Τα βρετανικά μέσα σχολιάζουν την ομιλία Τζόνσον στο συνέδριο των Συντηρητικών ως «κενή» και «πομπώδη», ενώ διάχυτη είναι η ανησυχία για αύξηση του κόστους ζωής.Αρκετά αστεία, φανφάρες και ασαφείς υποσχέσεις: Σε αυτό το κλίμα σχολιάζεται σήμερα το τέλος του συνεδρίου των Συντηρητικών στο Μάντσεστερ και κυρίως η ομιλία του Μπόρις Τζόνσον.

Οι επόμενοι μήνες για πολλούς Βρετανούς προβλέπονται δύσκολοι, σε μια περίοδο όπου όλοι ήλπιζαν ότι θα ηρεμήσουν από το βάρος της πανδημίας. Η 45λεπτη ομιλία του επικοινωνιακού και ευδιάθετου Μπόρις Τζόνσον αναφερόταν κυρίως σε ένα μέλλον που δεν υπολογίζει το παρόν.

Ανησυχία για την αύξηση του κόστους ζωής των Βρετανών

Η ενεργειακή κρίση, που επέφερε τεράστια άνοδο στις τιμές του φυσικού αερίου και στους λογαριασμούς των νοικοκυριών, οι ελλείψεις οδηγών βαρέων οχημάτων που δημιούργησαν προβλήματα στον ανεφοδιασμό καυσίμων και τροφίμων, προκαλώντας ανησυχία για την περίοδο των Χριστουγέννων, είναι μόνο κάποια από τα προβλήματα. Και όλα αυτά έμειναν αναπάντητα, καθώς ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν προέβη σε καμία πρόταση επίλυσής τους.

Ήδη είναι σίγουρο ότι ο λογαριασμός του φυσικού αερίου αυξάνεται ετησίως κατά 139 λίρες (περίπου 163 ευρώ), ενώ οι προβλέψεις του ινστιτούτου ενεργειακών ερευνών Cornwall χρωματίζουν με ακόμη πιο μελανά χρώματα την εικόνα, εκτιμώντας μία περαιτέρω αύξηση του ανώτατου ορίου τον Απρίλη, η οποία θα επιβαρύνει τον καταναλωτή με επιπλέον 400 λίρες ετησίως.

Και ενώ το „levelling up” της χώρας ήταν το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου, περιλαμβάνοντας υποσχέσεις για αυξήσεις μισθών τα επόμενα χρόνια, το μόνο βέβαιο αυτή τη στιγμή είναι η άνοδος των φόρων, που όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός θα δεχόταν ακόμα και η Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ο Μπόρις Τζόνσον θέλησε απλά να καθησυχάσει λέγοντας ότι η αύξηση του κόστους ζωής είναι απόρροια μιας πρωτοφανούς πανδημίας και άρα παροδική, ωστόσο είναι γνωστό ότι κάτι τέτοιο δύσκολα αντιστρέφεται. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι ακόμα και οι επιχειρηματίες που τάχθηκαν υπέρ του Μπρέξιτ και διατηρούν παραδοσιακά καλές σχέσεις με τον Συντηρητικό χώρο, μετά το τέλος της ομιλίας Τζόνσον προειδοποίησαν τον πρωθυπουργό ότι «δεν προτίθενται να γίνουν σφουγγάρια που θα απορροφήσουν τις αυξήσεις στα κόστη».

Μένει να δούμε τις λεπτομέρειες όταν θα γνωστοποιηθούν δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σούνακ στα τέλη Οκτωβρίου, όπου θα κάνει έναν επίσημο απολογισμό της κατάστασης της οικονομίας και θα παρουσιάσει τις προβλέψεις για την επόμενη τριετία.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ