Η συγκυβέρνηση Λέγκας και Πέντε Αστέρων εγκρίνει σήμερα τα νέα αναπτυξιακά μέτρα. Στα κύρια μέτρα συμπεριλαμβάνεται η πώληση δημοτικών ακινήτων αλλά και η ρύθμιση χρεών προς τους δήμους.Η ιταλική κυβέρνηση εγκρίνει σήμερα νέα μέτρα για την στήριξη της οικονομίας, επτά εβδομάδες πριν την κρίσιμη αναμέτρηση των Ευρωεκλογών. Πρόκειται για μια απάντηση στις προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες η οικονομία της χώρας φέτος θα μείνει στάσιμη. Είναι εκτίμηση τόσο της Κομισιόν όσο και της ίδιας της Τράπεζας της Ιταλίας.

Στα κύρια μέτρα στα οποία θα δοθεί "πράσινο φως” από το υπουργικό συμβούλιο συμπεριλαμβάνεται η πώληση ακινήτων που ανήκουν σε πολλούς δήμους, όπως και ρύθμιση που ευνοεί τους πολίτες, οι οποίοι χρωστούν χρήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το πρώτο μέτρο κατέστη αναγκαίο μετά την διαπίστωση ότι το μεγαλύτερο μέρος των αξιοποιήσιμων ακινήτων ανήκει στις δημοτικές αρχές και όχι στην κεντρική κυβέρνηση της Ρώμης.

Επικρίσεις από την αντιπολίτευση

Όπως γράφει ο ιταλικός Τύπος, εγκρίνεται και η στήριξη του Κρατικού Ταμείου το οποίο βοηθά τους ιταλούς να αγοράζουν το πρώτο τους σπίτι. Κύριος πολιτικός στόχος της κυβερνητικής συμμαχίας Λέγκα και Πέντε Αστέρων πάντως είναι η αποζημίωση των πολιτών που έχασαν χρήματα από τα σκάνδαλα και τις διάφορες συγχωνεύσεις και διασώσεις των τραπεζών. Οι λεπτομέρειες, όμως, αναμένεται να καθοριστούν με ειδικά κυβερνητικά διατάγματα, τις ερχόμενες ημέρες.

Παράλληλα, αναμένεται να δοθεί έμφαση στα δημόσια έργα ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν πολλά εργοτάξια και να χρησιμοποιηθούν για το σύνολο των έργων περισσότερες εταιρίες του ιδιωτικού τομέα. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε ελπίζει να οδηγήσει την χώρα προς την οικονομική ανάπτυξη όπως είχε υποσχεθεί κατά την ανάληψη των καθηκόντων της πριν από έντεκα μήνες. Προς το παρόν, όμως, πολλοί εκφράζουν έντονη ανησυχία.

Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση, με τον Νικόλα Τζινγκαρέτι, τονίζει ότι η Ιταλία βρίσκεται σε δραματική κατάσταση ενώ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διαπίστωσε ότι χρειάζεται μια αλλαγή πορείας. Αλλά τα Πέντε Αστέρια και ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι επιμένουν ότι θα κυβερνήσουν μαζί για άλλα τέσσερα χρόνια και τα οικονομικά προβλήματα της χώρας εξαρτώνται από την γενικότερη κατάσταση της Ευρώπης.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ