Στο Βερολίνο αναμένονται παρά τις απαγορεύσεις διαδηλώσεις από τον ακροαριστερό και αναρχοαυτόνομο χώρο και ενδεχομένως εντάσεις με την αστυνομία. Αλλού προγραμματίζονται διαδηλώσεις μέσω διαδικτύου.Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πριν από μερικές εβδομάδες ότι η φετινή Πρωτομαγιά θα ήταν βουβή, διαφορετική από όλες τις προηγούμενες; Λόγω κορωνοϊού όμως όλα έχουν ανατραπεί και όλα κινούνται γύρω από μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, που αποκλείουν συγχρωτισμό και αγωνιστικές συναθροίσεις στους δρόμους των πόλεων.

Διαδηλώσεις μέσω διαδικτύου

Όχι ότι δεν υπήρχαν σχέδια. H Γερμανική Συνομοσπονδία Συνδικάτων DGB, όπως κάθε χρόνο, είχε σχεδιάσει πολλές εκατοντάδες εκδηλώσεις σε ολόκληρη την επικράτεια με πρώτη και κεντρική φέτος στο Αμβούργο. Με σύνθημα “Αλληλέγγυοι δεν είμαστε μόνοι” η DGB άλλαξε τα σχέδιά της και προγραμματίζει να φέρει κοντά τους ανθρώπους διαδικτυακά μέσω Live Stream. Συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο τραγουδοποιός Κόνσταντιν Βέκερ και το συγκρότημα ΜΙΑ. Εκτός από συζητήσεις, ομιλίες και μηνύματα αλληλεγγύης θα υπάρχει και μια εικονική χορωδία που θα τραγουδήσει το „You ’ll never walk alone“. Στις εκδηλώσεις του Αμβούργου θα συμμετάσχουν και τα συνδικάτα Verdi και IG Metall. Παρά τους περιορισμούς λόγω κορωνοϊού η αστυνομία έχει πάρει τα μέτρα της για κάθε ενδεχόμενο. Εκπρόσωπός της ανέφερε ότι έχουν εγκριθεί 47 διαδηλώσεις, άλλες 5 απαγορεύθηκαν.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα SPD θέλει να ξεκινήσει μια διαδήλωση online. Ο καθένας που θέλει να συμμετάσχει, πρέπει να γράψει στο χέρι του τη λέξη #geMA1sam, δηλαδή μαζί, και να τη ποστάρει σε μια φωτογραφία selfie ή ένα βίντεο μαζί με ένα σύνθημα. Άλλοι βρίσκουν άλλους τρόπους για να διατρανώσουν τη σημασία της ημέρας. Για παράδειγμα, ο Σύνδεσμος Γερμανών Εφοπλιστών, καλεί όλα τα πλοία στα λιμάνια, ακριβώς στις 12, να κορνάρουν όλα μαζί. Με τον τρόπο αυτό θέλει να προσελκύσει την προσοχή στη δύσκολη δουλειά των ναυτεργατών. Ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, ελλείψει αλλαγής βάρδιας, πρέπει να δουλέψουν πολύ σκληρά.

Βερολίνο: Θα επέμβει η αστυνομία

Στο Βερολίνο όμως ο αέρας της εργατικής πρωτομαγιάς δεν καταλαβαίνει από κορωνοϊό. 5.000 αστυνομικοί είναι πανέτοιμοι. Φορείς έχουν γνωστοποιήσει την πρόθεση να κατέβουν σε 30 περίπου διαδηλώσεις, σε πόσες θα δοθεί άδεια παραμένει άγνωστο. Ανάμεσα σε αυτές και πολλές μικρές διαδηλώσεις στην Πύλη του Βρανδεμβούργου και στην Αλεξάντερπλατς. Προγραμματίζονται διαδηλώσεις και κατά των μέτρων εγκλεισμού στην περιοχή Mitte, στο κέντρο της πρωτεύουσας. Η λεγόμενη “Επαναστατική Διαδήλωση 1. Μαΐου” θα γίνει το βράδυ στη συνοικία Κρόιτσμπεργκ. Οι οργανωτές, που δεν ζήτησαν να πάρουν άδεια, καλούν μέσω του διαδικτύου σε αποκεντρωμένες εκδηλώσεις ανάμεσα στον ποταμό Σπρέε και την συνοικία Οράνιενμπουργκ.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Βερολίνου Αντρέας Γκάιζελ υπενθυμίσει ότι φέτος προτεραιότητα έχει η προστασία από τον ιό με την τήρηση των γνωστών μέτρων, και διευκρίνισε στο Spiegel ότι άδεια θα πάρουν συγκεντρώσεις κάτω των 20 συμμετεχόντων. Προειδοποίησε δε ότι η αστυνομία δεν θα διστάσει να επέμβει σε διαδηλώσεις που δεν έχουν εγκριθεί. “Η νέα πρόκληση είναι ότι αυτό που πριν μερικές εβδομάδες θεωρείτο κοινωνικά κατάλληλη συμπεριφορά, δηλαδή η ελεύθερη εκδήλωση γνώμης στο δρόμο, τώρα είναι αδίκημα, όταν η διαδήλωση δεν έχει εγκριθεί. Η αστυνομία πρέπει να επέμβει”.

Ειρήνη Αναστασοπούλου (Spiegel/epd/dpa)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ