Η συγγραφική καριέρα της υποψήφιας καγκελαρίου των Πρασίνων τελείωσε οριστικά. Το βιβλίο της αποσύρεται από την κυκλοφορία λόγω λογοκλοπής. Μένει ο στίβος της πολιτικής.Αυτές τις ημέρες με κρούσματα και θανάτους σε επίπεδα ρεκόρ θα νόμιζε κανείς ότι η είδηση θα έμενε στο περιθώριο. Αλλά δεν έγινε ακριβώς έτσι. Η συμπρόεδρος των Πρασίνων και πρώην υποψήφια καγκελάριος του κόμματος, αποφάσισε να αποσύρει οριστικά από τα ράφια των βιβλιοπωλείων το βιβλίο της με τον τίτλο “Τώρα. Πώς θα ανανεώσουμε τη χώρα μας”, αξίας 19.99 ευρώ, που κυκλοφόρησε παράλληλα σε ηλεκτρονική και ηχητική μορφή. Όμως η αξία ή απαξία του δεν αντικατοπτρίζεται στο οικονομικό αποτύπωμα, αλλά στον πλούτο των προτάσεων Μπέρμποκ για τον πράσινο μετασχηματισμό της Γερμανίας. 240 σελίδων χωρίζεται σε 4 κεφάλαια με τους τίτλους “Ο άνθρωπος στο επίκεντρο”, “Αλλαγή για να το κάνουμε καλύτερα”, “Ανανέωση απαιτεί υποστήριξη” και “Ευρωπαϊκή δράση”. Πλούτος δικών της προτάσεων;

Δεν ήταν “καλοτάξιδο”

Η συγγραφέας αποφάσισε να αποσύρει το πόνημά της από την κυκλοφορία. Το αιτιολόγησε με την κριτική που δέχθηκε μετά από κατηγορίες για λογοκλοπή. “Κατόπιν ωρίμου σκέψης η κυρία Μπέρμποκ αποφάσισε να σταματήσει την προσφορά του βιβλίου της στο εμπόριο” ανακοίνωσε χθες ο εκδοτικός οίκος Ullstein στο Βερολίνο. “Η Μπέρμποκ δήλωσε στον εκδοτικό οίκο ότι δεν είναι εφικτή μια έγκαιρη επεξεργασία του περιεχομένου λόγω του ότι ο προεκλογικός αγώνας και στη συνέχεια οι διερευνητικές και οι διαπραγματεύσεις δεν αφήνουν τον απαραίτητο χώρο για συμπληρωματική επεξεργασία, κάτι που δεν φαίνεται να αλλάξει τους επόμενους μήνες. Ο εκδοτικός οίκος σέβεται αυτήν την απόφαση” καταλήγει η ανακοίνωση. Από την πλευρά της η Ανναλένα Μπέρμποκ ευχαρίστησε τον εκδοτικό οίκο για την κατανόηση. “Όπως φαίνεται καθαρά από το περιεχόμενο του βιβλίου, η χώρα μας χρειάζεται εκσυγχρονισμό για ένα καλό μέλλον. Γι αυτό τον λόγο θα ήθελα να κάνω ό,τι μπορώ τα επόμενα χρόνια για να το καταστήσω δυνατόν”. Και ίσως να τα καταφέρει ως υπουργός της νέας κυβέρνησης συνασπισμού, όπως θρυλείται ότι θα γίνει. Γιατί ως συγγραφέας το βιβλίο της δεν ήταν καλοτάξιδο.

Το ταξίδι σταμάτησε, όταν μεσούντος του προεκλογικού αγώνα ο Αυστριακός κυνηγός λογοκλοπών, Στέφαν Βέμπερτ, κατέληξε στο συμπέρασμα μεταξύ άλλων ότι πολλά σημεία των κειμένων είναι “ξεπατικωτούρα” αποσπασμάτων από κείμενα άλλων βιβλίων χωρίς να αναφέρεται η πηγή.Ο εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων καταδίκασε τις κατηγορίες ως “απόπειρα εξόντωσης χαρακτήρων”. Η ίδια η Μπέρμποκ τοποθετήθηκε την 1η Ιουλίου σε ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη του γυναικείου περιοδικού Brigitte. “Πολλές ιδέες άλλων έχουν ληφθεί υπόψη, αλλά δεν πρόκειται για βιβλίο αναφοράς, περιέγραψα τον κόσμο με δεδομένα και ρεαλισμό, και τα σχέδιά μου για τη χώρα” είπε. 7 ημέρες αργότερα, σε συνέντευξη στην Süddeutsche Zeitung παραδέχθηκε ότι “εκ των υστέρων θα ήταν καλύτερα αν είχα δουλέψει με κατάλογο πηγών”.

Πιο τυχερή ίσως ως υπουργός

Το συμβάν ανέκοψε μαζί με άλλα και το φιλόδοξο ταξίδι της Μπέρμποκ – και των Πρασίνων – για την κατάκτηση για πρώτη φορά στην ιστορία τους της καγκελαρίας, κάτι που πολλοί από τους κομματικούς της φίλους, και πρώτα από όλα ο έτερος συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ, δεν μπορούν να της το συγχωρήσουν. Γιατί δεν ήταν μόνο το βιβλίο. Στις 25 Μαΐου ανακοινώθηκε ότι η Μπέρμποκ δήλωσε καθυστερημένα στη Βουλή έκτακτη πληρωμή 25.000 ευρώ από το κόμμα. Λίγες μόνο μέρες αργότερα έγινε γνωστό ότι ορισμένα στοιχεία του βιογραφικού της, όπως σπουδές, συμμετοχή σε οργανώσεις, ή προϋπηρεσία, έπρεπε να τύχουν “επεξεργασίας”. Έτσι ενώ μόλις ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά της οι δημοσκοπήσεις πήγαιναν από ρεκόρ σε ρεκόρ, με την πάροδο του χρόνου τα ποσοστά συρρικνώθηκαν σε σημείο που αρχές Σεπτεμβρίου, λίγες εβδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές, ο τύπος να αναρωτηθεί, εάν μπορεί να σταθεί ώς υποψήφια καγκελάριος. Η απώλεια εμπιστοσύνης στο πρόσωπό της ήταν μεγάλη.

Όλα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν.Το όνομα της Μπέρμποκ ακούγεται τώρα πολύ έντονα ανάμεσα σε άλλα που θα αναλάβουν υπουργεία.Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου (Handelsblatt) λέγεται ότι ενδέχεται να γίνει υπουργός ενός σούπερ υπουργείου Περιβάλλοντος ή Κλίματος με δικαίωμα βέτο σε θέματα αρμοδιότητάς του. Ή ακόμη και ενός υπουργείου Εξωτερικών, αν και ο Όσκαρ Λαφοντέν, που “συνταξιοδοτήθηκε” πολιτικά στο κόμμα “Η Αριστερά” είπε (Welt) ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό. Έτσι ή αλλιώς θεωρείται βέβαιο ότι κάποιο ρόλο θα αναλάβει στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, όταν σχηματιστεί. Ξαναζέσταμα μιας διαμάχης για ένα βιβλίο, που δεν φαίνεται να διαβάζεται από πολλούς, δεν πρόκειται να γίνει. Από μια υπουργοποιήσιμη πολιτικό περιμένουν να δουν όσοι την ψήφισαν, αλλά και όσοι δεν την ψήφισαν, πώς θα μετουσιώσει το όραμά της για μια αλλαγή στη Γερμανία. Στην πράξη, όχι στα βιβλία.

Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ