Ένοπλη σύγκρουση μεταξύ αστυνομίας και μελών παρακρατικής οργάνωσης Καθολικών σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βόρεια Ιρλανδία. Απολογισμός: μια δημοσιογράφος νεκρή και βομβαρδισμένα αστυνομικά και ιδιωτικά οχήματα.Σε παρακλάδι του ΙΡΑ που δεν αναγνωρίζει την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1997, αποδίδεται ο θάνατος 29χρονης δημοσιογράφου, γνωστής για τον αγώνα της υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων στην Καθολική κοινότητα της Βόρειας Ιρλανδίας.

Τα αιματηρά επεισόδια ξεκίνησαν με την Αστυνομική επιχείρηση σε Καθολική συνοικία του Ντέρι, δεύτερης μεγάλης πόλης στην Βόρεια Ιρλανδία. Η αστυνομία είχε πληροφορίες για την ύπαρξη οπλοστασίου της τρομοκρατικής οργάνωσης «Νέος ΙΡΑ». Ήταν μια προληπτική επιχείρηση, που είχε ως στόχο να αποτρέψει ένοπλη συγκρούσει εν όψει της επετείου αιματηρών συγκρούσεων στο Δουβλίνο το 1916 γνωστών ως Easter Rising.

Τα πιθανά αίτια της επίθεσης

Η οργάνωση Νέος ΙΡΑ έχει έδρα το Ντέρι και τον Ιανουάριο είχε πραγματοποιήσει βομβιστική επίθεση έξω από δικαστήριο της πόλης. Ιδρύθηκε το 2012 από μικροομάδες που αντιτίθενται στην ειρηνευτική συμφωνία. Στην τρομοκρατική του πορεία, ο «Νέος ΙΡΑ» σκότωσε δύο εργαζόμενους των φυλακών και χθες μια δημοσιογράφο η οποία, μαζί με άλλους συναδέλφους της, στεκόταν δίπλα στα αστυνομικά αυτοκίνητα.

Η επίσκεψη αντιπροσωπείας του Αμερικανικού Κογκρέσου, με επικεφαλής την πρόεδρό της, Νάνσι Πελόσι δεν αποκλείεται να ήταν μια από τις αιτίες των χθεσινών συγκρούσεων. Αποστολή της είναι η υποστήριξη των ΗΠΑ στην ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής με την οποία τερματίστηκε ο εμφύλιος πόλεμος στην Βόρεια Ιρλανδία.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Κοσμά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ