Λίγες ώρες πριν το επίσημο αίτημα της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, υπεγράφη στρατηγική συμφωνία με το Ην. Βασίλειο. Το ίδιο και με τη Σουηδία. Άμεση αποστολή βρετανικών δυνάμεων στα σύνορα με τη Ρωσία.Το σφίξιμο των χεριών του Μπόρις Τζόνσον με την Μαγκνταλένα Άντερσον και τον Σάουλι Νιινίστο δεν προδιαγράφουν μια ακόμα συμφωνία. Σηματοδοτούν την αρχή του τέλους της στρατιωτικής ουδετερότητας των δυο σκανδιναβικών χωρών.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έβαλε σε στρατιωτική εγρήγορση όλες τις χώρες παγκοσμίως, πόσο μάλλον αυτές που συνορεύουν μαζί τους, όπως η Φινλανδία. Για αυτό και η είδηση των διμερών συμφωνιών ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου με τη Σουηδία και τη Φινλανδία δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία.

«Μακροπρόθεση αμυντική συνεργασία»

Σήμερα οι μεγαλύτερες βρετανικές εφημερίδες έχουν στα πρωτοσέλιδα τους την είδηση με τίτλους όπως «οι Βρετανοί στρατιώτες θα προστατέψουν την Σκανδιναβία από το Πούτιν». Μόλις χθες, Τετάρτη, ο Μπόρις Τζόνσον επισκέφτηκε πρώτα την Σουηδία και μετά την Φινλανδία και έγινε ο πρώτος δυτικός ηγέτης που προχωρά σε τέτοιου είδους στρατηγικές συμφωνίες με τις δυο χώρες.

Μάλιστα μεταξύ άλλων δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι συμφωνίες αυτές δεν είναι ένα βραχυπρόθεσμο μεταβατικό στάδιο πριν την ένταξη των χωρών αυτών στο ΝΑΤΟ αλλά μια μακροπρόθεσμη αμοιβαία αμυντική συνεργασία».

Όμως θέλοντας ή μη δημιούργησε ένα ομαλό μεταβατικό στάδιο προς αυτή την κατεύθυνση. Σήμερα κιόλας, σε μία ιστορική κίνηση, η Φινλανδία κατέθεσε επίσημα το αίτημά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ με τον ο Φινλανδό πρόεδρο να δηλώνει χθες ότι «εκτιμάμ ιδιαίτερα την ισχυρή στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου».

Το περιεχόμενο των στρατιωτικών συμφωνιών

Οι συμφωνίες διασφαλίζουν την αμοιβαία στήριξη των χωρών σε περίπτωση στρατιωτικής ή οποιασδήποτε άλλης απειλής, την ενίσχυση στην ανταλλαγή πληροφοριών και την εντατικοποίηση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων. Ο Τζόνσον μάλιστα προσφέρθηκε να στείλει στα σκανδιναβικά εδάφη περισσότερες Βρετανικές δυνάμεις τόσο σε στρατό ξηράς όσο σε αεροπορία και ναυτικό.

Η ρωσική επιθετικότητα όμως δεν έχει θορυβήσει καθώς φαίνεται μόνο τους ηγέτες των χωρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει μεγάλη αλλαγή και στην αντιμετώπιση των Σκανδιναβών προς στην ένταξη των χωρών τους στο ΝΑΤΟ. Το ποσοστό των Φινλανδών που τάσσονται υπέρ αγγίζει το 76%, μετά από χρόνια που κυμαινόταν στο 20% – 25%, ενώ αντίστοιχα στη Σουηδία καταγράφεται αυξητική τάση και πλέον το 57% των Σουηδών επιθυμούν την ένταξη στην στρατιωτική συμμαχία.

Ενδιαφέρον έχει και η δήλωση στην Telegraph του Πέκκα Τοβέρι, πρώην επικεφαλής πληροφοριών του φινλανδικού στρατού. «Απλά θέλουμε να παραμείνουμε σε καθεστώς ειρήνης, αλλά αν κάποιος τολμήσει να παραβιάσει τα σύνορα θα το πληρώσει ακριβά».

Η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον, στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Βρετανό ομόλογό της τόνισε ότι «Σουηδία και Βρετανία ενωμένες θα αντιμετωπίσουν την νέα αυτή πραγματικότητα».

Επισημαίνεται ότι οι αμυντικές συμφωνίες με την Σουηδία και την Φινλανδία δεν είναι νομικά δεσμευτικές αλλά λειτουργούν σαν επίσημη πολιτική δήλωση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι θα βοηθήσει όταν του ζητηθεί.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ