Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου  Καραγκούνικου Ανταμώματος  στην Πύλη Τρικάλων παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κώστα Τσιάρα, κατυά την τελετή έναρξης.

«Το εφετινό μας αντάμωμα είναι ξεχωριστό, αφού το μεγαλύτερο μέρος του καταλαμβάνει η πρωτοβουλία των διοργανωτών και της Καραγκούνικης Αμφικτιονίας να διοργανώσουν παράλληλα το Εθνολογικό Συνέδριο. Αυτή η πρωτοβουλία αξίζει πολλά συγχαρητήρια.  Κάνει πράξη την προσπάθεια σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των Καραγκούνηδων της Θεσσαλίας και ταυτόχρονα αναβιώνει τα  τοπικά ήθη και έθιμα, που θέλουμε να αφήσουμε κληρονομιά στις νεότερες γενιές».

Αυτά ανάμεσα σε άλλα υπογράμμισε από την Πύλη του νομού Τρικάλων, ο Υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, κ. Κώστας Τσιάρας μιλώντας στη διάρκεια του 2ου Καραγκούνικου Ανταμώματος.

Ο κ. Τσιάρας σημείωσε ακόμα στο χαιρετισμό του, ότι αυτό το συνέδριο έχει δυο κυρίαρχα χαρακτηριστικά.  Είναι συνέδριο λαογραφικό, γιατί στοχεύει στο να αναδείξει τα λαογραφικά δρώμενα των Καραγκούνηδων, συμβάλλοντας έτσι στη γενικότερη ανάδειξη του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού.  Είναι ταυτόχρονα ιστορικό, γιατί τείνει στο να προβάλει τη συμβολή των Καραγκούνηδων, ως τμήματος του Ελληνισμού, στη διαδρομή και στους αγώνες του έθνους. Το Αντάμωμά μας λοιπόν, υπογράμμισε ο Υφυπουργός είναι μια συνάντηση ιστορίας και λαογραφίας.

Είναι μια πολύπτυχη απάντηση και σε σύγχρονες αναζητήσεις, καθώς φέρνει, διευκρίνισε στη συνέχεια ο κ. Τσιάρας,  στο κέντρο του ενδιαφέροντος τις διαπροσωπικές μας σχέσεις και μας δίνει την ευκαιρία να ξαναπιάσουμε το νήμα της σχέσης μας με τη φυσική, ιστορική και  την πολιτιστική μας κληρονομιά και τις αξίες της. Ακόμα ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι ως έθνος και ως λαός, μέσα στη συνείδησή μας αναζητάμε το νήμα που μας συνδέει όλους, προσθέτοντας:

«Αυτό που και εμάς τους Καραγκούνηδες της Θεσσαλίας μας έφερε όλους εδώ, σ’ αυτόν τον τόπο, πριν από χιλιάδες χρόνια και μας έδεσε μαζί του. Αυτό το νήμα μας συνδέει, μας ενώνει και γίνεται λαβή για κοινό όραμα και κοινούς στόχους». Τέλος ο Υφυπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η κυβέρνηση με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έχει πάρει την απόφαση να αλλάξουν πολλά.  Πολλά πρέπει να γίνουν, με τόλμη και αποφασιστικότητα, για να βάλουμε τέλος στις αδυναμίες, στις παθογένειες του παρελθόντος.

Η αλλαγή σε νοοτροπίες και αντιλήψεις που μας φυλακίζουν στο παρελθόν, είναι επιβεβλημένη για να προχωρήσει ο τόπος και να δοθεί προοπτική στους πολίτες, κατέληξε ο ίδιος.

Στην ίδια εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε και η γραμματέας του Παγκοσμίου ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, η οποία είπε ότι οι Απόδημοι Θεσσαλοί έχουν δημιουργήσει μία από τις δυναμικότερες ομογενειακές οργανώσεις με ένα σημαντικό δίκτυο σε ολόκληρο τον κόσμο και εξαιρετικές πρωτοβουλίες που έχουν στο επίκεντρό τους την νέα γενιά. Ακόμα η κ. Σαραντοπούλου ανέφερε πως η η Ομογένεια έχει καθοριστική παρουσία σε όλα τα επίπεδα δράσης στις χώρες όπου δραστηριοποιείται, έχει δημιουργήσει υποδομές και συνθήκες που δίνουν προοπτική, για να καταλήξει:

“Οι Έλληνες της Διασποράς, καλούνται για άλλη μια φορά να σταθούν αλληλέγγυοι στο πλευρό της Πατρίδας και αυτό θα κάνουν”.  Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας του 2ου Καραγκούνικου Ανταμώματος ολοκληρώθηκε με τις εναρκτήριες εισηγήσεις.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ