχει καταργηθεί και η επιβολή καραντίνας σε όσους βγαίνουν θετικοί στον κορωνοϊό. Πριν τρεις μέρες, στις 18 Μαρτίου, άνοιξαν πλήρως τα σύνορα για εμβολιασμένους ή μη καθώς δεν χρειάζεται τεστ για την είσοδο στη χώρα, ούτε η συμπλήρωση του γνωστού σε όλους PLF.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι αν και τελειώνει ο χειμώνας – ο οποίος και θεωρείται ο πιο επικίνδυνος για την εξάπλωση του ιού – η επιπλέον δόση εμβολίου θεωρείται απαραίτητη καθώς εξασθενεί η ισχύς της προηγούμενης. Το φθινόπωρο αναμένεται να επεκταθεί ο εμβολιασμός της τέταρτης δόσης και για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ