Σε μία αιφνιδιαστική εξέλιξη το κρατίδιο του Σλέσβιγκ Χόλσταιν ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα ανοίγουν οι εξωτερικοί χώροι στην εστίαση. Ναυαγεί η πρόταση Μέρκελ για αυστηρό λόκνταουν;Η ανακοίνωση έγινε το βράδυ της Τετάρτης από τον χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό του Σλέσβιγκ Χόλσταιν Ντάνιελ Γκύντερ: Σε περιοχές που δεν υπερβαίνουν την κρίσιμη τιμή 100 στον δείκτη των επτά ημερών (πάνω από 100 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους επί επτά συνεχείς ημέρες) οι επιχειρήσεις της εστίασης θα μπορούν να ανοίξουν για να εξυπηρετούν πελάτες σε εξωτερικούς χώρους, τηρώντας συγκεκριμένα υγειονομικά μέτρα. Σε αυτά περιλαμβάνεται η καταγραφή στοιχείων του πελάτη για την ενδεχόμενη ιχνηλάτηση μελλοντικών κρουσμάτων, ο περιορισμός σε πέντε άτομα από δύο νοικοκυριά (με εξαίρεση τα παιδιά κάτω των 14 ετών) καθώς και η χρήση ιατρικής μάσκας, η οποία θα αφαιρείται μόνο όταν ο πελάτης κάθεται στο τραπέζι του.

Σε αντίθεση με τα ισχύοντα στο κρατίδιο του Ζάαρ- που άνοιξε πρώτο την εστίαση σε εξωτερικούς χώρους από την περασμένη Δευτέρα- οι αρχές στο Σλέσβιγκ Χόλσταιν δεν απαιτούν αρνητικό τεστ. Ωστόσο ο υπουργός Τουρισμού Μπερντ Μπούχολτς, που ανήκει στο Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), απευθύνει «σύσταση» στυς ενδιαφερόμενους να κάνουν ένα γρήγορο τεστ πριν επισκεφθούν το αγαπημένο τους εστιατόριο. Ουσιαστικά πρόκειται για επιστροφή στο καθεστώς που ίσχυε το καλοκαίρι του 2020, όταν, ενόψει τουριστικής σεζόν, είχε αρθεί το πρώτο αυστηρό λόκνταουν. Για το κρατίδιο του Σλέσβιγκ Χόλσταιν, που ζει σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό στις παραλίες της Βαλτικής Θάλασσας και στις αναπαλαιωμένες πόλεις-κόσμημα της άλλοτε κραταιάς Χανσεατικής Ένωσης, προφανώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη χαλάρωση των μέτρων με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών, αλλά και την επιστροφή όσων διατηρούν μόνιμη εξοχική κατοικία στην περιοχή.

Η κρίσιμη συνάντηση της 12ης Απριλίου

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο πρωθυπουργός του Σλέσβιγκ Χόλσταιν ανοίγει την εστίαση στις 12 Απριλίου, δηλαδή ακριβώς την ημέρα που έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ με στόχο την πιθανή επιβολή νέου, πανεθνικού λόκνταουν, με πιθανή ακόμη και τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Την πρόταση αυτή φαίνεται να συμμερίζεται και ο νέος πρόεδρος του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Άρμιν Λάσετ, ο οποίος μέχρι πρότινος λογιζόταν στους «μετριοπαθείς», που δεν επιθυμούν αυστηρό λόκνταουν. Όμως τουλάχιστον δύο χριστιανοδημοκράτες πρωθυπουργοί, ο Τομπίας Χανς στο Ζάαρ και ο Ντάνιελ Γκύντερ στο Σλέσβιγκ Χόλσταιν, δημιουργούν τετελεσμένα σε άλλη κατεύθυνση με την απόφασή τους να ανοίξουν την εστίαση λίγες μέρες πριν από τις διαβουλεύσεις με την Άγκελα Μέρκελ.

Η εφημερίδα Bild κάνει λόγο για «αγώνα ισχύος» και για αντιπαράθεση ανάμεσα στους πρωθυπουργούς και την Άγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα η καγκελάριος θα επιχειρήσει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να μπορεί να επιβάλλει μόνη της περιοριστικά μέτρα χωρίς τη συγκατάθεση των πρωθυπουργών. Στους πολέμιους του νέου λόκνταουν προστίθεται πλέον και ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας Στέφαν Βάιλ, που δηλώνει ότι «δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η τεράστια επιβάρυνση για τις οικογένειες». Αντιθέτως, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν επανέλαβε το πρωί της Πέμπτης ότι απαιτούνται νέα περιοριστικά μέτρα για να υποχωρήσει το τρίτο κύμα της πανδημίας με απαγόρευση της κυκλοφορίας σε περιοχές που ο «δείκτης των επτά ημερών» υπερβαίνει την τιμή 100. Για τους εργαζόμενους που δεν μπορούν να παραμείνουν αποκλειστικά στο σπίτι, τονίζει ο Γιενς Σπαν, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να τους εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να κάνουν τεστ «τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα».

Γιάννης Παπαδημητρίου (NDR, DPA, Bild)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ