Η πόλη Castrop-Rauxel, όπου ζούμε, έχει τον τίτλο „Ευρωπαϊκή Πόλη» και γιόρτασε τις μέρες αυτές με διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις τα 50 χρόνια από την ανακήρυξη της  ως Ευρωπαϊκή Πόλη.

 

Αποκορύφωμα των τριήμερων αυτών εκδηλώσεων ήτανη υπογραφή  αδελφοποίησης  των πόλεων  ΤΡΙΚΑΛΑ  Ελλάδος και ZONGULDAK Τουρκίας με την πόλη του Castrop-Rauxel. Η πανηγυρική τελετή έλαβε χώρα το Σάββατο 5 Οκτωβρίου  στην αίθουσα τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου παρουσία πολλών επισήμων, βουλευτών Ρηνανίας Βεστφαλίας, Ομοσπονδικής Κυβερνήσεως Βερολίνου, Ευρωβουλευτών, του ΄Ελληνα Προξένου Ντίσελντορφ, αντιπροσωπίες των ήδη αδελφοποιημένων πόλεων Γαλλίας, Σουηδίας, Πολωνίας, Φινλανδίας και μιας Γερμανικής πόλης.

Ο  Δήμαρχος της πόλεως Castrop-Rauxel κ.J. Beisenherz μετά τον επίσημο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας και τη σημασία των αδελφοποιήσεων  πόλεων. Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Ευρωβουλευτής της Ομοσπονδιακής Κυβερνήσεως Βερολίνου κ. Ch. Strasser, τονίζοντας την σημασία της σύσφιξη των σχέσεων των λαώνκαι την αλληλοβοήθεια . Αναφέρθηκε, καταχειροκροτούμενος,

στο δοκιμαζόμενο Ελληνικό Λαό τονίζοντας με έμφαση ότι πρέπει να σταματήσουν τα μέτρα λιτότητας και τη θέση τους να πάρουν μέτρα ανάπτυξης.

Στη συνέχεια εκλήθη στο βήμα ο Δήμαρχος Τρικάλων κ. Λάππας.

Με μια εξαιρετικά  εμπνευσμένη ομιλία ξεκινώντας από τη γεωγραφική θέση της πόλης των Τρικάλων και εν συνεχεία με μια άριστη ιστορική αναδρομή  στην αρχαία πόλη Τρίκκη, πατρίδα του Ασκληπιού που γεννήθηκε στις όχθες του Ληθαίου ποταμού Ο Ασκληπιός δημιουργει στην Τρίκκη το πρώτο Ασκληπιείο και με τον ερχομό του Ιπποκράτη γίνεται το ξακουστότερο. Αργότερα ιδρύονται  και άλλα Ασκληπιεία , όπως της Κω   από τον Ιπποκράτη και με τον περίφημό του όρκο θεωρείται ο πατέρας της ιατρικής. Αυτή η ιστορική αναφορά προκάλεσε τα παρατεταμένα χειροκροτήματα όλων των παρευρισκομένων και αποκόμισε τις καλλίτερες εντυπώσεις όλων.

Η τεχνολογική εξέλιξη κtrikala2αι η παγκομοποίηση , συνέχισε ο κ Λάππας, έφερε τους λαούς πιο κοντά και χαίρεται μαζί με τους κατοίκους των Τρικάλων, που σήμερα πραγματοποιείται η αδελφοποίηση της πόλης των Τρικάλων με την πόλη του Castrop-Rauxel.

Ευχαριστώ όλους  που βοήθησαν σ’ αυτό και ιδιαίτερα το Δήμαρχο της πόλης Castrop-Rauxel κ.J. Beisenherz,τον ομοσπονδιακό βουλετή κ. Schwabe  το συμπατριώτη μας  κ. Κωνσταντίνο  Μπούλμπο , για την αμέριστη βοήθεια και συμπαράστασή του. Στο άμεσο μέλλον προβλέπεται να γίνει και η αδελφοποίηση της πόλης των Τρικάλων με την τουρκική πόλη του ZONGULDAK. Το πλήθος των Ελληνων που  παρευρέθηκαν στην  τελετή συνεχάρηκαν θερμά τον Δήμαρχο κύριο Λάππα. Συγχαρητήρια στο Δήμαρχο κ. Λάππα , συγχαρητήρια και στους κατοίκους των Τρικάλων.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας

Ιωάννης Παπαδόπουλος

 

 

 

«Πλάτυνε η σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ,

  Που έκανε ο άνθρωπος τη γη και όλο το σύμπαν σπίτι..»

Τεύκρος Ανθίας –ποιητής (Κύπριος)

 

Κύριε Δήμαρχε,

Κύριοι Βουλευτές,

Κύριοι εκπρόσωποι των πόλεων,

Κυρίες και Κύριοι,

 

Τα παραπάνω λόγια του ποιητή προαναγγέλλουν, από το 1928, όσα ζούμε σήμερα.

 

Η έκρηξη της επικοινωνίας και της πληροφορικής, η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, η αλληλεπίδραση των τεχνών, της επιστήμης και του πολιτισμού, έχουν οδηγήσει τον «πλανήτη Γη» σε παγκόσμιο σπίτι.

 

Μεγάλα –υπερτοπικά- προβλήματα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η μετανάστευση, ο διαχρονικός στόχος της Ειρήνης, μας υποχρεώνουν να σκεφτόμαστε παγκόσμια και να δρούμε τοπικά.

 

Η συνεργασία, η αλληλοενημέρωση, η ανταλλαγή ιδεών, απόψεων και καλών πρακτικών, όχι μόνο μεταξύ των κρατών, αλλά και των Τοπικών Αρχών και των κοινωνικών φορέων, είναι αδήριτη αναγκαιότητα.

 

Μόνο τότε και με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν οι κοινωνίες –ο πολιτικός και πολιτιστικός χρόνος- να παρακολουθήσουν τον οικονομικό χρόνο και να αποκαταστήσουν την Αρμονία και την Ισορροπία ανάμεσα στις κοινωνίες και την οικονομία.

 

Θεωρώ, γι’ αυτό, πολύ σημαντική την πρωτοβουλία του Δημάρχου της CastropRauxel, κυρίου  Γιοχάνες Μπάιζενχερτς, για την ανάπτυξη πολύπλευρων σχέσεων ανάμεσα στα Τρίκαλα και την πόλη Zonguldak με την CastropRauxel.

 

Εμείς ερχόμαστε από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας –Περιφέρεια της Ελλάδας- την πόλη του Ασκληπιού –πατέρα της Ιατρικής- και ενός μεγάλου μουσικού δημιουργού, του Βασίλη Τσιτσάνη.

 

Εργαζόμαστε σκληρά για να σταθούμε στα πόδια μας, να κρατήσουμε ακέραιη τη Δημοκρατία από διάφορα ναζιστικά μορφώματα –όπως η «Χρυσή Αυγή»- και να ξαναβρούμε το δρόμο της ανάπτυξης.

 

Προερχόμαστε από την Αρχαία Τρίκκη, την πόλη που γέννησε τον Ασκληπιό, με τις πέντε κόρες του: την Ιασώ, την Ακεσώ, την Πανάκεια, την Αίγλη και την Υγεία. Κοντά στον Ασκληπιό, ο Ιπποκράτης μαθήτευσε πανανθρώπινες αξίες και το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, την Υγεία, βάση κάθε ανθρώπινης δημιουργίας.

Ο Όρκος του Ιπποκράτη μας μεταλαμπάδευσε και μας θυμίζει, κάθε στιγμή, την τόσο σημαντική αυτή αξία.

 

Θέλω να ευχαριστήσω το Δήμαρχο της CastropRauxel γι’ αυτές τις πρωτοβουλίες και στη χθεσινή μας συνάντηση του προσφέραμε έναν κλάδο ελιάς, που σηματοδοτεί, από την Αρχαία Ελλάδα, την  Ειρήνη και την απαρχή μιας υγιούς και δημιουργικής συνεργασίας.

 

Η σημερινή μέρα να κρατήσει ζωντανή τη φλόγα της αδελφότητας των Λαών.

 

Να ευχαριστήσω, ακόμη, και τους φίλους από την πόλη Zonguldak, για την προσπάθεια που κάνουμε να αφήσουμε πίσω την ιστορία και όσα μας χωρίζουν και να βαδίσουμε μαζί το Δρόμο της Ειρήνης και της Ευημερίας.

 

Τέλος, να ευχαριστήσω την ελληνική κοινότητα  της CastropRauxel και τον κύριο Κώστα Μπούλμπο, που αυτή η προσπάθεια του οφείλει πολλά, πάρα πολλά.

 

Από τα βάθη της καρδιάς μου, σας ευχαριστώ όλους για την υπομονή και την κατανόησή σας.

 

 

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων

 

Χρήστος Αντ. Λάππας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ