Σε κατάσταση αναμονής τελεί το πολιτικό προσωπικό της Βρετανίας μετά το αίτημα της Τερέζα Μέι για νέα παράταση του άρθρου 50 και τον αργό ρυθμό των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.Ο Κίαρ Στάρμερ, επικεφαλής του τεχνικού επιτελείου του Εργατικού Κόμματος, εξέφρασε την δυσφορία του για την εμμονή της τεχνικής ομάδας της κυβέρνησης σε οποιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική διακήρυξη, δηλαδή το κείμενο των 26 σελίδων που συνοδεύει την συμφωνία αποχώρησης, το οποίο περιγράφει χαλαρά την μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όμως η Ντάουνινγκ Στριτ επιμένει πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις των Εργατικών και πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο. Δυο αντικρουόμενες απόψεις που καταδεικνύουν το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας και έλλειψης εμπιστοσύνης που επικρατεί μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων της Βρετανίας.

Στο μεταξύ η παράταση στην εφαρμογή του άρθρου 50, ήτοι της αποχώρησης της Βρετανίας, προκαλεί τριβές και στην Ευρώπη. Η δήλωση του Ντόναλντ Τουσκ περί παράτασης ενός χρόνου έως ότου το βρετανικό κοινοβούλιο συμφωνήσει σε κάποιες από τις κατατιθέμενες προτάσεις για τις μελλοντικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.

Διαφωνίες εντός ΕΕ

Η Γαλλία επιμένει πως η Τερέζα Μέι θα πρέπει να προβάλει ισχυρούς λόγους που να δικαιολογούν την χορήγηση της παράτασης. Ο Εμμανουέλ Μακρόν φοβάται πως μια μεγάλη χρονική παράταση θα επηρεάσει τους σχεδιασμούς του για εμβάθυνση της ΕΕ. Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές στο Λονδίνο, η κύρια αιτία αντίθεσης του κ. Μακρόν είναι μια ενδεχόμενη νίκη της Μαρίν Λεπέν στις Ευρωεκλογές.

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η στάση της Γερμανίας, της Ολλανδίας και των βόρειων χωρών οι οποίες επιθυμούν να δώσουν χρόνο στη Βρετανία ώστε να βρεθεί η πρόταση που θα ικανοποιεί την πλειοψηφία των βουλευτών ή ιδανικά να εκφραστούν οι βρετανοί πολίτες σε ένα νέο δημοψήφισμα.

Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα πως θα αντιμετωπίσει η Τερέζα Μέι όλα αυτά τα εμπόδια που προβάλλονται από πλευράς Ευρώπης. Πώς θα δικαιολογήσει μια νέα παράταση, τι εγγυήσεις θα δώσει. Πάντως, ευρωπαίοι διπλωμάτες θεωρούν απίθανο, οι Ευρωπαίοι να αφήσουν την Βρετανία να αποχωρήσει δίχως συμφωνία. Το κατά πόσο ισχύει κάτι τέτοιο, θα φανεί την Τετάρτη, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ