Διαφορετικές εκτιμήσεις στον πολιτικό και οικονομικό κόσμο για τις αποφάσεις της καγκελαρίου και των πρωθυπουργών των ομόσπονδων κρατιδίων. Το λιανεμπόριο κάνει λόγο για «καταστροφή».Ικανοποίηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο, απογοήτευση στους κόλπους της αντιπολίτευσης – αυτό είναι το στίγμα των αντιδράσεων του πολιτικού κόσμου για το σχέδιο της σταδιακής χαλάρωσης του lockdown που αποφάσισαν στη χθεσινή τους διάσκεψη η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των ομοσπονδιακών κρατιδίων. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, οι αποφάσεις έδωσαν μια προοπτική για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και της εστίασης. Παράλληλα εξήρε το γεγονός ότι σε ζητήματα χαλάρωσης και αυστηροποίησης περιοριστικών μέτρων οι αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται πλέον σε εθνικό αλλά σε επίπεδο περιοχών – ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας επί τόπου.

Κριτική στο σχέδιο χαλάρωσης άσκησε ο συνπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ. Ενώ η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα ενός τρίτου κύμματος της πανδημίας, το επίκεντρο βάρους των χθεσινών αποφάσεων βρίσκεται στη χαλάρωση και όχι στους εμβολιασμούς και τα τεστ. Πρώτα πρέπει να γίνουν τα τέστ και μετά να ακολουθήσει η χαλάρωση, τόνισε.

Αντιδράσεις στην οικονομία

Ο δε πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ καταλόγισε στην κυβέρνηση πως όπως στην προμήθεια μασκών και τώρα, απέτυχε να προμηθευτεί έγκαιρα επαρκείς ποσότητες εμβολίων και τεστ. Την κατηγορία απέρριψε ο Υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν. Μιλώντας το πρωί στην Βουλή υποστήριξε ότι οι διαθέσιμες ποσότητες δοκιμών υπερβαίνουν τη ζήτηση, ενώ οι παραδόσεις εμβολίων αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Το ίδιο ποικίλες είναι και οι αντιδράσεις στην οικονομία. Ως «καταστροφή» χαρακτήρισε τα μέτρα ο Εμπορικός Σύνδεσμος Γερμανίας (HDE) που εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου. Όπως εκτιμά, ο στόχος των 50 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός μιας εβδομάδας που είναι η προϋπόθεση για το άνοιγμα των καταστημάτων, δεν πρόκειται να επιτευχθεί στο άμεσα επόμενο διάστημα. Αντιθέτως, ο Σύνδεσμος της Χημικής Βιομηχανίας (VCI) θεωρεί, ότι με τις χθεσινές αποφάσεις έγιναν τα πρώτα βήματα για την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα. Ο δε Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) επέκρινε ότι η οικονομία δεν συμμετείχε στην επεξεργασία των χθεσινών αποφάσεων αναφορικά με το σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στις επιχειρήσεις για τον εμβολιασμό των εργαζομένων.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ