Τελευταία προειδοποίηση στην Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Παράλληλα ετοιμάζεται πακέτο κυρώσεων.Σήμερα οι διπλωμάτες των χωρών της ΕΕ συνεδριάζουν για να ετοιμάσουν το «πακέτο» των κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας, που θα εξετάσουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες οι 28 Ευρωπαίοι υπουργοί εξωτερικών.

Τα μέτρα πρότειναν από κοινού η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), μετά από εντολή που πήραν από τους Ευρωπαίους ηγέτες στις 20 Ιουνίου.

Πρόκειται για κυρώσεις οικονομικού και πολιτικού χαρακτήρα. Ειδικότερα, προβλέπουν την αναστολή της χορήγησης προενταξιακής βοήθειας στην Τουρκία ύψους 145,8 εκατομμυρίων ευρώ το 2019, τη διακοπή των συζητήσεων για την υπογραφή νέας αεροπορικής συμφωνίας, την αναστολή χορήγηση δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για έργα τα οποία εκτελούνται με εγγυήσεις του τουρκικού κράτους, καθώς και την αποφυγή συναντήσεων σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, δηλαδή υπουργών και ηγετών μεταξύ των δύο πλευρών.

Κυρώσεις για την Τουρκία

Τα προαναφερόμενα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών, όπου επιδιώκεται να συμφωνηθούν ώστε τη Δευτέρα να επικυρωθούν από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Η Κομισιόν και η ΕΥΕΔ δηλώνουν την ετοιμότητά τους να προτείνουν και στοχευόμενες κυρώσεις εναντίον προσώπων και επιχειρήσεων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Την εξέταση των στοχευόμενων μέτρων την είχαν ζητήσει στις 20 Ιουνίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ωστόσο αρκετά κράτη μέλη κρίνουν ότι δεν πρέπει να συζητηθούν τώρα και να παραμείνουν ως έσχατη επιλογή, ώστε προηγουμένως να εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο για την εκτόνωση της κρίσης.

Το βέβαιο είναι πως αυτή τη στιγμή η αλληλεγγύη των Ευρωπαίων προς την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι πλήρης, κάτι που υπενθύμισε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ