Σε συγκεκριμένες αποφάσεις για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό κατέληξε η κρίσιμη άτυπη συνάντηση των δύο ηγετών Ν. Αναστασιάδη και Μ. Ακιντζί στην οικία της ειδικής αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Ε.Σπέχαρ στη νεκρή ζώνη. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της συνάντησης, που κράτησε πέραν των τριών ωρών, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ζητήσουν την εκ νέου κάθοδο της αμερικανίδας ειδικής απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λούτ, πιθανότατα στο τέλος Αυγούστου για πραγματοποίηση συναντήσεων με τις δύο πλευρές. Ακολούθως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην πραγματοποίηση μιας τριμερούς συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πιθανότατα μετά την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο. Τέλος, αν και δεν υπάρχει ανακοίνωση, δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν τους δύο ηγέτες να δήλωσαν έτοιμοι να εργαστούν για την πραγματοποίηση μιας άτυπης διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό στα πρότυπα της διάσκεψης του Κραν Μοντανά σε χρόνο που ακόμα δεν έχει αποφασιστεί.

Ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα τα Ηνωμένα Έθνη

Ανακοίνωση για την σημερινή άτυπη συνάντηση εξέδωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο στην οποία αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σε βάθος όλες τις βασικές αρχές του Κυπριακού. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να συνεχίσουν την προσπάθεια υπό την κ. Λουτ για συνομολόγηση των όρων αναφοράς που θα δώσουν τη δυνατότητα για δομημένες διαπραγματεύσεις με την αίσθηση του επείγοντος. Εξάλλου τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ετοιμότητά τους για πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με το πέρας της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο.

Δηλώσεις του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη

Σε δηλώσεις του από το Προεδρικό Μέγαρο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προχώρησε σε μια αποτίμηση των όσων συζητήθηκαν τονίζοντας ότι η πρόταση του για αποκέντρωση των εξουσιών βρήκε πρόσφορο έδαφος στην τουρκοκυπριακή πλευρά και θα είναι αντικείμενο συζήτησης στις διαπραγματεύσεις. Ο Πρόεδρος είπε ότι ήγειρε το θέμα των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στον Μουσταφά Ακιντζί ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα των τουρκοκυπριακών σχεδιασμών για την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων. Για το θέμα των υδρογονανθράκων, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε την πρόταση του για δημιουργία μικτής επιτροπής για συνδιαχείριση η οποία ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ωστόσο ότι δεν έμεινε στην απόρριψη της Πρότασης Ακιντζί αλλά προχώρησε σε αντιπροτάσεις οι οποίες θα τύχουν μελέτης από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων. Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με τον Νίκο Αναστασιάδη κατέληξαν πως δημιουργούνται οι προοπτικές και οι προϋποθέσεις να συνεχιστεί η συνεργασία με την κ. Λουτ προκειμένου να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς ανεξαρτήτως διαφωνιών που παραμένουν, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια τριμερής συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ. Από την τριμερή είπε θα διαφανεί κατά πόσο μπορεί να συγκληθεί άλλη συνάντηση με στόχο πλέον την ουσιαστική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ