Ο μέσος όρος της τιμής για κάθε λίτρο μπύρας σημείωσε αύξηση φέτος. Τόσο στη γερμανική αγορά όσο και στους πάγκους του Oktoberfest, του διάσημου Φεστιβάλ της Μπύρας, που άνοιξε σήμερα τις πύλες του στο Μόναχο.Οι επισκέπτες του διάσημου Oktoberfest, της γιορτής της μπύρας που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Μόναχο και άνοιξε σήμερα τις πύλες του, καλούνται να πληρώσουν 11 ευρώ για ένα λίτρο μπύρας στους χώρους των εκδηλώσεων. Τόσο κοστίζουν και δέκα λίτρα εξαιρετικά ποιοτικής Pils σε κάβες ποτών της Γερμανίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι η τιμή της μπύρας αυξήθηκε φέτος και στο εμπόριο, όχι μόνο στους χώρους του Oktoberfest –και μάλιστα περισσότερο συγκριτικά με το διάσημο φεστιβάλ.

Τα σιτηρά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της μπύρας έχουν ακριβύνει. «Το κριθάρι βρίσκεται στα ύψη», επισημαίνει ο Βάλτερ Κένιχ, γενικός διευθυντής του Βαυαρικού Συνδέσμου Ζυθοποιών. Πάντως οι ζυθοποιίες έχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια τροφοδοσίας με πρώτες ύλες και ως εκ τούτου οι αυξήσεις τιμών γίνονται αισθητές την επόμενη χρονιά και μάλιστα όχι ιδιαίτερα έντονα. Η βύνη για ένα λίτρο μπύρας στοιχίζει 7 με 8 σεντ του ευρώ. Ο λυκίσκος, ανάλογα με την ποιότητα και την ποσότητα που προμηθεύεται κάθε ζυθοποιία, κοστίζει από σχεδόν 2 έως και 8 σεντ. «Οι πρώτες ύλες δεν βρίσκονται τόσο στο επίκεντρο, οι αγρότες έχουν δίκιο σε αυτό», αναφέρει ο Βάλτερ Κένιχ. Όπως λέει ο ίδιος, και το νερό, τα μεταλλικά καπάκια και οι ετικέτες των μπουκαλιών έχουν εξαιρετικά χαμηλό κόστος.

Αύξηση πωλήσεων παρά την άνοδο των τιμών

Αντίθετα, μεγάλο μερίδιο των εξόδων παραγωγής κατευθύνεται στο εμπόριο. Οι μεγάλες ζυθοποιίες πληρώνουν για τα ράφια των καταστημάτων και για διαφήμιση. Σε αυτό το πεδίο εξοικονομούν κάποια χρήματα οι μικρότερες ζυθοποιίες, πουλώντας τα προϊόντα τους σε επαγγελματίες της εστίασης ή διαθέτοντάς τα προς άμεση πώληση στην αγορά. Επιπλέον σουπερμάρκετ και κάβες ποτών χρησιμοποιούν συχνά εξαιρετικές προσφορές σε μπύρα ως δόλωμα προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες στο εσωτερικό τους. Εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ζυθοποιών τονίζουν ότι οι καθοριστικοί παράγοντες για την αύξηση των τιμών στη μπύρα είναι το μισθολογικό, ενεργειακό, μεταφορικό κόστος. «Οι ζυθοποιοί ‘κατάπιναν’ πολλά για μεγάλο διάστημα χωρίς να αλλάζουν τις τιμές. Διότι κάθε ζυθοποιός γνωρίζει ότι η αύξηση τιμών σημαίνει μείωση πωλήσεων», επισημαίνει ο Βάλτερ Κένιχ, εξηγώντας ότι καταναλωτές στρέφονται σε φθηνότερες μπύρες. Όπως υπογραμμίζει όμως, με τους μισθούς στον κλάδου να έχουν αυξηθεί 5% εντός δύο ετών, οι εταιρείες δεν είχαν άλλη επιλογή.

Η παρατεταμένη ζέστη τη φετινή χρονιά και το πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Ρωσία συνέβαλαν στην άνοδο των τιμών. Οι πωλήσεις μπύρας αυξήθηκαν όμως μετά από μακρά πτωτική περίοδο κατά 1%.

Τι αναμένεται όμως στο φετινό Oktoberfest; Στη φετινή διοργάνωση (22 Σεπτεμβρίου έως 7 Οκτωβρίου) η τιμή του λίτρου θα σκαρφαλώσει μέχρι και τα 11,50 ευρώ. Οι κοινοί κανόνες που ισχύουν στον κλάδο της εστίασης σε σχέση με το πώς διαμορφώνεται η τελική τιμή πώλησης δεν ισχύουν βεβαίως στη διάσημη γιορτή της Βαυαρίας. Οι τεράστιες δαπάνες για τη διοργάνωση και τη συμμετοχή στο Oktoberfest έχουν βεβαίως έντονο αντίκτυπο και στην τιμή της μπύρας, που εκτιμάται ότι θα στοιχίσει στους φετινούς επισκέπτες 3,6% περισσότερο συγκριτικά με πέρυσι.

Ρόλαντ Λος (dpa) / Άρης Καλτιριμτζής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ