Το αίτημα του Λονδίνου για παράταση του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου αντί της 29ης Μαρτίου, που ήταν προγραμματισμένο, θα παρουσιάσει το απόγευμα στους 27 ευρωπαίους ομολόγους της, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.Η βρετανίδα πρωθυπουργός έστειλε χθες και επισήμως το αίτημα στους προέδρους των αρμόδιων κοινοτικών οργάνων, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ οι πρώτες αντιδράσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων ήταν επιφυλακτικές εξαιτίας των νομικών κυρίως προβλημάτων, που θα μπορούσε να δημιουργήσει αυτή η χρονική παράταση.

Ειδικότερα, οι Ευρωπαίοι δεν είναι αντίθετοι με μια μικρή παράταση υπό την προϋπόθεση ότι η βρετανική βουλή θα εγκρίνει τη συμφωνία ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου της 25ης Νοεμβρίου για το Brexit πριν από τις 29 Μαρτίου. Αυτό που νομικά δημιουργεί προβλήματα είναι το ό,τι εάν μέχρι τις 23 Μαΐου, που θα γίνουν ευρωεκλογές, οι Βρετανοί δεν έχουν ψηφίσει συμφωνία, τότε υποχρεούνται ως κράτος-μέλος να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές, κάτι που το Λονδίνο δεν επιθυμεί.

Εν αναμονή της νέας ψηφοφορίας στη βρετανική βουλή

Σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναζητήσουν τρόπους ανταπόκρισης στο αίτημα της κ. Μέι, ωστόσο αυτό δεν θα είναι εύκολο. Το πιθανότερο σενάριο είναι πως θα περιμένουν μέχρι την προσεχή εβδομάδα να δουν εάν υπάρξει νέα ψηφοφορία στη βρετανική βουλή για την έγκριση της συμφωνίας και αναλόγως να πράξουν.

Όπως εξήγησε χθες και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, εάν υπερψηφιστεί η συμφωνία τότε θα δοθεί με γραπτή διαδικασία η παράταση που ζητάει το Λονδίνο, ενώ σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας, τότε το πιθανότερο είναι να γίνει μια έκτακτη σύνοδος των ευρωπαίων ηγετών πριν τις 29 Μαρτίου για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Το κακό σενάριο, δηλαδή ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου, μπορεί να μην είναι σήμερα το πιθανότερο, ωστόσο οι Βρυξέλλες και τα κράτη-μέλη έχουν προετοιμαστεί και για αυτό. Το Συμβούλιο Υπουργών και η Ευρωβουλή ενέκριναν τις προηγούμενες μέρες και τα τελευταία έκτακτα μέτρα ώστε σε περίπτωση σκληρού Βrexit να αποτραπεί ένα χάος κυρίως στις μεταφορές, τις συναλλαγές και στη διακίνηση των πολιτών.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ