Επέστρεψε από το δήμο Vranje της Σερβίας η τρικαλινή αποστολή του δήμου Τρικκαίων, στην οποία  συμμετείχαν και επιχειρηματίες,  όπου στο δημαρχείο της περιοχής, υπογράφτηκε το Συμφωνητικό Αδελφοποίησης από τους δύο δημάρχους.

Κατά την πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη  Δευτέρα στο δημαρχείο του Vranje μεταξύ των ηγεσιών των δύο Δήμων, εκφράστηκε η αμοιβαία επιθυμία, εκτός της συνεργασίας που είχε ξεκινήσει το 2010 στο πλαίσιο του προγράμματος exchange 3, να διευρυνθεί η συνεργασία και με την υπογραφή του Συμφωνητικού Αδελφοποίησης.

Στη συνάντηση αυτή επιβεβαιώθηκε ακόμα η ανάγκη της συνεργασίας μεταξύ των δύο δήμων αλλά και των επιχειρηματιών,  ενώ  παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου της Σερβίας καθώς και ιδιώτες που ενδιαφέρονται άμεσα για εισαγωγές μηχανημάτων, βαμβακιού, φρούτων, ζαρζαβατικών κλπ., ενώ συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας σε πολλά επίπεδα στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Παράλληλα ο Δήμαρχος του Vranje Miroljub Stojcic ζήτησε να πραγματοποιηθεί και εβδομάδα πολιτιστικών εκδηλώσεων στην πόλη του Vranje.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος του Vranje M. Stojlub, αναφέρθηκε για τη σημαντικότητα αυτής της αδελφοποίησης ενισχύοντας έτσι τους δεσμούς μεταξύ Ελληνικού και Σερβικού λαού.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Τρικκαίων μίλησε για μεγάλη στιγμή για τις δύο πόλεις και γενικότερα για τους δύο λαούς, ότι ανοίγονται μεγάλες προοπτικές συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα όπως πνευματικό, παιδείας, πολιτισμού, εκπαίδευσης κλπ.

Στην τελετή, εκτός της ελληνικής αποστολής παραβρέθηκε η ηγεσία της νομαρχίας της Πτσίνα, εκπρόσωποι της Επισκοπής του Vranje, του στρατού, της αστυνομίας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Vranje, καθώς και άλλοι  επίσημοι.

Ανταλλάχτηκαν δώρα και από τις δύο πλευρές,  ενώ η ελληνική αποστολή φύτεψε και μια ελιά.

Επίσκεψη στην Επισκοπή και τα θερμά λουτρά

Επίσκεψη στην Επισκοπή του Vranje πραγματοποίησε η τρικαλινή αποστολή κατά την οποία ο Επίσκοπος κ.κ/ Παιόμενος μίλησε για τη μεγάλη σημασία της αδελφοποίησης μεταξύ των δύο πόλεων η οποία εκφράζει και τους δύο λαούς, ενώ είπε ότι «δεν ξεχνάμε τη βοήθεια προς το Σερβικό λαό κατά τη διάρκεια του πολέμου».

Ανταπαντώντας ο κ. Λάππας μίλησε για λόγο παρηγορητικό και θρησκευόμενο και νιώσαμε αυτή την παράδοση από την πρώτη στιγμή της παρουσίας μας εδώ. Στη συνέχεια ο Επίσκοπός με τον Δήμαρχο παραχώρησαν συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό της Επισκοπής.

Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου που χρονολογείται από το 1858. Ακολούθησε ξενάγηση στα ακουστά θερμά λουτρά του Vranje που θεωρούνται τα πιο ζεστά στην Ευρώπη. Να σημειωθεί ότι το νερό βγαίνει στους 95 βαθμούς Κελσιου. Επίσης πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στου Μουσείο της πόλης όπου υπάρχουν σημαντικά αρχαία και λαογραφικά ευρήματα της περιοχής. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η φιλοξενία σε όλα τα επίπεδα ήταν πολύ συγκινητική.

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ