Σε προκαταρκτική συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης κατέληξαν χθες Τρίτη ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας και πρόεδρος των Σοσιαλιστών Σάντσεθ με τον επικεφαλής του αριστερού κινήματος Podemos Ιγκλέσιας.Για πρώτη φορά μετά την πτώση της δικτατορίας του Φράνκο η Ισπανία αναμένεται να αποκτήσει σύντομα κυβέρνηση συνασπισμού. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και πρόεδρος των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ και ο επικεφαλής του εναλλακτικού Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας υπέγραψαν χθες απροσδόκητα σχετικό προσύμφωνο συνεργασίας. Η ταχύτητα με την οποία τα δυο κόμματα κατέληξαν σε συμφωνία αιφνιδίασε ακόμη και Ισπανούς αναλυτές, αφού ανακοινώθηκε μόλις δυο μέρες μετά τις εκλογές της Κυριακής.

«Χαίρομαι», επισήμανε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, «που μαζί με τον Πέδρο Σάντσεθ μπορώ να σας ανακοινώσω ότι πετύχαμε μια προκαταρκτική συμφωνία η οποία, όπως ήδη γνωρίζετε, έχει στόχο να συγκροτήσει έναν συνασπισμό προοδευτικής διακυβέρνησης στην Ισπανία. Μια προοδευτική κυβέρνηση με την εμπειρία των Σοσιαλιστών και το θάρρος των Podemos. Μια κυβέρνηση που θα εργαστεί υπέρ του διαλόγου για την επίλυση του εδαφικού προβλήματος αλλά και της κοινωνικής δικαιοσύνης στην Ισπανία, που είναι το καλύτερο ανάχωμα κατά της άκρας δεξιάς».

Η συμφωνία Σοσιαλιστών και Podemos προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς ότι οι Σάντσεθ και Ιγκλέσιας πέτυχαν σε μόλις δυο 24ωρα ό,τι δεν είχαν καταφέρει σε διάστημα μηνών. Μετά τις εκλογές του Απριλίου τα δυο κόμματα διαπραγματεύονταν επί μήνες για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ετούτοις δεν είχαν κατορθώσει να βρουν κοινό παρονομαστή, με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί στις κάλπες για τέταρτη φορά μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια.

Σε αναζήτηση και άλλων εταίρων

Εικάζεται μάλιστα ότι ο Σάντσεθ δεν είχε ενδώσει συνειδητά στις αξιώσεις Ιγκλέσιας προκειμένου να προκαλέσει τις πρόωρες εκλογές, με την ελπίδα να αυξήσει τα ποσοστά του και τη διαπραγματευτική του θέση. Εντούτοις αν και πρώτη δύναμη οι Σοσιαλιστές έχασαν τρεις έδρες στις κάλπες της περασμένης Κυριακής.

«Εσείς (οι δημοσιογράφοι) γνωρίζετε ότι η συμφωνία που παρουσιάζουμε σήμερα δεν ήταν δυνατή μετά τις τελευταίες εκλογές, παρότι ήμασταν πολύ κοντά στην επίτευξή της. Αντιλαμβανόμαστε την απογοήτευση στις τάξεις των προοδευτικών ψηφοφόρων και εκείνων που ήθελαν να έρθει μια κυβέρνηση που θα τερμάτιζε τη στασιμότητα των τελευταίων ετών. Το πολιτικό σχέδιο τώρα είναι τόσο συναρπαστικό που ξεπερνά κάθε διαφωνία που είχαμε τους τελευταίους μήνες».

Η συμφωνία των δυο κομμάτων ωστόσο δεν οδηγεί αυτομάτως στο σχηματισμό κυβέρνησης αφού με αθροιστικά 155 βουλευτές Σοσιαλιστές και Podemos υπολείπονται σημαντικά του αναγκαίου αριθμού των 176 εδρών. Σάντσεθ και Ιγκλέσιας θα χρειαστούν τη στήριξη και μικρότερων κομμάτων και κυρίως των Βάσκων και Καταλανών, που, αν και πιθανή, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Κώστας Συμεωνίδης (dpa, rtrd)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ