«Ανυπότακτη Γαλλία» και Πράσινοι κατηγορούνται ότι εσωκομματικά ανέχονται φαινόμενα σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών. Το ζήτημα αφορά ωστόσο όλα τα κόμματα.Σε αναβρασμό εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γαλλία Αριστερά και Πράσινοι. Εδώ και εβδομάδες κατηγορίες για βία κατά των γυναικών προκαλούν έντονους εσωκομματικούς τριγμούς και αντιπαραθέσεις με πολιτικά στρατόπεδα. Το τελευταίο διάστημα παραιτήθηκαν δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Αριστεράς, αλλά και των Πρασίνων, χωρίς ωστόσο να κοπάσουν η κριτική και οι κατηγορίες. Την ίδια στιγμή άλλοι πολιτικοί χώροι προσπαθούν να επωφεληθούν από τις αιτιάσεις κατά των δύο κομμάτων.

Όλα ξεκίνησαν από το αριστερό «Ανυπότακτη Γαλλία» (La France Insoumise, LFI) και τον φέρελπιν πολιτικό Αντριάν Κατνάς, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα παραδέχθηκε στην αστυνομία ότι σε λογομαχία με τη γυναίκα του την χτύπησε, την εμπόδισε να φύγει και της αφαίρεσε το κινητό. Λίγο αργότερα παραιτήθηκε από τη θέση του συντονιστή του κόμματος. Από την πλευρά του ο ιδρυτής του κόμματος και εμβληματική προσωπικότητα της γαλλικής Αριστεράς Λικ Μελανσόν εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον παραιτηθέντα τονίζοντας ότι: «Ο Αντριέν αποφάσισε να αναλάβει αποκλειστικά την ευθύνη για όσα συνέβησαν. Χαιρετίζω την ειλικρίνεια και το θάρρος του». Οι δηλώσεις αυτές αποτέλεσαν την αφορμή για δημόσια αντιπαράθεση στην Γαλλία.

Χωρίς συνέπειες για κορυφαία κομματικά στελέχη

Η πρωθυπουργός Ελισαμπέτ Μπορν τόνισε: «Προφανώς είναι εξαιρετικά σοκαριστικό να υπάρχει κάποιος ο οποίος θεωρεί σχεδόν ασήμαντη την ενδοοικογενειακή βία». Από την πλευρά του ο μεταβατικός πρόεδρος του «Εθνικού Συναγερμού» Τζορντάν Μπαρντελά κάνει λόγο για «ηθική κατρακύλα της Αριστεράς» υπογραμμίζοντας ότι «για την Αριστερά εκείνη η παραδοχή της ενοχής δεν είναι τίποτα άλλο εκτός από ειλικρίνεια και θάρρος».

Παρόμοια είναι τα προβλήματα και στους κόλπους των Πρασίνων. Ο Ζουλιέν Μπαγιού, από το κόμμα «Ευρώπη, Οικολογία, οι Πράσινοι» (EELV), κατηγορείται για ψυχολογικό πόλεμο στην πρώην σύντροφό του. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, οι οποίες έγιναν δημόσια γνωστές. Παραιτήθηκε ωστόσο από αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας και στη συνέχεια και ως γενικός γραμματέας του κόμματος. Οργή προκάλεσε το γεγονός ότι ενώ το ζήτημα ήταν γνωστό στο αρμόδιο τμήμα σεξουαλικής παρενόχλησης του κόμματος, δεν υπήρξαν συνέπειες για τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο.

Στο μεταξύ όμως κυκλοφορεί και μια άλλη εκδοχή της υπόθεσης Μπαγιού. Η Libération αναφέρεται σε ένα είδος συνωμοσίας σε βάρος του. Για χρόνια, σημειώνει η αριστερή εφημερίδα, σημαντικός αριθμός γυναικών, μεταξύ των οποίων και πρώην συντρόφισσές του, έφτιαχναν φάκελο σε βάρος του. Όπως όλα δείχνουν θα παραμένει αίνιγμα τι πραγματικά συνέβη. Το σίγουρο πάντως είναι ότι επλήγη σημαντικά το κύρος των Πρασίνων.

Έκανε τα στραβά μάτια ο Μακρόν;

Την ώρα που άλλα κόμματα μιλούν για ενόχους στην αριστερά, περισσότερες από 500 ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών καταγγέλλουν ένα σύστημα προστασίας θυτών σε όλα τα κόμματα ανεξάρτητα πολιτικού χώρου. Και πράγματι: Δεν είναι μόνο τα αριστερά κόμματα που κατηγορούνται στη Γαλλία ότι κάνουν, στην ουσία, τα στραβά μάτια όταν πρόκειται για κατηγορίες σχετικά με την σεξουαλική βία και την βία κατά των γυναικών.

Έτσι για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διατηρούσε στο αξίωμά του, τον υπουργό Αλληλεγγύης Νταμιέν Αμπάντ, παρά τις σε βάρος του κατηγορίες για βιασμό. Ο γάλλος πρόεδρος τον απομάκρυνε κάποια στιγμή, αλλά στο πλαίσιο ανασχηματισμού.

Και σαν μην έφθανε αυτό, κατά του υπουργού Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμαμέν διεξήχθη έρευνα με την κατηγορία του βιασμού χωρίς ωστόσο ο υπουργός να ανησυχεί μήπως χάσει τη θέση του. Στο μεταξύ, η δικαιοσύνη έχει βάλει την υπόθεση στο αρχείο. Η υπόθεση αυτή δείχνει ωστόσο πως η κατηγορία για βία κατά των γυναικών συχνά μένει χωρίς επιπτώσεις στο χώρο της γαλλικής πολιτικής.

Ράχελ Μπόσμαϊερ, dpa

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ