H Παγκόσμια Διάσκεψη των ΗΕ για το Κλίμα επρόκειτο να γίνει στη Χιλή, αλλά ακυρώθηκε λόγω ταραχών. ‘Ετσι η Μαδρίτη ανέλαβε τη φιλοξενία και αισιόδοξεί ότι θα τα καταφέρει στη διοργάνωση σε χρόνο-ρεκόρ.Η ισπανική τηλεόραση το παρομοίασε με «αγώνα ενάντια στον χρόνο», όταν αρχές Νοεμβρίου η Μαδρίτη πήρε το πράσινο φως για να φιλοξενήσει την Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα των ΗΕ (COP25), που θα γίνει από τις 2 μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου. Η ισπανική πρωτεύουσα θα πρέπει να ολοκληρώσει την οργάνωση σε χρόνο ρεκόρ. Διαθέτει μόνο μερικές εβδομάδες να φέρει εις πέρας ένα event με τουλάχιστον 25.000 συμμετέχοντες από 200 χώρες. Κανονικά η Χιλή επρόκειτο αρχικά να τη φιλοξενήσει ως προεδρεύουσα χώρα. Αλλά υπό το κράτος των ταραχών προτίμησε να αποσυρθεί.

Με μπειρία και … αισιοδοξία

Έτσι ο σοσιαλδημοκράτης ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές της 10ης Νοεμβρίου, δεν δίστασε. Και πρότεινε αυθόρμητα τη Μαδρίτη ως τόπο διεξαγωγής των εργασιών της. Φυσικά τα Ηνωμένα ‘Εθνη δέχθηκαν με μεγάλη ανακούφιση τη πρόταση. Αλλά πώς είναι δυνατόν να φέρει μια πόλη σε πέρας ένα τέτοιο ηράκλειο άθλο από πλευράς διοργάνωσης; Το μότο της διάσκεψης που είναι «Tiempo de Actuar», δηλαδή καιρός για δράση, αφορά αυτές τις ημέρες όχι μόνο στην κλιματική πολιτική. Στη Μαδρίτη οι υπεύθυνοι εμφανίζονται αισιόδοξοι. Όπως τονίζει ο δήμαρχος Χοσέ Λουί Μαρτίνες Αλμέιντα η πρωτεύουσα είναι καλά εξοπλισμένη. Διαθέτει το Εκθεσιακό Κέντρο IFEMA με έκταση 115.000 τετραγωνικά μέτρα και ήδη έτοιμα επτά περίπτερα. «Διαθέτουμε εμπειρία και τις δυνατότητες, έχουμε τη μεγάλη επιθυμία να γίνουμε το κέντρο του κόσμου για το κλίμα και για μια βιώσιμη περιβαλλοντική πολιτική», τονίζει ο Αλμέιντα. Αλλά και ο διευθυντής του IFEMA Εντουάρντο Λόπεζ Πουέρτας είναι αισιόδοξος, αν και μεσολαβούν δύο εβδομάδες «φρενώδους εργασίας», αλλά πρόκειται για μια πρόκληση «που δεχθήκαμε με μεγάλη χαρά και με τη βεβαιότητα, ότι θα την αντιμετωπίσουν σε χρόνο ρεκόρ», όπως είπε στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa.

Εκτός από την IFEMA υπάρχουν ομάδες των ΗΕ και εργαζόμενοι της iσπανικής και χλιανής κυβέρνησης που συμμετέχουν στις προετοιμασίες, αφού η Χιλή παραμένει επικεφαλής της COP25, λέει ο Λόπεζ Πουέρτας. Εκείνο πάντως που διακρίνει αυτή τη διάσκεψη από τις προηγούμενες, είναι οι αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές. «Εκτός άλλων υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές οδηγίες για υλικά στο στήσιμο των περιπτέρων, για τη συσκευασία των προϊόντων catering ή την ανακύκλωση απορριμμάτων».

Πρόβλημα με την ασφάλεια

Σε ότι αφορά τη διαμονή η Μαδρίτη είναι πολύ καλά εξοπλισμένη. Διαθέτει 90.000 κρεβάτια σε ξενοδοχεία και πολλές εξοχικές κατοικίες. Παρόλα αυτά ίσως εμφανιστούν προβλήματα, γιατί από τις 6 ως τις 9 Δεκεμβρίου υπάρχει ένα μεγάλο Σαββατοκύριακο και πολλοί Ισπανοί ίσως θελήσουν να επισκεφθούν τη Μαδρίτη. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με λεωφορεία, μετρό και τραίνα λειτουργούν στην εντέλεια και κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης θα ενισχυθούν τα δρομολόγια. Στη διάθεση των συμμετεχόντων και επισκεπτών υπάρχουν επίσης 15.000 ταξί και οι υπηρεσίες μεταφορών Uber. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι όμως η ασφάλεια. Για μια διάσκεψη αυτού του μεγέθους χρειάζονται χιλιάδες αστυνομικοί, κάτι που δεν θα αποτελούσε πρόβλημα, εάν η Ισπανία δεν βρίσκονταν σε περίοδο διαδηλώσεων και ταραχών με αφορμή το αποσχιστικό κίνημα της Καταλονίας. Ποια είναι τα συγκεκριμένα σχέδια ασφάλειας για την COP25, κανείς δεν ξέρει. Πάντως το γερμανικό υπουργείο Περιβάλλοντος δείχνει εντυπωσιασμένο. «Οι Ισπανοί συνάδελφοι κάνουν καταπληκτική δουλειά σε ένα τόσο μικρό διάστημα» δήλωσε ο εκπρόσωπός του. «Είμαστε πολύ ευγνώμονες για αυτήν την προθυμία της Ισπανίας τόσο αυθόρμητα να βοηθήσει».

Αλλά και η Ισπανία είναι συνηθισμένη να διοργανώνει σε σύντομο χρονικό διάστημα μεγάλες διοργανώσεις και μάλιστα με επιτυχία. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση Σάντσες διοργάνωσε τον περασμένο Δεκέμβριο στο στάδιο Μπερναμπέου τον τελικό της λατινοαμερικανικής Copa Libertadores λόγω συγκρούσεων στο Μπουένος Άιρες ανάμεσα στους οπαδούς των δύο φιναλίστ, της Boca Jiniors και της River Plate. Και σε αυτήν την περίπτωση έπρεπε μέσα σε λίγες ημέρες να βρεθεί στρατηγική για να τεθούν υπό έλεγχο οι 80.000 φίλαθλοι μέσα στο στάδιο και πολλά σημεία της πόλης. Και επετεύχθη χωρίς πολλά παρατράγουδα. Ο δήμαρχος Αλμέιντα το εννοεί, όταν λέει ότι η Μαδρίτη είναι καλά προετοιασμένη.

Καρόλα Φρέντσεν / dpa

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ