Γιατί ο 32χρονος από τη Συρία έριξε ένα κλεμμένο φορτηγό σε σταθμευμένα αυτοκίνητα και τραυμάτισε οκτώ ανθρώπους στην πόλη Λίμπουργκ. Η αστυνομία εξακολουθεί να σιωπά. Τι ακριβώς συνέβη;Ένας νεαρός άνδρας 32 χρονών ρίχνει ένα κλεμμένο αυτοκίνητο πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα και τραυματίζει οκτώ ανθρώπους. Τρομοκρατική επίθεση ή ο δράστης βρισκόταν σε κατάσταση αμόκ; Το ερώτημα αυτό πλανάται από το πρωί στην πόλη Λίμπουργκ της Έσσης.

Αυτό που μέχρι τώρα είναι γνωστό είναι ότι ο 32χρονος από τη Συρία ήρθε το 2015 στη Γερμανία. Η Εισαγγελία της Φρανκφούρτης σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ερευνάται μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο απόπειρας ανθρωποκτονίας. Εντούτοις όσον αφορά τα κίνητρα του δράστη προς το παρόν οι αρχές δεν μπορούν να προβούν σε δηλώσεις. «Γίνονται έρευνες προς όλες τις κατευθύνσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση ενώ ο δράστης θα παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον του ανακριτή.

Μέχρι στιγμής πάντως το δεύτερο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ZDF και η εφημερίδα Bild επικαλούμενες πληροφορίες από υπηρεσίες ασφαλείας έκαναν λόγο για πράξη με τρομοκρατικό υπόβαθρο. To 2016 τελούσε υπό καθεστώς προστασίας στη Γερμανία. Ο 32χρονος Ομάρ Α.Ι. δεν είχε απασχολήσει μέχρι τώρα τις αρχές ασφαλείας σύμφωνα με στοιχεία του δημόσιου ραδιοτηλεπτικού σταθμού SWR ενώ σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA ήταν γνωστός για παραβάσεις σχετικά με νόμο περί ναρκωτικών και άσκηση βίας.

Κατασχέσεις τηλεφώνων και έρευνες σε δυο σπίτια

Ρεπορτάζ του SWR αναφέρει ότι ο φερόμενος ως δράστης πρέπει να προσπάθησε, μάταια όμως, να αποκτήσει τον έλεγχο και σε άλλα φορτηγά. Το περιστατικό έγινε τη Δευτέρα στις 5:18 μμ.

Εκπρόσωπος της εταιρείας μεταφορών, στην οποία ανήκει το φορτηγό ανέφερε ότι ο οδηγός εκείνη την ώρα βρισκόταν στην πόλη με στόχο να παραδώσει εμπορεύματα. Ο φερόμενος ως δράστης τον ακινητοποίησε χωρίς όμως τη χρήση όπλου. Αφότου πήρε τον έλεγχο του αυτοκινήτου οδήγησε μόνο λίγα μέτρα μέχρι που έφθασε σε μια διασταύρωση και έπεσε πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Η Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι ερευνώνται δυο κατοικίες στην περιοχή του Όφενμπαχ και Λίμπουργκ Βάιλμπουργκ ενώ έχουν κατασχεθεί κινητά τηλέφωνα και στικάκια. Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόεφερ, ο οποίος βρίσκεται στο Λουξεμβούργο στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ και ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για τρομοκρατικά κίνητρα ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο.

DPA / tageschau.de / Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ