Τα κόμματα της αντιπολίτευσης «Αυτοδιάθεση» και «Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου» κέρδισαν πάνω από το 25% των ψήφων, στέλνοντας όσους κυβερνούσαν μέχρι σήμερα στα έδρανα της αντιπολίτευσης.Στο νήμα κρίθηκαν τελικά οι πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης «Αυτοδιάθεση» (LVV) και «Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου» (LDK) κέρδισαν τις εκλογές με 25,8% και 25% των ψήφων, αντίστοιχα. Το κόμμα PDK, το οποίο προέκυψε από το πρώην αντάρτικο κίνημα και το οποίο ήταν στην εξουσία από το 2007, έλαβε 21,3% και παραδέχτηκε την ήττα του, με την καταμέτρηση να βρίσκεται στο 95%.

Μεγαλύτερη από το 2017 η συμμετοχή στις εκλογές

Ο συνασπισμός «Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου» (AKK) του οποίου ηγείται ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι έλαβε περίπου το 12% των ψήφων, ενώ ο συνασπισμός κομμάτων με την επωνυμία NISMA έλαβε περίπου το 5%. Το PDK, το ΑΑΚ και ο NISMA είχαν σχηματίσει την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία ονομαζόταν «πολεμικός συνασπισμός» καθώς όλα τα κόμματά της είχαν προκύψει από τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου (UCK), ο οποίος πολέμησε κατά της σερβικής κυριαρχίας τη δεκαετία του 1990.

Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, η προσέλευση των ψηφοφόρων ανήλθε στο 44%, αυξήθηκε δηλαδή κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2017. Οι πρόωρες εκλογές κρίθηκαν απαραίτητες επειδή ο Ραμούς Χαραντινάι, ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία από το 2017, παραιτήθηκε τον Ιούλιο. Ο ίδιος θεωρήθηκε ύποπτος για εγκλήματα πολέμου και έπρεπε να παρουσιαστεί στο ειδικό δικαστήριο στη Χάγη για το Κοσσυφοπέδιο το οποίο διερευνά εγκλήματα που διέπραξαν μαχητές του UCK τη δεκαετία του 1990.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά, το κόμμα που θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης είναι το αριστερό κόμμα «Αυτοδιάθεση» του πρώην ηγέτη του φοιτητικού κινήματος και επαναστάτη Άλμπιν Κούρτι. Ο ίδιος είχε προηγουμένως διακριθεί για τη νεο-μαρξιστική και εθνικιστική ρητορική του και είχε ασκήσει κριτική στη Δύση. Πιο πρόσφατα, ωστόσο, είχε μετριάσει σημαντικά τη στάση του.

Η επικεφαλής του δεύτερου κόμματος στις εκλογές LDK είναι η Βιόσα Οσμάνι, νομικός με μεγάλη διεθνή εμπειρία. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του νεότευκτου κράτους που μία γυναίκα θέτει υποψηφιότητα για το ανώτατο κυβερνητικό αξίωμα. Η LDK ιδρύθηκε από τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ο οποίος πέθανε το 2006 και που κατά τη δεκαετία του 1990 ηγήθηκε της ειρηνικής αντίστασης στη σερβική κυριαρχία.

Βουλευτικές έδρες και στους Σέρβους

Ο εκλογικός νόμος που συντάχθηκε από τη διεθνή κοινότητα πριν από το 2008 καθιστά αρκετά δύσκολο το σχηματισμό κυβέρνησης: μόνο 100 από τις 120 έδρες κατανέμονται αναλογικά ενώ 20 έδρες προορίζονται για διάφορες εθνικές μειονότητες. Οι Σέρβοι δικαιούνται δέκα έδρες ενώ οι εκπρόσωποί τους κατευθύνονται συνήθως από την κυβέρνηση του Βελιγραδίου.

Επιπλέον η Ρωσία, η Κίνα και πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία της πρώην σερβικής επαρχίας. Η εξέγερση του UCK το 1998/99 είχε οδηγήσει σε κύμα σερβικής καταστολής με δολοφονίες και απελάσεις αλβανών πολιτών του Κοσσυφοπεδίου. Το 1999 το ΝΑΤΟ παρενέβη με βομβαρδισμούς εναντίον της Σερβίας, οπότε το Βελιγράδι απέσυρε τις δυνάμεις του από το Κοσσυφοπέδιο. Από το 1999 έως το 2008 είχε αναλάβει τη διοίκηση στο Κοσσυφοπέδιο η αποστολή Unmik των Ηνωμένων Εθνών.

Μαγδαληνή Γκόγκου (afp, ap, dpa, efe)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ