Στις 20 Μαρτίου χαλαρώνουν στη Γερμανία τα μέτρα κατά της πανδημίας εκτός αν αποφασίσει διαφορετικά η Βουλή. Ανησυχία εκφράζεται από ιατρικούς συλλόγους.Η νέα κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων αποφάσισε να άρει σε μεγάλο βαθμό τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία σε εθνικό επίπεδο από τις 20 Μαρτίου, δηλαδή από την ερχόμενη Κυριακή. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται. Τη Δευτέρα ο αριθμός των νέων μολύνσεων μέσα σε επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους ήταν 1.543. Αυτό το μέγεθος δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλό.

Ωστόσο η παραλλαγή του κορωνοϊού Όμικρον έχει μάλλον ήπιες συνέπειες, ειδικά σε εμβολιασμένα άτομα. Το 75,7 % του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον δύο φορές. Μικρός αριθμός για να νικηθεί η πανδημία, αλλά μεγάλος για να διατηρηθούν οι τρέχοντες περιορισμοί. Έρχεται και η άνοιξη και ο κόσμος θα συναντιέται σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ παραμένει δύσπιστος: «Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Έχουμε μια απότομη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων. Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι όταν πεθαίνουν καθημερινά 200 έως 250 άτομα. Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από ό,τι η διάθεσή μας».

Η Γερμανία ανοίγει με υψηλά ποσοστά μόλυνσης

Ωστόσο, η κυβέρνηση θέλει να τροποποιήσει τον Νόμο περί Προστασίας από τις Λοιμώξεις αυτή την εβδομάδα. Τα μέτρα που θα μπορούν να επιβάλλουν τα κρατίδια θα μειωθούν σημαντικά. Οι προηγούμενοι κανονισμοί λήγουν στις 19 Μαρτίου, δηλαδή το Σάββατο και χωρίς νέα απόφαση δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Εάν ο νόμος εφαρμοστεί όπως έχει προγραμματιστεί από την κυβέρνηση, θα υπάρχει η υποχρέωση για χρήση μάσκας σε όλη τη χώρα μόνο σε συγκοινωνίες, γηροκομεία και νοσοκομεία. Σε γενικές γραμμές η είσοδος σε εστιατόρια, μπαρ, θέατρα και κινηματογράφους θα είναι ελεύθερη. Και για τους εμβολιασμένους και για τους ανεμβολίαστους.

Πολλά κρατίδια όμως, όπως και πολλοί ιατρικοί σύλλογοι αμφισβητούν την ορθότητα της άρσης των μέτρων. Πολλοί Πρωθυπουργοί κρατιδίων παραπονιούνται ότι στις συνομιλίες με την κυβέρνηση γίνεται πολύ λιγότερο ανοιχτός διάλογος από ό,τι όταν ήταν Καγκελάριος η Άνγκελα Μέρκελ.

Οι περιορισμοί στους εμβολιασμένους δύσκολα μπορούν να διατηρηθούν

Κυρίως το FDP έχει ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση να αποσύρει τώρα τους περισσότερους περιορισμούς. Πολλοί νομικοί έχουν ενημερώσει την κυβέρνηση ότι οι απαγορεύσεις επαφών για τους εμβολιασμένους δύσκολα θα μπορούσαν να ισχύσουν.

Εκτός από τον Νόμο περί Προστασίας από τις Λοιμώξεις, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μπαίνει όλο και πιο πολύ στο επίκεντρο. Ξεκινά αυτή την εβδομάδα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στα επαγγέλματα υγείας. Τα άτομα που εργάζονται σε γηροκομεία ή νοσοκομεία έχουν προθεσμία μέχρι την Τρίτη για να αποδείξουν ότι έχουν αναρρώσει ή έχουν εμβολιαστεί. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ τάσσεται υπέρ ενός γενικού υποχρεωτικού εμβολιασμού. Το θέμα θα συζητηθεί στη Βουλή αυτή την εβδομάδα. «Πάντα αντιμετωπίζω το επιχείρημα ότι η Όμικρον δεν είναι τόσο επικίνδυνη. Δεν χρειαζόμαστε υποχρεωτικό εμβολιασμό. Αυτό είναι λάθος», λέει ο Λάουτερμπαχ.

Η Μπουντεσταγκ θα συζητήσει τον νέο Νόμο περί Προστασίας από τις Λοιμώξεις την Τετάρτη και θα ψηφίσει την Παρασκευή. Απομένει να δούμε έαν το κοινοβούλιο θα αποφασίσει αργότερα να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό. Ο υπουργός Υγείας υποστηρίζει πάντως πως: «Δυστυχώς, η πανδημία δεν έχει τελειώσει με τον υψηλό αριθμό μη εμβολιασμένων στη Γερμανία». Ωστόσο, τα μέτρα θα χαλαρώσουν με αβέβαιο όμως αποτέλεσμα.

Γενς Τουράου

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ