Στην υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με την Εκκλησία της Ελλάδος με αντικείμενο τον προσκυνηματικό τουρισμό, θα προχωρήσει πολύ σύντομα το Υπουργείο Τουρισμού, όπως επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού, κ. Αναστάσιος Λιάσκος, από το βήμα του διεθνούς Συνεδρίου, «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Τουρισμός στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Μοντέλα Ανάπτυξης- Δυνατότητες Συνεργασίας».

Από τις εργασίες του Συνεδρίου, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 28ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού, PHILOXENIA, εξάγεται το συμπέρασμα πως η ενίσχυση του θρησκευτικού-προσκυνηματικού τουρισμού στη χώρα μας, απαιτεί μία κεντρική στρατηγική συντονισμού, καθώς οι προορισμοί (μνημεία, εκκλησίες κα.) υφίστανται και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ομονοούν στην ανάγκη συνεργασίας.

Ο κ. Λιάσκος τόνισε ακόμη πως θα καταρτιστεί οδηγός προσκυνηματικού τουρισμού, ενώ προγραμματίζονται σχετικές συμφωνίες με Ορθόδοξες Εκκλησίες της Ανατολικής Ευρώπης. Στόχοι αυτών των πρωτοβουλιών είναι η διευκόλυνση της υποδοχής των τουριστών από τρίτες χώρες, η καταγραφή των προσκυνημάτων ανά νομό, η συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων για τον προσκυνηματικό τουρισμό και η προβολή του, μέσω των social media, ώστε να δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό αποθετήριο καταγραφής και ανάδειξης των τουριστικών προορισμών του είδους.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, υπογράμμισε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος προγραμματίζει συμφωνίες συνεργασίας με το Ταξιδιωτικό Γραφείο του Βατικανού, αλλά και με τις Ορθόδοξες Εκκλησίες της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Ρουμανίας και της Αλβανίας, με στόχο την ανάπτυξη, προώθηση και προβολή των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων-Διαδρομών. Τον περασμένο Οκτώβριο υπογράφτηκε αντίστοιχη συμφωνία με το Προσκυνηματικό Κέντρο του Πατριαρχείου της Μόσχας. Σκοπός των συμφωνιών είναι η συστηματικότερη συνεργασία και ο συντονισμός των δράσεων, είπε ο Μητροπολίτης Δωδώνης προσθέτοντας ότι οι προσκυνηματικές περιηγήσεις ξεφεύγουν από το στενό πλαίσιο του τουριστικού μοντέλου και της κοσμικής αντίληψης περί θρησκευτικού τουρισμού.

Σ’ αυτό το πλαίσιο το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, εδράζεται πάνω σε τέσσερις πνευματικούς πυλώνες, που έχουν στόχο, την ανάδειξη του θρησκευτικού, ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου, καθώς και στην ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης. «Είναι απόδειξη του ρόλου που καλείται να διαδραματίσει η Εκκλησία στην πορεία του χρόνου, που δεν περιορίζεται στην μονομερή κάλυψη θρησκευτικών αναγκών, αλλά επεκτείνεται στην καθολική αντιμετώπιση των προβλημάτων και των κρίσεων του λαού, που συχνά, χαρακτηρίζουν ολόκληρες ιστορικές εποχές και περιόδους» επισήμανε ο κ. Χρυσόστομος. Εκπροσωπώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο, ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, κ. Νεκτάριος, υπογράμμισε τον κίνδυνο εμπορευματοποίησης της πίστης και των σεβασμάτων της. «Βεβαίως αποτελούν τα μνημεία μας σημαντικούς πόρους του εθνικού εισοδήματος και προσφοράς θέσεων εργασίας, συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την ευημερία κάθε τόπου. Όμως η εμπορευματοποίηση της πίστης, η έλλειψη θεολογικού και εκκλησιαστικού φρονήματος, η κόπωση των διακονούντων στους ιερούς αυτούς τόπους, λόγω του πλήθους των προσερχόμενων, είναι πειρασμοί, τους οποίους πρέπει να αντιμετωπίσουν, με σύνεση και διάκριση, τόσο οι εκασταχού Ποιμένες της Εκκλησίας, όσο και οι υπεύθυνοι για τον τουρισμό κρατικοί και επαγγελματικοί φορείς. Εάν δεν τηρούνται οι πνευματικοί νόμοι και κανόνες αυτά τα μνημεία, τα σεβάσματα της πίστεως μας, μπορούν να σκανδαλίσουν και να επιφέρουν αρνητικά αποτελέσματα στους επισκέπτες. Και έχουμε τέτοια δείγματα και πολλές διαμαρτυρίες» κατέληξε ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου.

Ο Πρόεδρος του HATTA, κ. Γ. Τελώνης, δήλωσε πως η Ελλάδα είναι γνωστή διεθνώς ως προορισμός διακοπών, αλλά δυστυχώς λιγότερο γνωστή για τον εξαιρετικό πλούτο της (ποιοτικό και ποσοτικό) των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της. «Στην Ελλάδα υπάρχουν 17 μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, από τα οποία τα 5 είναι μνημεία-περιοχές θρησκευτικού ενδιαφέροντος, με πρώτο σε επισκεψιμότητα τα Μετέωρα» τόνισε ο κ. Τελώνης. Στη συμβολή της παρουσίας του μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά, στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Μάτσκα και της ευρύτερης περιοχής της νομαρχίας Τραπεζούντας αναφέρθηκε ο δήμαρχος Μάτσκα, Ερτουγρούλ Γκέντς. Την πόλη της Μάτσκα, όπου υπάγεται διοικητικά το ιστορικό μνημείο της Ορθοδοξίας, η Μονή Παναγία Σουμελά, επισκέπτονται κάθε χρόνο 400.000 επισκέπτες. «Είναι σαφές ότι η Μονή Σουμελά αποτελεί τον πρώτο προορισμό για τους τουρίστες, που επισκέπτονται την Τραπεζούντα, οι οποίοι συμβάλουν σημαντικά στην αύξηση του εισοδήματος των ανθρώπων της περιοχής και στην οικονομική της ανάπτυξη» δήλωσε ο ίδιος, ενώ αναφέρθηκε και στις εργασίες ανακαίνισης ακόμη δύο ιστορικών μονών, που βρίσκονται στην περιοχή, της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Βαζελώνα. Στο παράδειγμα της ανάπτυξης του θρησκευτικού-πολιτιστικού τουρισμού, στο λεκανοπέδιο του Τσέπινο στη νότια Βουλγαρία, όπου κατοικείται από χριστιανούς και μουσουλμάνους, εστίασε την ομιλία της η επίκουρη καθηγήτρια Βυζαντινής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Σόφια, κα. Αλεξάνδρα Τριφόνοβα, ενώ στη δυναμική που έχουν ως πόλος έλξης τουρισμού τα θεματικά Μουσεία στην Ελλάδα αναφέρθηκε η αρχιτέκτων-ιστορικός τέχνης, κα. Ευγενία Αλμπάνη. Στην Ελλάδα λειτουργούν πάνω από 50 θεματικά μουσεία, ανάμεσά τους μουσεία, Υδροκίνησης, Σκίτσου, Ελληνικού Θεάτρου, Ελληνικών Μουσικών Οργάνων, Πυροσβεστικό, Νεότερης Κεραμικής, Φιλοτελισμού κ.ά.
Χαιρετισμούς και ομιλίες απηύθυναν στο Συνέδριο και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, κ.κ. Άνθιμος, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της HELEXPO, κ. Πάρις Μαυρίδης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης.
Επιστημονικός υπεύθυνος του Συνεδρίου είναι ο πρόεδρος του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Χρυσόστομος Σταμούλης και σύμβουλος προγράμματος η δημοσιογράφος κα. Σοφία Πακαλίδου.
Να σημειωθεί ότι τα εγκαίνια της 28ης PHILOXENIA λαμβάνουν χώρα σήμερα στις 20:00 από την Υπουργό Τουρισμού, κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, στο Συνεδριακό Κέντρο, «Ι. Βελλίδης».
Η υλοποίηση της PHILOXENIA 2012 πραγματοποιείται από τη HELEXPO, σε συνεργασία με την εταιρία Artion Conferences & Events, ενώ η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ