Η ΕΕ δίνει δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία με στόχο να αντιμετωπίσει το θέμα των προσφύγων. Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο διαπιστώνει ωστόσο πως τα χρήματα δεν αξιοποιούνται σωστά.Η ΕΕ δίνει δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία με στόχο να αντιμετωπίσει το θέμα των προσφύγων. Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο διαπιστώνει ωστόσο πως τα χρήματα δεν αξιοποιούνται σωστά.

Τα χρήματα που δίνει η ΕΕ στην Τουρκία για τους πρόσφυγες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με πολύ καλύτερο τρόπο. Στο αποτέλεσμα αυτό καταλήγει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο σε πρόσφατη έκθεσή του.

Τουλάχιστον το ήμισυ των χρημάτων που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα δεν έχει επιφέρει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα και θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση στη διάθεσή τους.

Ως οι πλέον προβληματικοί τομείς αναδεικνύονται εκείνοι της προστασίας των προσφύγων, της εκπαίδευσής τους αλλά και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Κακή συνεννόηση ΕΕ και Τουρκίας

Εδώ και πάνω από δυο χρόνια η Τουρκία έχει δεσμευθεί για αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων ούτως ώστε να παρεμποδίζει ανθρώπους από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν να πηγαίνουν στην Ευρώπη. Σε αντάλλαγμα η ΕΕ στηρίζει οικονομικά την τουρκική κυβέρνηση ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί το θέμα των προσφύγων. Μέχρι στιγμής έχει υποσχεθεί έξι δισεκατομμύρια ευρώ για τα 3,6 εκατομμύρια προσφύγων που διαβιούν στην Τουρκία. Καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει δεχθεί τόσους πολλούς πρόσφυγες στο έδαφός της.

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο επικρίνει τώρα την αναποτελεσματικότητα της διοίκησης καθώς και τις υψηλές δαπάνες για την πραγματοποίηση σχεδίων που αφορούν προγράμματα βοήθειας σε μετρητά για τους πρόσφυγες. Χρήματα δηλαδή που δικαιούνταν οι πρόσφυγες δεν μπορούσαν να φθάσουν στα χέρια τους, εξαιτίας της κακής συνεννόησης μεταξύ των διοικήσεων της Κομισιόν, της Τουρκίας αλλά και των ΗΕ.

Εκτός αυτού προβλήματα διαπιστώνονται στην αποκομιδή των σκουπιδιών καθώς και στην ένταξη των προσφύγων στην αγορά εργασίας. Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο διαπιστώνει στην έκθεσή του ότι η Κομισιόν και οι τουρκικές αρχές δεν κατάφεραν να βρουν έναν τρόπο να συνεννοηθούν και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.

Η Κομισιόν από την πλευρά της επισημαίνει αναφορικά με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι πολλά από τα πρότζεκτ δεν μπορούν να υλοποιηθούν επειδή η Τουρκία δεν είχε καταθέσει ώριμες προτάσεις.

DPA / Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ