Έντονες πολιτικές αντιδράσεις προκαλεί το σκάνδαλο απειλητικών μέιλ που λαμβάνουν Γερμανοί πολιτικοί της Αριστεράς από ακροδεξιούς στο κρατίδιο της Έσσης. Σοβαρές ενδείξεις για ανάμειξη αστυνομικών.Ηχηρή παραίτηση την περασμένη Τρίτη: ο Ούντο Μινχ, γενικός διευθυντής της αστυνομίας στο κρατίδιο της Έσσης, δήλωσε ότι θα συνταξιοδοτηθεί πρόωρα μετά το σκάνδαλο που προκάλεσαν απειλητικά μέιλ με ακροδεξιό περιεχόμενο και πιθανή ανάμειξη της αστυνομίας. Τι είχε συμβεί; Η Ζανίν Βίσλερ, επικεφαλής της Κ.Ο. του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) στο τοπικό Κοινοβούλιο της Έσσης, έλαβε μέιλ με απειλές για τη ζωή της και με την υπογραφή NSU 2.0 Η ονομασία παραπέμπει σε επανεμφάνιση της ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης NSU, η οποία την περίοδο 2000-2009 είχε εκτελέσει εν ψυχρώ εννέα αλλοδαπούς (μεταξύ αυτών έναν Έλληνα) και μία Γερμανίδα αστυνομικό.

Παρόμοια μέιλ έλαβαν λίγο αργότερα άλλες τρεις γυναίκες-βουλευτές του Κόμματος της Αριστεράς, καθώς και άλλα δημόσια πρόσωπα. Πρώτες έρευνες αποκαλύπτουν ότι λίγο πριν την αποστολή των μέιλ, άγνωστοι είχαν ερευνήσει τα προσωπικά στοιχεία του κάθε παραλήπτη σε υπολογιστή της αστυνομίας, στο κρατίδιο της Έσσης. Ενδείξεις για ένα ακροδεξιό δίκτυο εντός της αστυνομίας; Ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών της Έσσης, Πέτερ Μπόιτ, επισημαίνει τις ευθύνες στην ηγεσία της αστυνομίας: “Τη Δευτέρα ο αστυνομικός διευθυντής Μινχ με πληροφόρησε ότι ο ίδιος είχε ενημερωθεί ήδη από τον Μάρτιο, σε τηλεδιάσκεψη, για το περιστατικό. Ωστόσο δεν έδωσε την απαραίτητη βαρύτητα με αποτέλεσμα να μην υπάρξει η απαραίτητη ενημέρωση προς την πολιτική ηγεσία”, δηλώνει ο ίδιος.

Ενημέρωση από τους …δημοσιογράφους

Σύμφωνα με το υπουργείο, η ενημέρωση αυτή θα ήταν απαραίτητη για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, η οποία πάντως δεν τελείωσε εκεί. Απειλητικά μέιλ με υπογραφή NSU 2.0 έλαβαν επίσης η Ιντίλ Μπαϊντάρ, πρωταγωνίστρια του θεάτρου πολιτικής σάτιρας στο Βερολίνο, καθώς και η Μπασά Γιλντίζ, δικηγόρος στη Φρανκφούρτη. Και οι δύο έχουν τουρκική καταγωγή, και οι δύο υπερασπίζονται τα δικαιώματα των μεταναστών. Στην περίπτωση της Μπαϊντάρ έγινε γνωστό ότι τα προσωπικά δεδομένα της είχαν γίνει επίσης αντικείμενο έρευνας σε υπολογιστή της αστυνομίας, λίγο πριν αποσταλεί το απειλητικό μέιλ. Αλλά όπως λέει η ίδια στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD,) “από την αστυνομία δεν είχα μέχρι σήμερα καμία ενημέρωση. Δεν συμβάλλει αυτό στην εδραίωση εμπιστοσύνης, νομίζω ότι θα μπορούσαν να μου πουν τι συμβαίνει…”

Τελικά η Ιντίλ Μπαϊντάρ ενημερώθηκε από έναν …δημοσιογράφο για την υπόθεσή της. Τώρα, ο υπουργός Εσωτερικών της Έσσης υπόσχεται ότι θα παρέμβει άμεσα και θα διορθώσει τα “κακώς κείμενα”. Σε ένα πρώτο βήμα θα επανεξεταστεί η πρόσβαση στις ρυθμίσεις των υπολογιστών της αστυνομίας. “Πατάμε reset σε όλα τα δικαιώματα πρόσβασης. Όλοι οι κωδικοί που ισχύουν σήμερα καταργούνται και δημιουργούνται καινούργιοι με την υποχρέωση να παραμείνουν μυστικοί”, επισημαίνει ο πολιτικός προϊστάμενος της αστυνομίας.

Ενδείξεις “δομικής” αδυναμίας στην αστυνομία;

Εκτός από το τεχνικό κομμάτι, υπάρχει όμως και η πολιτική διάσταση της υπόθεσης. Στην Έσση αναλαμβάνει τις περαιτέρω ενέργειες ένας ανεξάρτητος ερευνητής. Αλλά μήπως υπάρχει γενικότερο πρόβλημα στη γερμανική αστυνομία; Το ερώτημα προκαλεί πολιτική αντιπαράθεση στο Βερολίνο. Η Σάσκια ‘Εσκεν, συμπροεδρεύουσα των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), σε πρόσφατη συνέντευξή της, ανέφερε ότι πληθαίνουν οι ενδείξεις για ακροδεξιούς θύλακες στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας και “δυστυχώς δεν πρόκειται πλέον για μεμονωμένα περιστατικά”. Οι καταγγελίες προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των συγκυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (CDU). Ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος, Τόρστεν Φράι, δηλώνει χαρακτηριστικά: “Η γενικευμένη κριτική της κυρίας Έσκεν είναι απερίγραπτη, είναι παράλογη. Όση ανησυχία και αν προκαλούν τα πρόσφατα γεγονότα στην Έσση, πρέπει πρώτα να διερευνήσουμε και να διαπιστώσουμε τι ακριβώς έγινε…”

Ο Μάρτιν Ες, στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) δηλώνει ότι είναι “παράλογη” η υποψία για ακροδεξιά δίκτυα στην αστυνομία και ότι “πρέπει να σταματήσει επιτέλους η εκστρατεία σπίλωσης των δυνάμεων ασφαλείας”. Διαμετρικά αντίθετη άποψη εκφράζει η Μαρτίνα Ρένερ, βουλευτής του Κόμματος της Αριστεράς, που έχει λάβει επίσης απειλητικές επιστολές με την υπογραφή NSU 2.0. “Δεν μπορούμε να αποσιωπούμε πλέον ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για δομικό πρόβλημα της αστυνομίας”, λέει η ίδια.

Αντρέας Μάγερ-Φάιστ (HR)

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ