Ο Β. Σόιμπλε ευελπιστεί ότι τον Οκτώβριο η ΕΚΤ θα αρχίσει να εγκαταλείπει την πολιτική του «φθηνού χρήματος». Μιλώντας στην Südkurier διαβεβαιώνει ότι μια άνοδος του βασικού επιτοκίου δεν συνιστά πρόβλημα για τη Γερμανία«Μια γρήγορη αύξηση των επιτοκίων στην Ευρώπη δεν θα έφερνε σε δύσκολη θέση τον γερμανικό προϋπολογισμό», εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Südkurier o γερμανός υπουργός εξήγησε ότι «τα τελευταία χρόνια αξιοποιήθηκαν για την μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση του γερμανικού δημοσίου». Για το λόγο αυτό «μια γρήγορη άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ δεν θα βγάλει εκτός τροχιάς τη Γερμανία», υπογράμμισε ο Β. Σόιμπλε στην εφημερίδα της Κωνσταντίας.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η πολιτική μηδενικών επιτοκίων της ΕΚΤ «δεν είναι βιώσιμη». Για το λόγο αυτό είναι εδώ και καιρό της άποψης ότι «ήρθε ο καιρός για μια άνοδο». Ο Β. Σόιμπλε εξέφρασε ωστόσο την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο της Ευρωτράπεζας. Σε ερώτημα με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ να δώσει συνέχεια στην πολιτική του φθηνού χρήματος, ο υπουργός απάντησε: «Ο Μάριο Ντράγκι είπε ότι στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωτράπεζας τον Οκτώβριο θα αξιολογηθεί η σημαντική άνοδος της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ και στη συνέχεια θα ληφθούν αποφάσεις. Είμαι φύσει αισιόδοξος».

Πρεμιέρα για την διασυνοριακή καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Στην ίδια συνέντευξη ο Β. Σόιμπλε ζήτησε υπομονή έως ότου λειτουργήσει η διασυνοριακή καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. «Η διακρατική ανταλλαγή πληροφοριών, όπως για παράδειγμα με την Ελβετία, θα ξεκινήσει τέλη του μηνός, αλλά σταδιακά», διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών για να προσθέσει ότι: «θα χρειαστεί ακόμα χρόνος μέχρι να λειτουργήσει 100% το νέο, απαιτητικό λογισμικό στις ψηφιακές βάσεις δεδομένων. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η ανταλλαγή και η σύγκριση δεδομένων τραπεζικών λογαριασμών θα ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το θεμέλιο για την διασυνοριακή συνεργασία στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής τέθηκε τον Οκτώβριο του 2014 σε διάσκεψη στο Βερολίνο. Περισσότερα από 50 κράτη και εκπρόσωποι περιφερειακής αυτοδιοίκησης υπόγραψαν τότε συμφωνία για την αυτόματη ανταλλαγή δεδομένων τραπεζικών λογαριασμών. Τα κοινά στάνταρτ ορίστηκαν από τον Οργανισμό για την Ευρωπαϊκή Συνεργασία στην Ανάπτυξη (ΟΑΣΑ).

Reuters, afpd / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ