Με πρωτοβουλία και δαπάνη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» αναστηλώθηκε μια από τις ιστορικές πηγές της Σκιάθου, η πηγή στη θέση “Πρυί”.

Η πηγή βρίσκεται επί του ιστορικού μονοπατιού της Σκιάθου, που συνέδεε την μεσαιωνική κάστρο-πολιτεία «Κάστρο» της Σκιάθου με το σημερινό λιμάνι. Όταν περί το 1350 οι Σκιαθίτες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την παλιά πόλη και να εγκατασταθούν στο βόρειο μέρος του νησιού, το γνωστό Κάστρο, “εξ ανάγκης δια φύλαξιν κατά των πειρατών και των βαρβάρων”, όπως αναφέρει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στο διήγημα ‘Στο Χριστό στο Κάστρο’, προέκυψε η ανάγκη κατασκευής μονοπατιού. Σήμερα σώζονται λιθόστρωτα τμήματά του σε τέσσερα σημεία , στα τοπωνύμια ρέμα Μαμούς, Κρύο Πηγάδι, Τρεις Σταυροί και Πρυί.

Η τοποθεσία ονομάστηκε ΄Πρυί’ (Πυργί) από τα ερείπια του στρογγυλού αρχαίου Πύργου, ο οποίος προστατεύεται ως ιστορικό-διατηρητέο μνημείο από το 1965 με Υπουργική Απόφαση (ΥΑ 3988/21-9-1965 – ΦΕΚ 644/Β/2-10-1965).

Επί του λιθόστρωτου είχε κατασκευασθεί μια μικρή στέρνα για να συγκεντρώνει το νερό, η οποία σώζεται έως σήμερα,. Το 1936 κατασκευάστηκε όπως αναγράφεται στην μαρμάρινη πλάκα, μια μικρή μαρμάρινη βρύση, η οποία κατεδαφίστηκε τη δεκαετία του 1980, όταν έγιναν εργασίες διάνοιξης του μονοπατιού και μετατροπής του σε δρόμο.

Τα μαρμάρινα σπαράγματα της πηγής, είχε φυλάξει ο κ. Κωνσταντίνος Κανταράκιας του Ιωάννη (πρώην Δημοτικός Σύμβουλος), ο οποίος τα παρέδωσε στο Σύλλογο για την αναστήλωση της πηγής. Τις εργασίες της αναστήλωσης ανέθεσε ο Σύλλογος στον αξιόλογο γλύπτη του νησιού μας κο Σταύρο Τσιμπλιαράκη.

Στόχος του Συλλόγου είναι να συνεχίσει το αναστηλωτικό έργο των πηγών, ενός ιδιαίτερου κομματιού της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας, το οποίο οφείλουμε να προστατέψουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Η δράση έχει άλλωστε ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλιο, όταν με πρωτοβουλία και δαπάνη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» αναστηλώθηκε η πιο ιστορική πηγή της Σκιάθου, η πηγή του Προφήτη Ηλία, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν εργασίες καθαρισμού και ευπρεπισμού, στις πηγές, “Μαμούς”, “Βασιλιά” και “Κρύο πηγάδι”.

Ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά τον κ. Σταύρο Τσιμπλιαράκη για το εξαιρετικό αποτέλεσμα της εργασίας του, τους κυρίους Δημήτρη Λειβαδιά και Γιώργο Στεφανίδη για την προσφορά υλικών, και το Δήμο Σκιάθου για την παραχώρηση της άδειας των εργασιών και για τη διάθεση των υπαλλήλων της τεχνικής υπηρεσίας, για δύο μέρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ