Οι αποκαλύψεις του διευθυντή της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου Ανδρέα Παράσχου φέρνουν σε δύσκολη θέση την κυπριακή κυβέρνηση. Η παραίτησή του ξεσήκωσε κύμα συμπαράστασης υπέρ του.Στην δίνη του σκανδάλου των «χρυσών διαβατηρίων» βρίσκεται εκ νέου η κυπριακή Κυβέρνηση μετά την δημοσίευση άρθρου του διευθυντή της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου Ανδρέα Παράσχου, με το οποίο υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης «εξομολογήθηκε» σε πολιτικό πρόσωπο στην Αθήνα ότι ο ίδιος αποκόμισε τεράστιο οικονομικό όφελος από το καταργηθέν πρόγραμμα. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παράσχος συνδέοντας στην ουσία το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων με τις εξελίξεις στο Κυπριακό την περίοδο 2017, ισχυρίστηκε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης αποκάλυψε πως κέρδισε περίπου 300 εκατ. ευρώ τα οποία μετέφερε στις Σεϊχέλες.

Τις εν λόγο αναφορές ανασκεύασε μία μέρα μετά η εφημερίδα. Η διόρθωση έφερε την υπογραφή του Ανδρέα Παράσχου, αλλά όπως υποστήριξε μια μέρα μετά ο κ. Παράσχος, η απολογία δεν συντάχθηκε από τον ίδιο. Αυτό που ακολούθησε ήταν η δημοσιοποίηση μιας επιστολής παραίτησης από τον γνωστό δημοσιογράφο, στην οποία γίνεται σαφές ότι υποχρεώθηκε σε παραίτηση λόγω του περιεχομένου της αρθρογραφίας του. Στην επιστολή σημειώνει μάλιστα πως η κατ΄ισχυρισμόν «εξομολόγηση» Αναστασιάδη έγινε στον τέως πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα παρουσία και άλλων προσώπων. Προσθέτει πως για την συνομιλία αυτή είναι ενήμεροι και τρείς Κύπριοι πολιτικοί αρχηγοί.

Κύμα συμπαράστασης

Στήριξη στον παραιτηθέντα διευθυντή της «Καθημερινής» εξέφρασε η Ένωση Συντακτών Κύπρου, η οποία κάνει λόγο για τραυματισμό της ελευθεροτυπίας αλλά και για ένα ανησυχητικό και επικίνδυνο συμβάν που αφήνει εκτεθειμένο το προεδρικό περιβάλλον. Την ίδια ώρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξέσπασε ένα πρωτοφανές κύμα συμπαράστασης προς τον Ανδρέα Παράσχο που καταδεικνύει την ολοένα και αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών για το μείζον ζήτημα διαφθοράς που αποκαλύφθηκε από το Al Jazzera σε σχέση με το κυπριακό πρόγραμμα παραχώρησης «χρυσών διαβατηρίων».

Το ζήτημα που εγείρεται εκ νέου, είναι η εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Αναστασιάδης & Συνεργάτες» στο διάτρητο πρόγραμμα, η σχέση του Προέδρου με επενδυτές που έλαβαν την κυπριακή υπηκοότητα και η επιρροή του Προεδρικού στα εγχώρια ΜΜΕ. Σημειώνεται ότι για την ηθική διάσταση της εμπλοκής του γραφείου του στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, ερωτήθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξη στην εφημερίδα «πολίτης» της Κυριακή, απορρίπτοντας ότι τίθεται θέμα ηθικής τάξης.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ