Έκτακτη συνεδρίαση μεταξύ των 27 Ευρωπαίων ηγετών και της Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.Τη σύγκλιση έκτακτης συνεδρίασης μεταξύ των 27 Ευρωπαίων ηγετών και της Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, προκειμένου να υπογράψουν το σχέδιο της συμφωνίας για το Βrexit που επιτεύχθηκε την Τετάρτη το βράδυ σε τεχνικό επίπεδο, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με το επιχείρημα ότι έχει επιτευχθεί η απαραίτητη προσέγγιση που δικαιολογεί τη σύγκλιση της συνόδου στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Στις Βρυξέλλες, έδρα των κοινοτικών οργάνων, επικρατεί ικανοποίηση για τη συμφωνία, ενώ η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι πως τα 27 κράτη μέλη θα την αποδεχθούν. Οι όποιες επιφυλάξεις και ανησυχίες έχουν να κάνουν με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις δυσκολίες που έχει η Τερέζα Μέι να κάνει τη συμφωνία αποδεκτή στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος. Και οι σημερινές παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών, μεταξύ των οποίων και του αρμόδιου υπουργού για το Βrexit Ντομινίκ Ράαμπ, μάλλον δικαιολογούν τις ανησυχίες των Ευρωπαίων.

Ικανοποίηση σε γενικές γραμμές για την ενδιάμεση συμφωνία

Η συμφωνία για την έξοδο ικανοποιεί τις Βρυξέλλες, αλλά και τα κράτη μέλη γιατί διασφαλίζει την αποφυγή των λεγόμενων «σκληρών συνόρων» μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας, που είναι βρετανική επικράτεια και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, κράτους μέλους της ΕΕ. Η Βόρεια Ιρλανδία θα υπόκειται σε συγκεκριμένους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ώστε να αποφεύγονται oι διασυνοριακοί έλεγχοι με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Αναφορικά με τη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών, την προσεχή εβδομάδα, οι δύο πλευρές θα οριστικοποιήσουν το τελικό κείμενο της πολιτικής δήλωσης για το θέμα αυτό που θα συνοδεύει τη συμφωνία για το Brexit. Στη συνέχεια και μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019, θα οριστικοποιηθεί η νέα συμφωνία για το σύνολο των εμπορικών σχέσεων, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Από τις 29 Μαρτίου 2019 και μέχρι το τέλος του 2020, θα υπάρχει ένα μεταβατικό καθεστώς, όπου το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να συμμετέχει στην ενιαία αγορά, να συνεισφέρει στον κοινοτικό προϋπολογισμό, αλλά δεν θα έχει συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ