Την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο Πουρνάρα προκάλεσε έκθεση για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης ακόμα και για ανήλικους.Με υποσχέσεις για αποφάσεις εντός της ημέρας για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων «Πουρνάρα» ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο κέντρο, 20 χιλιόμετρα έξω από την Λευκωσία. Η άφιξη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Πουρνάρα συνοδεύτηκε σήμερα το πρωί από τις φωνές εκατοντάδων προσφύγων που στριμώχτηκαν στην περίφραξη για να τον δουν, λίγες μέρες αφότου οι άθλιες συνθήκες κράτησης ανηλίκων στο κέντρο οδήγησαν 36 απ’ αυτούς στη Λευκωσία να κοιμούνται στους δρόμους σε μία πρωτοφανή για τα κυπριακά δεδομένα πράξη διαμαρτυρίας.

Παραμένοντας λιγότερο από μία ώρα στο κέντρο Πουρνάρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνομίλησε με άτομα που διαμένουν εκεί, καθώς και με το προσωπικό της δομής, αλλά και με εκπροσώπους του FRONTEX, του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο (Εuaa) και της Europol. Σε δηλώσεις του κατά την αναχώρησή του από το Πουρνάρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέδειξε για ακόμη μία φορά το μεγάλο αριθμό μεταναστών που αναλογικά με τον πληθυσμό της δέχεται η Κύπρος. «Η πρώτη εντύπωση είναι η τραγικότητα την οποία από την μια αντιμετωπίζουν άνθρωποι οι οποίοι έτυχαν εκμετάλλευσης ή γενικότερα ψάχνουν καλύτερες συνθήκες ζωής από την πατρίδα τους, αλλά την ίδια ώρα και η τραγικότητα που αντιμετωπίζει ο τόπος όταν σχεδόν 5% του πληθυσμού μας είναι αιτητές πολιτικού ασύλου,» δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των ανηλίκων και για την αποκάλυψη που έκανε η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού ότι προσφέρεται σε ανήλικα παιδιά ένα κομματάκι ψωμί και ένα μπουκαλάκι νερό τη μέρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «δεν είναι ένα κομματάκι ψωμί, τα είδατε. Λείπει το ρόφημα και αυτό είναι αδιανόητο, να μην υπάρχει ρόφημα. Κατά την άποψη μου είναι σοβαρή παράλειψη. Θα το δούμε και θα το αντιμετωπίσουμε».

Ψωμί και ένα μπουκάλι νερό

Η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη σήμερα στο Πουρνάρα έγινε μετά τη δημόσια τοποθέτηση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπως Μιχαηλίδου για τις συνθήκες διαβίωσης στο Πουρνάρα. Η κ. Μιχαηλίδου χαρακτήρισε τις συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο ειδικά για τα παιδιά ως απαράδεκτες και θλιβερές, αφού όπως είπε «το πρωινό αποτελείτο από ένα μόνο μικρό κομμάτι ψωμί, χωρίς αυτό να συνοδεύεται από οποιοδήποτε ρόφημα» και ότι το απόγευμα παραχωρείται σε κάθε παιδί ένα μικρό μπουκαλάκι νερό για ολόκληρη τη μέρα». Σε σχέση με τους χώρους διαμονής η κ. Μιχαηλίδου κατέγραψε στην έκθεσή της άθλιες και ανθυγιεινές συνθήκες, αφού «σε κάθε δωμάτιο διαμένουν περίπου 15 άτομα, τα οποία μοιράζονται συνήθως ένα κρεβάτι ανά δύο άτομα ενώ κάποια από τα 300 παιδιά που διαμένουν στο Πουρνάρα κοιμούνται στο πάτωμα σε κουβέρτες».

Η κ. Μιχαηλίδου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απουσία πρόσβασης των παιδιών του Πουρνάρα σε οποιασδήποτε μορφής εκπαίδευσης, αλλά και στην απουσία δραστηριοτήτων κατά την πολύμηνη παραμονή τους στο κέντρο. Οι δημόσιες αναφορές της κ. Μιχαηλίδου δεν ήταν οι μόνες που καταδεικνύουν την τραγική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει το κέντρο φιλοξενίας Πουρνάρα. Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε την περασμένη Πέμπτη η επίσης διορισθείσα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού–Λοττίδη, η οποία σε δική της έκθεση τόνισε ότι η παραμονή ασυνόδευτων ανηλίκων στο κέντρο Πουρνάρα δεν συνάδει με το διεθνές νομικό πλαίσιο που αφορά στην προστασία και διαφύλαξη των δικαιωμάτων του παιδιού, ζητώντας από τις αρχές χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για εντοπισμό ή δημιουργία δομών για τη μεταφορά των ασυνόδευτων ανήλικων από το Πουρνάρα.

Ανήλικοι πρόσφυγες στους δρόμους της Λευκωσίας

Η δημόσια τοποθέτηση της Επιτρόπου για τα Δικαιώματα του Παιδιού έγινε μετά την απόφαση περίπου 36 ασυνόδευτων ανήλικων να εγκαταλείψουν το Πουρνάρα την περασμένη Τετάρτη και να μετακινηθούν προς το κέντρο της Λευκωσίας αναζητώντας καταφύγιο στους δρόμους της εντός των τειχών πόλης. Σύμφωνα με μαρτυρία της Εκτελεστικής Διευθύντριας του γραφείου για τον Θρησκευτικό Διάλογο, το οποίο εδρεύει στην περιοχή Σάλπι Εσκιτζιάν, τα παιδιά συγκεντρώθηκαν έξω από την εκκλησία των Μαρωνιτών μετά από δύο ώρες πορείας από τα περίχωρα της Λευκωσίας όπου βρίσκεται το κέντρο Πουρνάρα. Μάλιστα όπως σημείωσε η κ. Εσκιτζιάν, τα περισσότερα παιδιά δεν φορούσαν καν παπούτσια. Οι ανήλικοι έμειναν στο κρύο και τη βροχή συνολικά δύο νύχτες λαμβάνοντας ρουχισμό και γεύματα από απλούς πολίτες αλλά και από μοναχές που διαμένουν στις εγκαταστάσεις του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Χαρίτων.

Έντονη ήταν η αντίδραση του ΑΚΕΛ στις διαπιστώσεις της Επιτρόπου για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, το οποίο ζήτησε ρητώς την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή σημειώνοντας ότι πέραν των 4 εκατομμυρίων χορηγήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Πουρνάρα και πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ ειδικά για τη δημιουργία ανοικτού κέντρου για ασυνόδευτους ανήλικους. Από την πλευρά του πάντως ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής αρνήθηκε κατηγορηματικά πως ανήλικοι διαμένουν εκτός καταλυμάτων που διαθέτουν θέρμανση και κλιματισμό ενώ όπως είπε έχουν μετακινηθεί 90 ανήλικοι σε ξενοδοχειακή μονάδα, σε μια προσπάθεια αποφόρτισης του Κέντρου.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ