Εκτιμήσεις για αύξηση του ΑΕΠ φέτος κατά 4,4%, χαμηλότερη απ’ ότι είχε αρχικά προβλεφθεί. Τα πακέτα βοήθειας της κυβέρνησης προστάτευσαν την οικονομία από «ανεπανόρθωτη φθορά», αλλά δεν θα συνεχιστούν επ’ αόριστον..Το 2021 θα πρέπει να είναι έτος ανάκαμψής της γερμανικής οικονομίας, δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου του η οικονομία της χώρας θα παρουσιάσει φέτος μια «σαφή και αισθητή» ανάπτυξη, η οποία δεν θα είναι όμως τόσο μεγάλη όπως ήλπιζε. Το περασμένο Φθινόπωρο ο κ. Άλτμαιερ υπολόγιζε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) θα αυξανόταν το 2021 κατά 4,4% σε σχέση με το 2020. Προσωρινές εκτιμήσεις της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας για πέρυσι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το ΑΕΠ 2020 σημείωσε μια πτώση της τάξεως του 5% σε σχέση με το 2019. «Πρόκειται για έναν δραματικά υψηλό αριθμό», τόνισε ο κ. Αλτμάιερ σε συνέντευξη τύπου, κατά την οποία παρουσίασε τις προβλέψεις για τη φετινή πορεία της γερμανικής οικονομίας.

Παρά την οπισθοχώρηση του ΑΕΠ ο αριθμός πτώχευσης εταιρειών το 2020 ήταν χαμηλότερος απ’ ότι το 2019. Σε αυτό συνέβαλαν σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας η «ανθεκτικότητα» της γερμανικής οικονομίας, όπως και τα πακέτα στήριξης της οικονομίας ύψους 130 δις ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση, τα οποία θα αποδώσουν εν μέρει και φέτος αποτελέσματα.

Όχι βοήθεια επ’ αόριστον

Ο κ. Αλτμάιερ διαβεβαίωσε πως η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να διαθέτει τα απαραίτητα οικονομικά μέσα «για να προστατέψει τη γερμανική οικονομία από μια ανεπανόρθωτη φθορά». Παράλληλα κατέστησε όμως σαφές, πως οι βοήθειες δεν θα συνεχιστούν επ’ αόριστον. Νέα προγράμματα τόνωσης της οικονομίας που θα αφορούν ανεξαιρέτως όλες τις επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν λόγω της πανδημίας δυσκολίες, δεν είναι προς το παρόν αναγκαία. Στόχος της κυβέρνησης είναι να επενδύσει σε τομείς με προοπτική και να στηρίξει τον αναγκαίο μετασχηματισμό της οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομίας εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας. Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν σε κλάδους όπως τα ξενοδοχεία, το λιανικό εμπόριο και η εστίαση δεν οδήγησαν σε μια ουσιαστική μείωση των των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Παρ΄ ότι το lockdown θα παραταθεί, ο Πέτερ Αλτμάιερ δεν αναμένει μια «δραματική αύξηση» του αριθμού πτώχευσης επιχειρήσεων τους επόμενους μήνες.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ