H στάση της ιταλικής κυβέρνησης παραμένει, παρά τη δικαστική απόφαση για το Sea Watch 3, που έκανε σαφές ότι προέχει η διάσωση κάθε ανθρώπινης ζωής – μία αρχή που θα πρέπει να αποτελεί βάση για κάθε νέο νόμο μελλοντικά.Ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι επιμένει και δεν δέχεται να κάνει πίσω. Πενηντατέσσερεις μετανάστες και πρόσφυγες διασώθηκαν από την ΜΚΟ Mediterranea: το ιστιοφόρο της βρισκόταν σήμερα το πρωί κοντά στην Λαμπεντούζα. Οι εθελοντές δεν θέλησαν να παραδώσουν τους διασωθέντες στην λιβυκή ακτοφυλακή λόγω των σφοδρών συγκρούσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην χώρα, αλλά ούτε και να κατευθυνθούν προς την Τυνησία, διότι δεν την θεωρούν ασφαλές λιμάνι. Ο Σαλβίνι όμως τόνισε και πάλι ότι το λιμάνι της Λαμπεντούζα παραμένει κλειστό. Στους διασωθέντες συμπεριλαμβάνονται και γυναίκες που κυοφορούν, μια εκ των οποίων αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Το ιστιοφόρο δεν διαθέτει επαρκές νερό και τρόφιμα, ενώ οι μετανάστες δεν μπορούν ούτε να προστατευθούν από τον ήλιο κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.

Τελικά σύμφωνα με την τηλεόραση της Rai η Ιταλία συνεννοήθηκε με την Μάλτα να δεχθεί εκείνη τους πενηντατέσσερεις «απελπισμένους της θάλασσας» και να τους μεταφέρει στο νησί με στρατιωτικό πλοίο της. Βέβαια ως αντάλλαγμα η Ρώμη θα πρέπει να πάρει από την Βαλέτα πενηνταπέντε μετανάστες που βρίσκονται ήδη εκεί. Τα μέλη του πληρώματος της ιταλικής ανθρωπιστικής οργάνωσης πάντως έκαναν γνωστό ότι δεν πληροφορήθηκαν επίσημα από τις αρχές της Ρώμης για την εξέλιξη αυτή.

Για τον γραμματέα της Λέγκα το μόνο σημαντικό ήταν να μην εισέλθει το πλοίο της Mediterranea σε ιταλικό λιμάνι. Διότι ουσιαστικά συνεχίζει να θεωρεί τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ανεπιθύμητες. «Δεν μας θέλουν επειδή είμαστε οι μόνοι μάρτυρες που μπορούν να πληροφορήσουν τον κόσμο ότι οι άνθρωποι που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη συνεχίζουν να πνίγονται μέσα σε κλίμα γενικής αδιαφορίας», λένε τα μέλη της ΜΚΟ.

Την ίδια ώρα όμως δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα για όσους ανθρώπους φτάνουν στην Λαμπεντούζα από την βόρεια Αφρική με αλιευτικά ή σώζονται από ιταλικά στρατιωτικά πλοία και ταχύπλοα. Διαφορετικά μέτρα και σταθμά, ακόμη και αν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ