Στον ισπανικό θρόνο θα καθήσει μετά από πολύν καιρό μια γυναίκα. Η διάδοχος, πριγκίπισσα Ελεονώρα, μεγάλωνε μέχρι στιγμής αρκετά προστατευμένη. Στο μεταξύ είναι έφηβη και οι υποχρεώσεις της αυξάνονται…Η ανέμελη και σε μεγάλο βαθμό μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ζωή της πριγκίπισσας Ελεονώρας των Αστουριών αρχίζει σταδιακά να αλλάζει. Αυτό φαίνεται και από τα κουτσομπολίστικα περιοδικά, τα οποία δείχνουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την νεαρή κληρονόμο του στέμματος. Η πριγκίπισσα Ελεονώρα έδωσε στις 18 Οκτωβρίου την πρώτη της ομιλία στο Πριγκιπάτο της Αστούριας στο Οβιέδο. Το περιοδικό Glamour μίλησε ήδη για ένα "νέο στυλ", αναφερόμενο στο… χτένισμα της νεαρής πριγκίπισσας.

Σήμερα η πριγκίπισσα Ελεονώρα κλείνει τα 14 και ήδη βλέπει σιγά-σιγά τις υποχρεώσεις της να αυξάνονται. Το ότι θα γίνει η επόμενη κάτοχος του ισπανικού στέμματος είναι μια μεγάλη καινοτομία για την Ισπανία – πρώτη και τελευταία γυναίκα στον ισπανικό θρόνο ήταν μέχρι σήμερα η Ισαβέλλα Β΄ της Ισπανίας, μονάρχης από το 1833 μέχρι το 1868. Μέχρι τώρα οι άνδρες απόγονοι είναι, σύμφωνα με το άρθρο 57 του Συντάγματος, αυτόματα οι βασιλικοί κληρονόμοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πατέρας της Ελεονώρας, Φίλιππος ΣΤ΄ της Ισπανίας, ο οποίος έχει δύο μεγαλύτερες αδερφές, την Έλενα και την Χριστίνα. Όταν όμως η Ελεονώρα ήρθε στον κόσμο το 2005, βασιλική οικογένεια και πολιτικοί συμφώνησαν ότι ο κανόνας αυτός θα πρέπει να καταργηθεί.

Το βασιλικό ζεύγος, Φίλιππος και Λετίθια, ζει μαζί με τις δύο κόρες του, Ελεονώρα και Σοφία, μία σχετικά κανονική ζωή – τουλάχιστον δίχως σκάνδαλα. Οι δύο αδερφές μεγάλωσαν ξέγνοιαστες, ενώ ο ισπανικός βασιλικός οίκος φαίνεται να κερδίζει και πάλι την συμπάθεια του κόσμου. Παρόλα αυτά, η ατμόσφαιρα στην Ισπανία εξακολουθεί να βράζει: Η προσοχή εστιάζεται στο καταλανικό κίνημα ανεξαρτησίας, το οποίο τοποθετείται με δυσπιστία απέναντι στον ισπανικό θρόνο.

Οι αντιθέσεις εξακολουθούν να είναι έντονες: Παράλληλα με την μετάδοση της πρώτης ομιλίας της Ελεονώρας από την Όπερα του Οβιέδο, κατά τη διάρκεια της οποίας η ισπανική μοναρχία έδινε τον καλύτερο εαυτό της, η τηλεόραση μετέδιδε εικόνες από τις ταραχές και τα επεισόδια στους δρόμους της Βαρκελώνης. Η σύγκρουση μεταξύ του κεντρικού κράτους και των αυτονομιστών προβλέπεται να απασχολήσει την Ισπανία – και επομένως και το βασιλιά – για πολύν καιρό. Η Ελεονώρα θα χρειαστεί σύντομα να έρθει κι αυτή αντιμέτωπη με την πραγματικότητα: Αρχές Νοεμβρίου, με αφορμή το βραβείο «Πριγκίπισσα της Χιρόνα» θα έχει την πρώτη επίσημη επίσκεψή της στην Βαρκελώνη. Εκεί η υποδοχή θα είναι μάλλον λιγότερο ενθουσιώδης σε σύγκριση με εκείνη στο Οβιέδο της Αστούρια. Και στο παρελθόν άλλωστε οι επισκέψεις του βασιλιά Φιλίππου σε περιοχές της Καταλονίας συνοδεύονταν από πορείες διαμαρτυρίας και επεισόδια. Η συμβουλή του πατέρα της πριν από την ομιλία της στο Οβιέδο ίσως είναι αυτή που θα της δώσει κουράγιο και σε αυτή την περίπτωση: «Η υποχρέωση να υπηρετείς τη χώρα και τον λαό της Ισπανίας θα πρέπει να είναι η μεγαλύτερη τιμή» .

Καρόλα Φρέντζεν (dpa)

Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ