Με την αναβολή η Τερέζα Μέι παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει πλειοψηφία για την αποδοχή της Συμφωνίας. Η κυβέρνηση πρότεινε την 21η Ιανουαρίου ως νέα ημερομηνία για την ψηφοφορία.Στην πολλά αναμενόμενη ομιλία της στο Κοινοβούλιο, η Τερέζα Μέι, ανήγγειλε την αναβολή της ψηφοφορίας για την Συμφωνία αποχώρησης και της Διακήρυξης των μελλοντικών σχέσεων με την Ευρωπαική Ενωση, που είχε, αρχικώς, προγραμματιστεί για το απόγευμα της Τρίτης.

«Η αναβολή υπαγορεύεται από το γεγονός ό,τι πολλοί βουλευτές ζητούν περεταίρω διαβεβαιώσεις όσον αφορά στο άρθρο 20 της Συμφωνίας που αναφέρεται στο backstop, την εγγύηση των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία. Η κυβέρνηση θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες, να αποσαφηνιστούν, από κοινού, τυχόν ασάφειες», τόνισε η κ.Μέι.

Παράλληλα επανέλαβε πως η Συμφωνία είναι η μόνη που εγγυάται τις καλές σχέσεις με την Ευρώπη, που σταματάει την ανεξέλεγκτη μετανάστευση και δίνει την δυνατότητα σύναψης διακρατικών εμπορικών σχέσεων με τρίτες χώρες.

Θα συμφωνήσει η ΕΕ σε μικροαλλαγές στη Συμφωνία;

Η αναβολή, πρόσθεσε η πρωθυπουργός, γίνεται ώστε να ενημερωθούν επί των λεπτομερειών της Συμφωνίας οι βουλευτές που δήλωσαν πως θα την καταψηφίσουν. Ήταν μια έμμεση παραδοχή ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πως υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει πλειοψηφία για την αποδοχή της Συμφωνίας.

Η πρωθυπουργός, προκάλεσε ανοιχτά το Εργατικό Κόμμα να καταθέσει εναλλακτικό σχέδιο, κατηγορώντας την ηγεσία του για παραπλάνηση και παραπληροφόρηση των πολιτών, με πυροτεχνήματα και όχι με ουσιαστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις.

Επιβεβαίωσε, ακόμη, πως στο διάστημα που θα μεσολαβήσει έως την νέα ψηφοφορία, η ίδια θα έχει επαφές με τους ευρωπαίους ηγέτες, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα ενημερώσει τα μέλη του κοινοβουλίου για κάθε βήμα της «μίνι» διαπραγμάτευσης.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός επιβεβαίωσε, επίσης, πως από τις επαφές που είχε όλο το Σαββατοκύριακο και το πρωί της Δευτέρας με ηγέτες και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκύπτει ότι είναι διατεθειμένοι να συμφωνήσουν σε κάποιες μικρές αλλαγές, εφόσον, δεν επηρεάζουν το πλαίσιο της Συμφωνίας.

Η κυβέρνηση πρότεινε την 21η Ιανουαρίου ως νέα ημερομηνία της ψηφοφορίας.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ