Παρά την αποχώρηση του Προέδρου Μπουντεφλίκα και τις συλλήψεις κορυφαίων πολιτικών στελεχών, μεταξύ των οποίων και ο αδερφός του, οι διαδηλώσεις στην Αλγερία συνεχίζονται καθημερινά και μάλιστα με αμείωτη ένταση.Οι πολίτες κατεβαίνουν για δωδέκατη εβδομάδα στους δρόμους και αυτό παρά το Ραμαζάνι που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, ζητώντας μια πραγματική αλλαγή καθεστώτος, αρχής γενομένης με την παραίτηση της νυν κυβέρνησης. Ο μεταβατικός Προέδρος Αμπντελκαντέρ Μπενσαλάχ εκτιμά ωστόσο ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει αντιδράσει σωστά στο κίνημα διαμαρτυρίας και έχει λάβει υπόψη τα αιτήματα των πολιτών. «Η φωνή του λαού εισακούστηκε. Το κράτος αντέδρασε θετικά, άμεσα και με κατανόηση στις επιθυμίες, προσδοκίες και απαιτήσεις».

Οι διαδηλωτές συνεχίζουν όμως να ζητούν και την απομάκρυνση του ίδιου του μεταβατικού Προέδρου θεωρώντας τον εκπρόσωπο του καθεστώτος από το οποίο θέλουν διακαώς να απαλλαγούν. Οι διαδηλώσεις λοιπόν συνεχίζονται και αυτό παρά το Ραμαζάνι, όπως λέει ένας φοιτητής: «Οι άνθρωποι νηστεύουν και έχουν λιγότερη ενέργεια. Αλλά δεν εγκαταλείπουμε διότι οι στόχοι μας είναι μεγαλύτεροι από εμάς τους ίδιους».

Προεδρικές εκλογές σε δυο μήνες;

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται μεν, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι. Η Αλγερία εξακολουθεί να έχει μια κυβέρνηση την οποία «διόρισε» ουσιαστικά ο απερχόμενος Πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα. Ο μεταβατικός Προέδρος Αμπντελκαντέρ Μπενσαλάχ συνεργαζόταν επί σχεδόν δυο δεκαετίες με τον Μπουτεφλίκα και αυτό υπό πολλές και διαφορετικές ιδιότητες. Στο παρασκήνιο βέβαια εξακολουθεί να κινεί τα νήματα ο αρχηγός του στρατού. Ο Γκαΐντ Σαλάχ εκμεταλλεύεται το αξίωμά του για να πετύχει τους πολιτικούς του στόχους. Και επιμένει στη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών σε δυο μήνες.

Η αντιπολίτευση και το κίνημα διαμαρτυρίας αντιτείνουν ωστόσο ότι η χώρα συνεχίζει να μην διαθέτει μια ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή που να μπορεί να διασφαλίσει το αδιάβλητο της διαδικασίας. Εκφράζουν δε φόβους για νοθεία και παρατυπίες. Όπως σχολιάζει η πολιτικός επιστήμονας Λουίζα Χαμαντούσε, χωρίς ριζικές μεταρρυθμίσεις, μια βεβιασμένη εκλογική διαδικασία δεν πρόκειται να επιφέρει ουσιαστικές και ανατρεπτικές αλλαγές στη χώρα. «Μπορεί έτσι να προβλέπει το σύνταγμα. Αλλά εν τέλει αντικαθιστάς ένας Πρόεδρο εναντίον του οποίου γίνονταν διαδηλώσεις με έναν νέο Πρόεδρο εναντίον του οποίου θα γίνουν επίσης διαδηλώσεις. Και εν τω μεταξύ έχεις έναν μεταβατικό Πρόεδρο που προκαλεί επίσης διαδηλώσεις».

«Κινηματογραφικές» συλλήψεις

Η ίδια εκτιμά ότι έχουν παρέλθει οι εποχές που η λαϊκή οργή μπορεί να κατευναστεί απλώς μέσα από μερικές αλλαγές προσώπων: «Αμφιβάλω ότι μπορεί να συνεχιστεί αυτό, να κάνεις δηλαδή μερικές παραχωρήσεις ελπίζοντας ότι οι διαδηλωτές θα πάνε σπίτια τους. Μελλοντικά αυτό δεν θα είναι αρκετό».

Ο αρχηγός του στρατού Γκαΐντ Σαλάχ που στην παρούσα φάση έχει τη μεγαλύτερη ισχύ στο Αλγέρι βάλει τώρα κατά της διαφθοράς, ξένων δυνάμεων και επαπειλούμενων συνομωσιών. Στο πλαίσιο αυτό συνελήφθη και ο άλλοτε ισχυρός αδερφός του πρώην Προέδρου αλλά και γνωστοί επιχειρηματίες στη χώρα. Οι πολίτες όμως δεν φαίνεται να πείθονται. «Οι συλλήψεις αυτές θυμίζουν κινηματογραφική ταινία», λέει ένας φοιτητής. «Ναι, πρόκειται για ανθρώπους που πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, ενδεχομένως και για εσχάτη προδοσία. Αλλά τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή». Ποια θα ήταν η κατάλληλη συγκυρία; Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν θα υπάρξει πραγματική αλλαγή καθεστώτος και μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

Γενς Μπόρχερς (HR)

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ